Wat als we in een wereld leefden waar tijdtekort niet in het woordenboek voorkomt? Waar dit begrip gewoon niet bestaat, omdat we leefden op het ritme van de natuur en we ons nooit hoefden te haasten? Waarin we gewoon meebewogen met wat er kwam. Klinkt fijn, nietwaar? Ik ga in deze blog niet betogen dat we hiernaartoe moeten streven, want ik denk niet dat dit haalbaar is in onze moderne maatschappij. Wél kan het dromen over het ideale plaatje onze huidige realiteit in een sterk contract plaatsen. Want hoever zijn we afgedwaald van het ideaal?
Veel mensen ervaren vaak tijdsdruk en dus tijdtekort. Dat komt simpelweg, omdat we te veel willen (of denken te moeten) doen in te weinig tijd. Iedereen heeft dezelfde 24 uur in een dag. Hoe we onze tijd indelen is dus van het grootste belang. Omdat we leven in een drukke tijd, zijn veel mensen op zoek naar hoe ze het beste om kunnen gaan met hun tijd. Time management cursussen schieten daarom als paddenstoelen uit de grond. Je kunt wel leren je tijd beter te managen, maar als je door efficiënter werken nóg meer werk aanneemt, ben je dan wel op de juiste weg? Je bent dan constant aan het optimaliseren, maar er blijft weinig ruimte over voor ontspanning, verbinding of creativiteit.
Je kunt jezelf dus beter afvragen: hoe komt het dat ik zo druk ben? Heb ik moeite met prioriteiten stellen? Ben ik te enthousiast en zeg ik daardoor overal ja op? Of ben ik bang om anderen teleur te stellen en durf ik geen nee te zeggen? Of zit je ego je stiekem in de weg en geeft het je een goed gevoel over jezelf door druk te zijn? Misschien geeft het je een gevoel van eigenwaarde, want jouw aanwezigheid of bijdrage wordt gezien en gewaardeerd.
Er kunnen allerhande redenen zijn waarom we een tijdtekort ervaren. Het kan de moeite waard zijn dit bij jezelf eens te gaan onderzoeken. Dit kunt je doen door zelfonderzoek, bijvoorbeeld door jezelf vragen te stellen en te gaan journalen. Al schrijvend kom je zo mogelijk tot nieuwe inzichten. Het kan ook dat je vastzit in belemmerende patronen die je vanuit je jeugd hebt meegenomen naar je volwassen leven. In dat geval is het belangrijk hier eerst inzicht in te verkrijgen, want anders kan je er ook niets in veranderen.
Inzicht in jezelf op eigen houtje opdoen is een uitdaging, omdat we ons vaak niet eens bewust zijn van onze vastgeroeste gedragspatronen. Het beste kun je dus hulp inschakelen. Ofwel door de mensen om je heen te bevragen op wat ze in jou zien. Welke patronen herkennen zij in jouw gedrag? Wat zijn volgens hen jouw valkuilen? Waar zien we jou mee worstelen? Mensen die heel dichtbij je staan zien dit het beste. Denk aan je partner, ouders of broers en zussen. Maar ook een goede vriend of vriendin die jou echt goed kent kan je hierbij helpen.
Je kunt ook de hulp inschakelen van een coach. Bij Liberi melden veel mensen zich aan met stress- en burn-outklachten. Negen van de tien keer ervaren zij dus ook een groot tijdtekort. Ze zijn druk en weten niet hoe ze alle ballen in de lucht moeten houden. Er wordt aan alle kanten aan hen getrokken, of ten minste, zo ervaren zij dat. Meestal gaat het dan mis met grenzen aangeven en nee zeggen, want zij zijn zelf degenen die uiteindelijk ja of nee zeggen op een verzoek. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, want vaak is het een automatisme om meteen maar ‘ja’ te zeggen.
Als je weet wat de achterliggende mechanismen zijn waardoor jij zo’n (chronisch) tijdtekort hebt, kun je ermee aan de slag. De één zal dit doen door beperkende overtuigingen onder de loep te nemen en te bevragen. Een ander zal aan de slag gaan met trauma en innerlijk kindwerk. In deze blog gaan we daar nu niet op in. We hebben meerder blogs over verschillende onderwerpen, die de onderliggende oorzaak van jouw tijdtekort kunnen zijn, online staan waar je een kijkje kunt nemen.
Je gaat met jouw persoonlijke ontwikkeling aan de slag: super! Maar dan kan het nog wel prettig zijn om nu direct wat verlichting van jouw tijdsdruk te krijgen. Er zijn twee manieren die ik hier heel handig bij vind. Dit zijn de Eisenhower Matrix en het simpele zinnetje: ‘Moet Ik Dit Nu Doen?’
Met de Eisenhower Matrix deel je een vierkant in in vier vakken. Aan de ene ‘as’ plaats je de belangrijkheid van de dingen die je doet: wel belangrijk voor het ene vak, niet belangrijk voor het andere vak. Aan de andere ‘as’ plaats je de urgentie: wel en niet urgent. Zo kun je alle dingen die je doet indelen in het vierkant. Hoeveel dingen die wél urgent, maar niet belangrijk zijn hebben bij jou de overhand? Kijk eens goed naar het vak met dingen die wel belangrijk en niet urgent zijn. Kijk wat je daarvan de komende tijd wél kunt gaan doen, terwijl je de dingen die urgent zijn, maar niet belangrijk, gaat delegeren, uitstellen of gewoon níet doen!
Dan nog het zinnetje: Moet Ik Dit Nu Doen? Elk woord met een hoofdletter. Want: je kunt deze zin op vijf verschillende manieren uitspreken, met telkens de nadruk op een ander woord. Moet het, of wil je het doen? Ben jíj degene die het moet doen, of kan een ander het ook doen? Is dit wel werkelijk hetgeen dat gedaan moet worden of is toch iets anders nodig? Moet het nu of kan het ook later? En tot slot: moet je wel in de actie komen? Moet er echt iets gedaan worden, of is niets doen ook oké, omdat iets zichzelf wel oplost?
Volgende keer als er dus een verzoek of taak op jouw bordje komt te liggen: plaats deze dan voor jezelf in de Eisenhower Matrix óf stel jezelf de vraag: moet ik dit nu doen? Zo beperk je jouw tijdtekort.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606