Zoeken

Zoeken sluiten

Temperamentvol zijn is soms stressvol

maandag 24 april 2023

We kennen allemaal wel iemand die we beschouwen als temperamentvol. Misschien ben jijzelf wel diegene. Het is een sterk aanwezige karaktereigenschap die grotendeels bepaalt wie jij bent. Sommigen zien dit als dominant of aanwezig, anderen ervaren eindeloze enthousiasme en passie. Eén ding is zeker: Een temperamentvol persoon is vaak uniek in z’n doen en laten en iedereen weet dat dit je grootste kernkwaliteit is. Maar temperamentvol zijn heeft ook een keerzijde. Indien je geen grip hebt over je licht ontvlambare eigenschap kan het aardig wat stress veroorzaken. Juist om die reden kunnen buitenstaanders deze eigenschap als negatief ervaren. Onterecht vinden wij. Wanneer je de juiste handvatten heb met deze karaktereigenschap om te gaan, is het prima als een competentie in te zetten.

Wat is temperamentvol zijn?
Vier soorten temperamenten
Het temperamentvolle kind
De relatie met stress
Een burn-out
Blijf temperamentvol

temperamentvol aanwezig

Wat is temperamentvol zijn?

Het woord ‘temperament’ betekent: ‘Als je levendig en enthousiast bent’ Laten we voorop zetten: Temperamentvol zijn is een karaktereigenschap. Dit ben je, of je bent het niet. Dit betekent dat het een onderdeel is van wie je bent en het stigma van de buitenstaanders dat het iets negatiefs is, is zodoende niet terecht. Wanneer je temperamentvol bent dan heb je dat grotendeels meegekregen in je genen. Hoogstwaarschijnlijk herken je een aantal punten bij één van je biologische ouders.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

De reacties op alledaagse dingen zijn puur en gemeend. Je bent enthousiast, vurig en gepassioneerd. Als eigenaar van dit karakter heb je het veelal niet door maar buitenstaanders moeten sterk in hun schoenen staan om met jouw felle karakter om te gaan. Je verwerkt prikkels op een andere manier dan anders en dat kan soms als heftig worden ervaren.

Vier soorten temperamenten

Om de vier soorten temperamenten te bepreken kijken we eerst heel wat eeuwen terug in de tijd. Hippocrates is de grondlegger van de vier temperamenten. Hij was ervan overtuigd dat als je lichaamssappen niet in balans waren, dit ziektes veroorzaakte. We spreken hier over de ‘leer van Humores’. De vier temperamenten die hij hiervoor beschreef zijn:

De sanguinicus (bloed): Een temperamentvol persoon die meer bloed bevat wordt, volgens de leer van Humores, ook wel een luchttype genoemd. Je bent vaak opgewekt, vrolijk en enthousiast, maar kan ook wat oppervlakkig zijn. Daarnaast ben je snel afgeleid en wisselt je interesse in onderwerpen snel af.

De flegmaticus (slijm): Ben je temperamentvol maar ook rustig en kalm? Dan overheerst het slijm en word je gezien als watertype. Je bent wat meer in jezelf gekeerd en houdt anderen wat op afstand. Ook kun jij je goed inleven in anderen. Misschien wel iets te goed.

De cholericus (gele gal): Als jij een echt vuurtype bent, word je waarschijnlijk vaak gerefereerd als ‘temperamentje’. Je valt een beetje onder het stereotype van iemand die temperamentvol is. Opvliegend, snel een oordeel klaar, standvastig en actief. Het lijkt wel alsof jij altijd het vuur van binnen voelt branden.

De melancholicus (zwarte gal): Jij bent het aardetype. Zwaarmoedig, zorgelijk en een sombere inborst. Als temperamentvol persoon speelt het bij jou vooral intern af. Je houdt het liefst overzicht en liever verander je ook niet veel in je leven.

Bovenstaande temperamenten komen je in grote lijnen misschien wel bekend voor. Iedereen heeft namelijk wel iets van een temperament in zich zitten en deze vier kwadranten zijn ook gebruikt om verschillende persoonlijkheden in kaart te brengen.

temperamentvol hippocrates

Het temperamentvolle kind

Het is nu duidelijk dat iedereen wel een soort van temperament bij zich draagt. Als we van bovenstaande temperamenten uitgaan bespreken we in dit blog vooral de personen die als vuurtype door het leven gaan. Dit zijn namelijk degene die het gevoeligst zijn voor overmatige stressklachten. In je vroege jeugd zijn de signalen meestal al aanwezig. Een temperamentvol kind weet heel goed wat ze wil, is vasthoudend in wat ze doet, wordt ervaren als intens en is daarnaast erg gevoelig.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Omdat temperamentvolle kinderen vaak niet begrepen worden, in al hun puurheid van hevig aanwezige emoties, krijgen zij niet de handvatten hun eigenschappen zo goed mogelijk in te zetten. Het is belangrijk te kijken naar de competenties die dit karakter met zich meebrengt. Creativiteit, omdenken, vastberadenheid en het hebben van een eigen wil zijn prachtige kernkwaliteiten die, met de juiste handvatten, ingezet kunnen worden als competentie. Niet alleen in de jeugd maar ook als volwassene.

De relatie met stress

In de drukke wereld waarin wij leven moet iedereen een weg vinden met alle stressprikkels die we binnenkrijgen. Wanneer je temperamentvol bent heeft dit extra aandacht nodig. Vooral omdat je intense karakter over het algemeen verkeerd wordt begrepen. Naast dat je zelf een weg probeert te vinden met de intensiteit waarin jij de wereld ervaart, probeer je vaak ook rekening te houden met hoe anderen jou ervaren. Het is een tweestrijd die niet overeenkomt met wat je voelt en wie jij bent. Je gaat je anders voordoen om opmerkingen van buitenaf te vermijden over hoe aanwezig je soms kan zijn. Je bent niet de eerste die anderen gaat pleasen om geaccepteerd te worden. Een zeer stressvolle situatie die niet verbetert zolang je je blijft aanpassen aan anderen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Een burn-out

Probeer jezelf eens voor te stellen, als niet temperamentvol persoon, hoe het is om de hele dag op eierdoppen te lopen omdat je je bewust bent van een karaktereigenschap waar anderen je op afkeuren. Vergelijkbaar met iemand die ADHD heeft en continu te horen krijgt dat hij of zij druk is. Je kunt je voorstellen dat dit de spanning alleen maar doet oplopen. In feite krijg je te horen dat je niet goed bent zoals je bent. En dan niet te vergeten dat de persoon met het intense karakter zelf ook regelmatig worstelt met de minstens net zo intens aanwezige gedachtestroom. Indien je alsmaar overvraagd wordt en je ook nog eens lastig vindt jouw eigen gedachten te reguleren, dan is een burn-out onvermijdelijk.

temperamentvol focus

Blijf temperamentvol

Van alle mensen op aarde heeft maar 10% een temperamentvol karakter. Dit maakt jou uniek en eigen. Verander dat absoluut niet. Toch kunnen wij ons voorstellen dat het op enig moment lastig is met deze eigenschap om te gaan. Bij Liberi focussen wij ons niet op het aanpassen van je gedrag, maar richten wij ons op het bieden van handvatten om je zwaktes om te zetten in je grootste kracht. Om tot dit punt te komen bieden wij diverse professionele coaches die zich samen met jou gaan concentreren op het beter reguleren van je emoties en het in balans houden van rust en regelmaat. Wij zijn dan ook van mening dat je, wanneer je weet wat je met deze kernkwaliteit kan, je temperamentvolle karakter jouw beste competentie kan zijn.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven