Zoeken

Zoeken sluiten

Teleurgesteld in vriendschap

woensdag 30 november 2022

Een goede vriendschap is niet vanzelfsprekend. Je hoopt dat vrienden er voor je zijn in goede en slechte tijden. Ondanks dat je geen verwachtingen kan neerleggen bij vrienden, houd je wel rekening met enige steun wanneer het niet zo goed gaat. Het draait niet altijd om begrip maar het gevoel dat je gehoord wordt. Een arm om je heen, een kaartje krijgen of een spontaan telefoontje. Het zou niet uit moet maken in welk vaarwater je verkeert. Echte vrienden kun je altijd op bouwen en gunnen elkaar het beste. Maar wat als je al meerder malen hebt aangegeven dat je je vrienden nodig hebt en je geen reactie krijgt? Hoe ga je ermee om als je teleurgesteld bent in een bepaalde vriendschap?

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Vriendschap in goede én slechte tijden

Wanneer we vriendschap zeggen, zeggen we ook: het totaalpakket. Niet alleen in goede tijden, maar ook in slechte tijden zijn vrienden er voor je. Dit werkt beide kanten op. Je ziet het regelmatig dat vriendschappen stuk gaan omdat het een tijdje niet goed gaat met iemand door bijvoorbeeld burn-out of depressie. De één begrijpt de ander niet en trekt langzamerhand z’n handen van de ander af. Niet zo vreemd dat je, naast dat je je al somber voelt, ook nog eens teleurgesteld bent in die vriendschap. Het is ook niet bepaald bevorderend om je beter te voelen. Maar laten we ook niet vergeten dat sommige vriendschappen stuk gaan omdat iemand ervoor kiest z’n leven te beteren. Het zal niet de eerste vriendschap zijn die eindigt door jaloezie, afgunst en nijd.

teleurgesteld vriendschap vrienden

Teleurgesteld door hoge verwachtingen

Zoals in de intro geschreven zijn er wel een aantal ongeschreven regels die, niet geheel vrijblijvend, verbonden zijn aan het onderhouden van een vriendschap. Als je gewend bent dat iemand veel voor je doet is de drempel om nog meer te verwachten erg laag. Vaak gaat dit onbewust en als iemand dan een keer nee zegt op een verzoek kan je aardig teleurgesteld zijn. Het is dan aan jou om te bepalen of die teleurstelling dan wel helemaal reëel is. Tot waar ligt de grens dat je iets kan verwachten? En je kant jezelf ook de vraag stellen: waarom heb je die verwachtingen? Uiteindelijk ben je zelf degene die je teleurstelt. Verwachtingen hebben is de grootste reden voor onenigheid in een vriendschap.

Piekeren als je teleurgesteld ben in een vriendschap

Je zit al een tijdje te wachten op enig teken van leven van die ene vriend of vriendin. De frustratie groeit en je merkt dat je steeds bozer begint te worden. Naast dat het niet goed is voor je stresslevels, heeft het ook geen positief effect op je slaap. Piekersessies vlak voor je gaat slapen zijn je niet vreemd en dat zijn juist de momenten dat je moet ontspannen. Veel denken en malen zorgt ervoor dat je brein actiever wordt en je adrenaline aanmaakt. Hoe hoger je het van binnen op laat lopen, hoe slechter je gaat slapen. Ten tijde van een burn-out of depressie is deze situatie het laatste wat je nodig hebt. Je put jezelf steeds meer uit totdat je daadwerkelijk oververmoeid bent.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Bespreekbaar maken als je teleurgesteld bent

Het lijkt zo simpel maar je wil ook niemand kwetsen. Toch is het de beste oplossing: Bespreek het wanneer je teleurgesteld bent in een vriendschap. De kans is aanzienlijk dat de ander jouw teleurstelling niet door heeft. Of een andere opvatting heeft over wat er is gebeurd. Al met al is praten en het uiten van je emoties de beste oplossing. Een echte vriendschap kan wel tegen een stootje en teleurstelling moet ook gewoon besproken worden. Indien je steun mist in een lastige periode is het juist goed dit te bespreken. Het zal je verbazen hoe vaak vrienden simpelweg niet weten om te gaan met jouw situatie en daarom afstand nemen. Door het bespreekbaar te maken neem je ook weer verwachtingen weg.

teleurgesteld vriendschap onbegrip

Teleurgesteld door onbegrip

Een andere reden waarom vriendschappen op een lager pitje komen te staan is onbegrip. Je komt bijvoorbeeld thuis te zitten met een burn-out en had toch wel wat meer steun verwacht. Opmerkingen als ‘Maar je kan wel leuke dingen doen dus waarom kan je niet werken?’ zijn ontzettende dooddoeners en komen voort uit onkunde. Niet zo raar als je dan teleurgesteld ben in je vriendschap of zelfs beetje boos. Ook hier geldt: Maak het bespreekbaar. Het is fijn te merken dat hij of zij totaal niet weet hoe het is om een burn-out te hebben, je gunt je vriend het beste. Maar dat betekent niet dat jouw klachten hierom gebagatelliseerd hoeven te worden. Een goed moment om af te spreken en uit te leggen hoe je je echt voelt.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Echte vrienden blijven bij je

Je leert heel veel mensen kennen in je leven en een aantal daarvan blijven vrienden voor altijd. Door verwachtingen los te laten zal je merken dat je veel minder snel teleurgesteld bent. We gaan allemaal door verschillende periodes en levensfases heen en niet iedere vriend past bij iedere fase. Wanneer je verwacht dat je vrienden je hoe dan ook altijd blijven opzoeken, zal de teleurstelling alleen maar groter zijn. Het komt regelmatig voor dat je sommige vrienden maanden, of soms wel jaren, niet spreekt maar zodra jullie weer afspreken is het ook weer als vanouds. Ook dat is een vriendschap.

teleurgesteld vriendschap loslaten

Loslaten om minder teleurgesteld te zijn

Het kan allerlei redenen hebben waarom je snel teleurgesteld bent in een vriendschap. Je bent bijvoorbeeld hoogsensitief, je hebt een hechtingsprobleem of je vindt het lastig controle los te laten. Een vriend een tijdje niet spreken betekent niet direct dat diegene je ook niet meer wil zien of spreken. Soms is het goed elkaar even los te laten om daarna weer naar elkaar toe te groeien. Een professionele coach kan je helpen te leren om meer los te laten. Wandelcoaching laat je ontspannen in een natuurlijke omgeving en meer zelfinzicht te krijgen om zo terug te komen bij jouw levenskracht.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven