Zoeken

Zoeken sluiten

Tekortkomingen en stress

maandag 23 januari 2023

Tekortkomingen hebben we allemaal. Niemand is perfect, en dat is maar goed ook. Zou het leven niet erg saai worden als we allemaal als perfecte machines zouden functioneren?! Nee, ieder van ons is uniek. We hebben elk onze eigen karaktereigenschappen, onze kwaliteiten, talenten, tekortkomingen en eigenaardigheden.

Deze ‘mix’ aan eigenschappen ziet er voor iedereen anders uit en dat is mooi. Waar jij met bepaalde tekortkomingen komt, valt een ander in met kwaliteiten. Zo vul je elkaar mooi aan. Zeker binnen teams loopt het gesmeerd als mensen elkaar goed aanvullen. Zo heeft ieder verschillende rollen en verantwoordelijkheden. Als jij en de ander op een plek zitten waar jullie kwaliteiten tot bloei kunnen komen, dan plukt ieder daar de vruchten van.

Wat als tekortkomingen je in de weg zitten?

Het wordt uitdagender als dat níet het geval is. Wat dan? Jij hebt bepaalde tekortkomingen en je loopt daar genadeloos tegenaan binnen het team waarin je werkt. Je bent bijvoorbeeld erg extravert, weet wat je wilt, hebt een sterke mening en daardoor heb je de neiging soms over de ander heen te walsen. Echt luisteren naar wat een ander werkelijk wil kan dan een flinke uitdaging zijn en kun je zien als één van jouw tekortkomingen. Het is gewoonweg niet je sterkste kant.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Als het jouw taak is te werken met kwetsbare jongeren die de neiging hebben zich in hun schulp terug te trekken, dan kan het goed zijn dat zij zich niet gezien, begrepen en gehoord voelen door jou. Ze voelen zich misschien overweldigd en een beetje angstig als ze met jou een gesprek aan moeten gaan. Een meer empathisch persoon die rustig luistert naar het verhaal van de jongere is dan een geschiktere kandidaat voor deze plek.

Dit wil uiteraard niet zeggen dat er iets mis is met jou als persoon. Zoals gezegd heeft iedereen tekortkomingen. Tegelijkertijd heeft iedereen kwaliteiten. Jouw kwaliteiten als extravert komen misschien wel goed tot hun recht in een functie waarbij knopen doorgehakt moeten worden. Omdat jij overzicht hebt, goed weet wat je wilt en helder hebt wat een goede beslissing zal zijn, is het voor iedereen fijn als jij die taak ook op je neemt.

Stress

Bovendien is het voor jezelf prettig als je dingen doet die in lijn liggen met jouw kwaliteiten. Het kan namelijk veel stress opleveren voor jezelf én de ander als je niet op de juiste plek zit. In het voorbeeld van de wat dominante en extraverte persoon kun je je vast voorstellen dat de jongeren met wie diegene werkt zich nog meer terugtrekken. Problemen worden daardoor mogelijk niet op tijd gesignaleerd en dat leidt uiteindelijk tot frustratie voor iedereen. Jij hebt misschien het idee dat er niet te werken valt met die jongeren, terwijl zij het idee hebben dat ze er alleen voor staan en daardoor in probleemgedrag vervallen. Jij hebt stress door je werkzaamheden en zij kampen ook met (nog meer) stress.

De oplossing lijkt dan relatief simpel: als jij je tekortkomingen onder ogen kunt komen, dan zul je zien dat het probleem niet slechts bij de jongeren ligt. Jouw kwaliteiten komen op deze werkplek niet tot hun recht en dat is nadelig voor iedere betrokkene. Het is dus zaak om jezelf beter te leren kennen. Zelfinzicht is behulpzaam bij het zoeken en vinden van een geschikte werkplek. Dit hoeft niet te betekenen dat je naar een andere werkgever op zoek moet. Soms is een andere functie binnen dezelfde organisatie de oplossing.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Persoonlijke ontwikkeling

Je eigen tekortkomingen én talenten leren kennen doe je door tijd vrij te maken voor persoonlijke ontwikkeling. Dit kan op vele manieren. Je kunt cursussen, trainingen en persoonlijkheidstesten doen. Je kunt een traject starten met een coach die jou helpt inzicht te krijgen in jouw persoonlijkheid. Daarnaast kun je ook een loopbaantraject volgen. Er zijn legio mogelijkheden om jezelf beter te leren kennen. Je kunt uitzoeken van welke dingen jij gemotiveerd raakt. Of je kunt ontdekken welke rollen binnen een team op jouw lijf zijn geschreven.

Het kennen van je tekortkomingen wordt op die manier een kracht. Een blinde vlek wordt op die manier inzichtelijk voor jezelf. De blinde vlek is dan geen blinde vlek meer! Er is dan ook totaal geen reden voor schaamte of onzekerheid. Juist het erkennen van je tekortkomingen én je talenten maakt dat je je zekerder over jezelf gaat voelen. Je weet namelijk wat je wel en niet kan. Dit kun je vervolgens ook overbrengen tijdens een sollicitatie, een functioneringsgesprek of in de dagelijkse interactie met collega’s.

Kwetsbaarheid tonen door het delen van onze tekortkomingen

Als je voor het eerst met mensen iets wilt delen over jouw tekortkomingen kan dat erg spannend zijn. We zijn het namelijk niet zo gewend om te praten over onze tekortkomingen. Liever hebben we het over onze competenties en de dingen die we goed hebben gedaan. Tegelijkertijd stel je je kwetsbaar op als je jouw tekortkomingen niet onder het tapijt schuift. De ervaring leert dat mensen die zich kwetsbaar opstellen vaak veel begrip ontvangen. Bovendien herkennen anderen zich vaak in jouw verhaal. Misschien niet op precies dezelfde manier, want iedereen heeft tenslotte andere eigenschappen. Maar onzekerheid is iets dat vrijwel iedereen herkent.

De één is onzeker over zijn kwaliteiten in het schrijven van een jaarrapportage. De ander is onzeker over zijn gewicht. Het maakt in die zin niet zoveel uit waar de onzekerheid over gaat. Wat ons verbindt, is het gemeenschappelijke gevoel van onzekerheid. En ontdekken dat die ander – waar we misschien stiekem een beetje tegenop keken – óók gewoon onzeker is over bepaalde dingen, kan ons nader tot elkaar doen komen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

De gemeenschappelijke deler

Natuurlijk moet je niet van de daken gaan schreeuwen wat jouw tekortkomingen zijn. Er zijn bepaalde situaties waarbij het meer of minder geschikt kan zijn om open te zijn erover. Probeer aan te voelen wanneer dit een goed moment kan zijn. Door te delen in kwetsbaarheid ontstaat verbinding. Niets menselijks is ons tenslotte vreemd, niet waar? Mocht jij hier tegenaan lopen en erg veel zelfoordeel hebben over je tekortkomingen, overweeg dan eens in gesprek te gaan met één van onze coaches. Je kunt te allen tijde vrijblijvend een kennismaking plannen.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven