Technologie lijkt tegenwoordig onze beste vriend: met één druk op de knop hebben we contact met vrienden, delen we dierbare herinneringen of bespreken we onderling plannen. Het maakt ons leven een stuk makkelijker, toch? Maar wat als diezelfde technologie, die bedoeld is om ons te verbinden, ervoor zorgt dat er steeds meer afstand ontstaat? Technostress is de moderne vorm van stress geworden die steeds vaker een rol speelt in onze persoonlijke relaties. Hoewel we denken dat het ons dichter bij elkaar brengt, zorgt de technologie ervoor dat we steeds minder écht contact hebben met elkaar. In dit blog vertellen we wat technostress precies is, wat de invloed is op onze persoonlijke relaties en hoe je meer balans kunt krijgen tussen technologische- en écht contact.
Technostress wordt gecreëerd door de continue druk die technologie op ons leven legt. Denk bijvoorbeeld aan de eindeloze stroom van meldingen op onze telefoon, de verwachtingen van anderen dat je maar meteen moet reageren, of het gevoel dat je altijd maar bereikbaar of online moet zijn. Ondanks dat we denken dat deze vorm van stress veelal door ons werk komt, is de invloed die het heeft op onze persoonlijke relaties minimaal zo groot.
Denk er maar eens goed over na. Hoe vaak word je afgeleid door je telefoon terwijl je in gesprek bent met iemand? En voel je je wel eens ongemakkelijk worden als je niet meteen kan reageren op een berichtje wat je binnenkrijgt? Het lijken misschien kleine dingen, maar dit stapelt zich al snel op. En wanneer dit gebeurt kan dit gevoelens van frustratie en onbegrip veroorzaken. Soms zelfs het gevoel van afstand tussen jou en de mensen om je heen.
Communiceren via moderne technologie heeft aanzienlijke gevolgen op de persoonlijke relaties die je onderhoudt. Hieronder vind je een aantal voorbeelden.
Wanneer was de laatste keer dat je samen aan de eettafel zat, maar je partner, kinderen of vrienden eigenlijk alleen maar bezig waren met hun telefoon? Het is tegenwoordig eerder uitzondering dan regel dat een telefoon niet aan tafel wordt gebruikt. Je kan je geïrriteerd of verwaarloosd voelen als iemand geen aandacht heeft voor dat half uurtje waarin je rustig je dag kunt bespreken. Er is zelfs een woord voor bedacht: phubbing.
Als je 50 jaar geleden aan mensen had verteld dat ze anno 2024 via een mobiele telefoon de hele dag met elkaar konden praten, had iedereen gezegd dat dit onzin zou zijn. Sterker nog, in de jaren ’90 vonden ze dit al pure nonsens, zoals ze in deze video vertellen. Tegenwoordig lijkt het wel onacceptabel als je een bericht niet binnen een paar uur beantwoordt. De druk die op je wordt gelegd, denk alleen al aan de controle van twee blauwe vinkjes in Whatsapp, zorgt voor onrealistische verwachtingen. Je reageert dan niet meer omdat je het wilt, maar omdat je de discussie wilt ontwijken waarom je niet reageert.
Als je Facebook of Instagram opent, lijkt het wel alsof iedereen de perfecte relatie en het perfecte leven heeft. Naast onzekerheid kan dit ook jaloezie oproepen. En dat terwijl het beeld wat wordt geschetst mijlenver van de realiteit afstaat. Als je dit gaat vergelijken met jouw eigen relaties, kan dit negatieve gevolgen hebben. Onthoud dat het gras absoluut niet groener is aan de overkant.
Het is natuurlijk ontzettend handig dat je via Whatsapp met elkaar kunt communiceren, maar platte tekst mist alle emoties. Hoe jij iets schrijft, kan door iemand anders totaal verschillend gelezen worden. Hierdoor kan een onschuldig bericht verkeer worden opgevat, wat weer kan leiden tot frustratie of zelfs ruzie.
De voorbeelden hierboven kunnen we nog eindeloos aanvullen. Gelukkig zijn er een aantal manieren die je in kan zetten om technostress te beperken en je persoonlijke relaties te versterken. Het begint bij bewustwording en kleine veranderingen doorvoeren:
Technostress is te beperken door jezelf minder schermtijd te geven. Maak duidelijke afspraken met jezelf, maar ook de mensen om je heen. Leg je telefoon op de kast tijdens het avondeten en leg je telefoon wat eerder weg voordat je gaat slapen. Vind je dit lastig door alle piepjes en belletjes die alsnog binnenkomen? Je kan in je telefoon een functie aanzetten die je schermtijd beperkt of je telefoon simpelweg op stil zetten.
Wees je bewust van je telefoongebruik wanneer je tijd doorbrengt met iemand die belangrijk voor je is. Leg je telefoon weg, of stop je mobiel in je tas, als je op bezoek bent of bezoek ontvangt. Hierdoor laat je ook zien dat je aandacht hebt voor de ander, zonder dat je afgeleid wordt.
Heb je het gevoel dat een ander verwacht dat je meteen moet reageren? Spreek het uit dat het je spanning en stress geeft. Zet die blauwe vinkjes uit op Whatsapp of stel een automatisch antwoord in op je email dat je reageert wanneer het jou uitkomt. Bij spoed kunnen mensen altijd bellen. Pas dan is het vroeg genoeg om meteen te reageren. Het doet niks af aan je relatie door je reactietijd te begrenzen.
Er is niks mis met af en toe volledig analoog te gaan. Plan van tijd tot tijd een digitale detox in en ga volledig offline. Het laat zien dat je meer prioriteit hebt voor persoonlijk contact, het beperkt technostress en zorgt voor meer ontspanning.
De online gesprekken kunnen heel hecht en echt voelen, maar echte kwalitatieve tijd met elkaar doorbrengen is veel meer waard. Ga samen wandelen, bezoek de bioscoop, ga naar een pretpark, pak een terras en voer échte gesprekken met elkaar. Dat versterkt je persoonlijke relatie veel meer dan die platte tekst op je scherm.
We zijn het er allemaal over eens dat technologie ons ontzettend veel mogelijkheden biedt, maar het vraagt ook om balans. Wanneer je geen duidelijke grenzen stelt, is technostress onvermijdelijk, met alle gevolgen van dien. Door je bewust te worden van je technologische gebruik en de invloed die het heeft op je persoonlijke relaties, creëer je balans in je drukke leven. Het zal je verbazen, maar zomaar stoppen of minderen met appen of emailen is soms lastiger dan je denkt. Een professionele coach kan je helpen je bewuster te worden van je gedrag en je leren de focus weer te leggen op écht persoonlijk contact. Wil jij ook weer écht in gesprek met de mensen om je heen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Neem contact met ons op en wij helpen je weer in verbinding te komen met je zelf en anderen.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606