Te veel van jezelf vragen is iets dat velen die onze website bezoeken herkennen. Jij waarschijnlijk ook. Ook onze coaches hebben ervaring hiermee. We hebben allemaal persoonlijk óf in onze naaste omgeving te maken gehad met burn-out. Want het is één van de grootste redenen waarom mensen in een burn-out terecht komen: te veel van jezelf vragen. Meer doen dan je aankan, geen grenzen aan kunnen geven en dus geen ‘nee’ kunnen zeggen.
Het vraagt nogal wat om vastgeroeste patronen te doorbreken. Ook als die patronen destructief zijn, zoals te veel van jezelf vragen. Je kunt wel stellen dat wij mensen gewoontedieren zijn. Het voelt veilig en vertrouwd om iets op een bepaalde manier te doen. Ook onze hersenen werken op deze manier. Je bewandelt als het ware telkens hetzelfde paadje en dit pad wordt zo steeds dieper uitgesleten. Het is makkelijk om dit pad te volgen, in tegenstelling tot jezelf een weg te banen door de wildernis. Dus ook al willen we veranderen, het is niet gemakkelijk!
Te veel van jezelf vragen is een patroon dat velen van ons al jaren met ons meedragen. Ergens in je leven heb je de overtuiging opgedaan dat dit nodig is. Misschien was dat toentertijd ook zo. Het was bijvoorbeeld een manier om te overleven, de waardering of erkenning te krijgen waar je zo naar verlangde. Vaak ontstaat deze overtuiging al in de jeugd, maar dat hoeft niet. Wanneer het ook is ontstaan, als je erdoor tegen jezelf aanloopt, is het tijd om verandering aan te brengen. Maar hoe doe je dat?
Ten eerste, weet dat verandering tijd vraagt. Je moet als het ware een nieuw paadje gaan uithollen en dat gebeurt pas door er heel vaak en veel overheen te lopen. Voor te veel van jezelf vragen geldt precies hetzelfde. Eén keer jezelf toestaan iets níet te doen, is nog geen blijvende gedragsverandering. Eén keer nee zeggen tegen een verzoek van een collega, betekent nog niet dat je het onder de knie hebt. Je zult vaak en veel moeten oefenen met nieuw gedrag.
Daarvoor is het allereerst nodig dat je bewust bent van de momenten dat je te veel van jezelf vraagt. Heb jij door wanneer dit gebeurt? Is het af en toe, of bijna constant? In welke omstandigheden vraag jij te veel van jezelf? Is dat vooral op het werk of juist thuis? Of heb je de neiging te veel van jezelf te vragen op alle levensgebieden? Soms kom je een heel eind door jezelf dit soort vragen te stellen. Maar vaak genoeg hebben we een blinde vlek. Je bent je dan niet bewust van het feit dat je het doet. Als je er geen bewustwording op hebt, dan kan je het ook niet veranderen.
Het mooie van een blinde vlek is dat – hoewel jij het niet kunt zien – anderen het vaak wél kunnen zien. Dat klinkt misschien niet zo positief, maar als je als doel hebt aan jezelf te werken, dan kan het enorm in je voordeel werken. Hebben anderen bijvoorbeeld wél door dat jij te veel van jezelf vraagt? Misschien zullen ze dit tegen je zeggen. Als dat niet zo is en jij probeert er zelf achter te komen, dan kun je hen hierom vragen. Vraag dan wel iemand die je vertrouwt. Het kan namelijk heel kwetsbaar voelen iemand te vragen naar jouw blinde vlek(ken). Dan wil je ook dat die ander je serieus neemt en eerlijk aangeeft wat hij of zij bij jou ziet.
Soms kom je niet echt verder door de mensen in jouw omgeving te vragen je te helpen met het inzichtelijk maken van je blinde vlek. In dat geval kan een coach heel helpend zijn. Hij of zij kan als onbevooroordeelde buitenstaander een spiegel voorhouden. Als jij vertelt welke ballen je allemaal hoog houdt, maar niet door hebt dat dit eigenlijk wel een beetje te veel is, kan de coach je door vragen te stellen hier bewust van maken.
Misschien heb je zelf de woorden ‘te veel van jezelf vragen’ niet eens benoemd. Mogelijk vind je dat je dat allemaal maar gewoon moet kunnen, maar loop je ertegenaan dat dit nu juist het probleem is. Je kúnt het gewoonweg allemaal niet meer aan en dat frustreert je. Door een realistischer beeld te krijgen van je draagkracht en draaglast word je je bewust van het feit dat je eigenlijk veel te veel van jezelf vraagt. En dat het nodig is om het anders te gaan doen, wil je weer een prettig leven kunnen leiden zonder stressklachten.
De volgende stap is – afhankelijk van je situatie – het anders te gaan doen. Als je midden in een burn-out zit, dan heeft je lichaam al voor je besloten dat het anders moet. Je kúnt namelijk niet meer, je bent letterlijk opgebrand. Ook al wíl je het wel, je hebt de energie niet meer om het allemaal te doen. De kans is zelfs groot dat je niks meer uit handen krijgt, omdat je alleen nog maar totale uitputting ervaart. Chronisch te veel van jezelf vragen kan hiertoe leiden, dus dit wil je het liefst voor zijn. Voorkomen is altijd beter dan genezen.
Als je dus nog niet volledig aan het einde van je Latijn bent, dan zul je bewuste keuzes moeten gaan maken om het anders te gaan doen. Wat is écht wezenlijk en essentieel en wat kan wel wachten? Welke dingen kun je uitbesteden? Wat is eigenlijk helemaal niet zo belangrijk, ook al maak je het heel belangrijk?
Sommige keuzes zullen pijnlijk aanvoelen. Je hoofd wil namelijk doorgaan met te veel van jezelf vragen. Zo heb je het (bijna) altijd gedaan en dat bracht je waar je nu bent. Maar het werkt niet meer, dus het is zaak te gaan luisteren naar je lichaam. Komt die hoofdpijn alweer opzetten? Grote kans dat het een teken is dat je te veel van jezelf hebt gevraagd!
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606