Succes komt met verantwoordelijkheid en verandering. Niet gek dat we hier onbewust banger voor zijn dan voor falen. Willen we ons volle potentieel bereiken en een vervullend leven leiden, is het nodig om succesangst te overwinnen. En voluit te durven genieten.
Beknibbelen op plezier
Herken je dit? Je bent op vakantie met je partner, gezin of goede vriend(in). De zon schijnt, je hebt een mooi plekje op het terras met schilderachtig uitzicht en het drankje in je hand is op de juiste temperatuur. Alles is precies zoals jij het wilt. Dan ontsnapt je een zucht: ‘Hadden we toch niet een bergwandeling moeten maken? Nu zitten we maar beetje te zitten.’ Nee, dit gaat niet over FOMO. Het is het ongemakkelijke gevoel wanneer je beseft dat je aan het genieten bent. Uit angst dat dit geluksmoment je afgepakt kan worden, doe je het – meestal onbewust – zelf maar.
De bovengrens van geluk en succes
Volgens Gay Hendricks, schrijver van The Big Leap, hebben we allemaal last van het Upper Limit Problem. Een onzichtbare, zelfopgelegde bovengrens aan de hoeveelheid geluk, liefde en overvloed die we denken te mogen ontvangen. Stijgen we erboven uit, dan doen we er alles aan om weer onder die grens te komen. Een voorbeeld wat dit goed illustreert is de Oscar-vloek, een berucht fenomeen in Hollywood waar zelfs wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan. Winnaars van het felbegeerde beeldje krijgen op professioneel vlak meer succes, maar meer dan de helft kan daarna de scheidingspapieren ondertekenen.
Gelukscompensatie
Nu loopt de doorsnee mens niet dagelijks het risico een Oscar te winnen, maar ga maar eens na hoevaak je een succesje in één aspect van je leven ‘compenseert’ met pech op ander vlak. Je gaat op vakantie, maar wordt ziek. Je vindt een nieuwe liefde, maar krijgt een conflict met je baas. Het lijkt wel of we voorgeprogrammeerd zijn om met plussen en minnen een balans te zoeken. Een balans waarin we ons veilig voelen. Deze staat van zijn kennen we als de comfortzone. En deze zorgt ervoor dat we onder die bovengrens, de Upper Limit, blijven.
Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out,
depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Het gekke is: we willen allemaal genieten, succes en geluk. De meeste van onze acties zijn erop gericht om dit na te streven. Maar waarom zijn we er dan toch zo huiverig voor? De angst voor geluk en succes is diepgeworteld in onze psyche. Kijk maar naar deze uitdrukkingen en gezegden: je kop boven het maaiveld uitsteken; doe maar normaal dan doe je al gek genoeg; als je voor een dubbeltje geboren bent, wordt je nooit een kwartje. Of wat dacht je van ‘geluk in het spel, pech in de liefde’? Het suggereert iets van hoogmoed, een bestraffing als je voor je eigen geluk kiest. Met het risico op uitsluiting van de groep. En dat is iets dat wij sociale wezens koste wat het kost willen voorkomen.
4 redenen waarom we succesangst hebben
Hebben we meteen een van de redenen te pakken waarom we bang zijn om te slagen:
De angst om een ander te overschaduwen: Uitgaand van een idee van schaarste zijn we bang dat we als we in onze kracht staan, een ander aan de kant drukken. Alsof succes en geluk beperkt op voorraad zijn. Het tegendeel is waar. Iedereen bezit een unieke set aan talenten, kwaliteiten en gaven om betekenis te geven aan je leven. En het kan anderen inspireren. Je zegt toch ook niet tegen een prachtige zonsondergang “nou nou, kan het wat minder?”. Durf te stralen!
De angst voor de lasten: Want die zijn er ook. Kiezen voor die gedroomde wereldreis is ook kunnen omgaan met het gebrek aan structuur van werk en je vertrouwde sociale leven. De zee van vrijheid die je ineens hebt kan overweldigend zijn. Of je eenmanszaak groeit en je moet mensen aannemen. Hierdoor wordt je ondermening een stuk complexer. Ze zeggen niet voor niets: het zijn sterke schouders die de weelde kunnen dragen.
De angst om anderen kwijt te raken: Jouw succes raakt ook de mensen om je heen. Je kunt jaloerse reacties krijgen en daardoor vrienden kwijtraken. Onzeker worden of het mensen om jou gaat of om je succes. Je voelt je schuldig omdat de ander die jou ooit hielp of voor je zorgde in dezelfde positie blijft, terwijl het jou voor de wind gaat. Mensen houden er over het algemeen niet van als een ander verandert, zeker niet wanneer het in hun (mogelijk) nadeel is.
Je fundamenteel gebrekkig voelen als mens: Dit is een hardnekkige overtuiging. Dat jij als feilbaar mens geen recht hebt op geluk. Want waarom jij? Je kunt jezelf ook de vraag stellen: waarom jij NIET? Alle levende wezens zijn erop uit om te groeien, zich te ontwikkelen en hun potentieel te verwezenlijken. Een inspirerend boek hierover is De Creatiespiraal van Marinus Knoope.
Doe de gratis burn-out test,
test in 5 minuten hoe
het gesteld is met jouw
stressniveau
Om succesangst aan te pakken is het belangrijk om zelfsaboterend gedrag te herkennen. Anders dan bij faalangst, waar we uitdagingen liever uit de weg gaan, streven we wel naar succes maar buigen we voor de finish af. De volgende gedragingen zijn ondermijnend op onze route naar geluk en succes:
Een eerste stap is tijd vrijmaken voor introspectie om te ontdekken wat jouw diepe verlangens en wensen zijn. Succes is namelijk voor iedereen anders. Begin met dagelijks 10 minuten per dag te mediteren op de vraag: waar wordt ik het meest gelukkig van om te doen? Doe dit bij voorkeur op een rustige plek met geen enkele afleidingen, hooguit een vel papier en een pen om je ingevingen te noteren.
Neem kleine stapjes. Professionele bergbeklimmers kijken ook niet naar de top van de berg, maar naar het pad waar ze het best hun voeten kunnen neerzetten. Focus je op de mogelijkheden en opties die recht voor je voeten liggen.
Beoefen dankbaarheid en het idee van overvloed. Door ons te richten op wat goed is in ons leven en de vooruitgang die we boeken, kunnen we onze mindset verschuiven van angst naar mogelijkheden.
Cultiveer een leergerichte mentaliteit. Wees nieuwsgierig. Omarm risico’s en wees bereid om uit je comfortzone te stappen, wetende dat dit de enige manier is om echt te groeien.
Stel jezelf regelmatige ‘grote vragen’. Waarin kom ik tot mijn recht? Waar word ik blij van? Wat wil ik in dit leven neerzetten en aan het einde van mijn leven op terugkijken?
Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out,
depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Na een burn-out kan het zijn dat je je leven een andere wending wilt geven. Dan is het fijn om met iemand te kunnen sparren. Duidelijk krijgen wat jouw persoonlijke definitie van succes is, welke doelen je hebt en hoe je die kunt bereiken. Daar is moed voor nodig en je hoeft het niet alleen te doen: onze Liberi-coaches kunnen je hier stap voor stap in begeleiden.
Bronvermelding:
Angst om te falen wordt gemakkelijk verward met angst voor succes. Artikel MT/Sprout
Veelgestelde vragen
Wat is de definitie van succes?
Dat is afhankelijk van individuele perspectieven, doelen en waarden. Over het algemeen wordt succes vaak gezien als het bereiken van een doel of het realiseren van een gewenste uitkomst. Het kan worden gemeten aan de hand van verschillende criteria, waaronder persoonlijke prestaties, materiële welvaart, professionele vooruitgang, geluk, vervulling en bijdragen aan anderen of de samenleving.
Wat is het verschil tussen faalangst en succesangst?
Faalangst en succesangst zijn beide vormen van angst. Faalangst houdt iemand tegen om te proberen, uit angst om te falen, terwijl succesangst iemand tegenhoudt om te excelleren, uit angst voor de veranderingen en verwachtingen die succes met zich meebrengt.
Wat is The Upper Limit Problem?
In het boek “The Big Leap" introduceert Gay Hendricks het concept van de 'Upper Limit Problem', waarbij mensen onbewust hun eigen succes saboteren uit angst voor het bereiken van hun volledige potentieel. Dit wordt vaak gevoed door diepgewortelde overtuigingen over ons eigen zelfbeeld en onze waarde.
Waarom hebben we succesangst?
We kunnen geloven dat we het niet waard zijn om succesvol te zijn, of we kunnen bang zijn voor succes omdat we geloven dat het ons verder zal isoleren van anderen of ons zal dwingen om onze comfortzone te verlaten.
Hoe pak ik succesangst aan?
Door bewust te werken aan het overwinnen van belemmerende overtuigingen, het cultiveren van zelfliefde en acceptatie, en het streven naar uitdaging en groei, kun je jouw volledige potentieel ontdekken en een vervullend leven creëren. Het is een continu proces van groei, zelfontdekking en zelfontwikkeling.
Wil jij hulp bij stress of burn-out?
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.