Als je te maken hebt met een burn-out of depressie, is structuur een va de belangrijkste bouwstenen van je herstel. En ook al lijken de symptomen van de twee aandoeningen in grote lijnen op elkaar, het zijn twee totaal verschillende ervaringen en daardoor is er ook voor iedere situatie een andere aanpak nodig. Waar je tijdens een burn-out juist moet leren te vertragen en doseren, is het bij een depressie vaak nodig om een activerende structuur te volgen. In dit blog lees je waarom structuur belangrijk is, wat het verschil is tussen beide vormen van ondersteuning, en hoe je ontdekt wat voor jou werkt.
Structuur geeft houvast. En als alles van binnen onduidelijk, chaotisch of zwaar voelt door een burn-out of depressie, kan een vorm van ritme en orde rust brengen. Door vaste moment op de dag te hebben voor slapen, eten, beweging of ontspanning, weet je lichaam des te beter waar het aan toe is en wat het kan verwachten. Dat zorgt voor meer stabiliteit in je energieniveau en meer grip op je dag.
Daarnaast helpt het hebben van structuur om meer uit je hoofd te komen. Je hoeft niet steeds opnieuw te bedenken wat je moet doen. Hierdoor voorkom je dat je jezelf verliest in twijfel of passiviteit. En misschien wel het belangrijkste: structuur geeft een gevoel van richting, hoe klein ook.
Tijdens een burn-out is je zenuwstelsel overbelast. Alles staat continu ‘aan’. Structuur helpt dan vooral om je van zoveel mogelijk prikkels te ontdoen, te herstellen en opnieuw je energie te leren verdelen. Dat laatste is namelijk vaak de reden waardoor je uiteindelijk in een burn-out terecht bent gekomen. Het doel hier is niet zo veel mogelijk doen, maar zo goed mogelijk voelen wat je aankunt en dingen doen waar je energie van krijgt.
Een helpende structuur bij burn-out:
Belangrijk hierbij is dat je de lat laag houdt. De structuur is er niet om te laten zien wat je kan, maar om je gevoel veiligheid te vergroten en je herstel te ondersteunen. Als je merkt dat je agenda volloopt, kijk dan kritisch: helpt dit mijn herstel, of voedt het de oude patronen waardoor ik in deze situatie zit?
Bij depressie is het probleem niet zozeer dat je teveel prikkels krijgt, maar juist een gevoel van leegte, zinloosheid en passiviteit. Structuur helpt dan om letterlijk weer in beweging te komen. Het kan ervoor zorgen dat je niet volledig wegzakt in niks doen of isolement. Dit maakt het grote verschil tussen een burn-out en depressie. Tijdens een burn-out wil je wel, maar heb je geen energie, terwijl je tijdens een depressie wel energie hebt, maar nergens zin in of behoefte aan hebt.
Een helpende structuur bij depressie:
Waar je bij burn-out moet leren afremmen, vraagt depressie om activering. Kleine stappen richting actie kunnen het verschil maken. Niet omdat het meteen ‘leuk’ voelt, maar omdat het je uit de verlamming haalt.
Burn-out en depressie hebben overlap, maar zijn wezenlijk verschillend. Toch komen ze ook regelmatig samen voor. Je kunt bijvoorbeeld eerst een burn-out krijgen, en daarna in een depressie belanden omdat je niet meer weet wie je bent zonder je oude rol. Of andersom. Daarom is het belangrijk om goed in te voelen wat voor jou klopt. Voelt het alsof je lichaam continu gespannen is? Dan kan het zijn dat je burn-out centraal staat. Voel je juist leegte, zwaarheid en verlies van zin? Dan wijst dat mogelijk op depressie.
Ik wil hier wel benadrukken dat het niet verstandig is om aan zelfdiagnose te doen. Bezoek altijd een specialist om te onderzoeken wat er aan de hand is. Alleen op die manier kun je erachter komen welke vorm van structuur er nodig is om zo optimaal mogelijk te werken aan je herstel.
Voordat ik overga naar een aantal tips die je kunnen helpen meer structuur te krijgen, wil ik benadrukken dat dit een proces is wat langzaam kan gaan. Van de een op andere dag je gehele dag anders indelen is niet realistisch. Zoals het ook in de tips terugkomt: doe alles stap voor stap.
Het maakt niet uit of je nu moet vertragen of juist activeren moet worden: begin met hele kleine stapjes. Iedere ochtend op een vast tijdstip opstaan of een kwartiertje buiten zitten is al genoeg. Klein is krachtig en zo kan je je structuur langzaam uitbouwen.
Structuur werkt pas als het terugkomt. Je hoeft niet steeds iets nieuws te verzinnen. Herhaling geeft voorspelbaarheid, en dat geeft rust. Als je gewend raakt aan die ene stap, kan je rustig aan een volgende toevoegen.
Zeer belangrijk om te onthouden: soms lukt het niet. Soms zit je op de bank terwijl je eigenlijk zou gaan wandelen. En dat is ook goed. Het is de intentie telt. Morgen is er weer een nieuwe dag om het opnieuw te proberen.
Zodra het volgen van een structuur weerstand geeft, gaat het je niet helpen. Het is geen checklist, maar een soort van kompas die je helpt te sturen naar dingen die je rust geven.
Of je nu herstelt van een burn-out of leeft met depressieve klachten: structuur helpt je om terug te komen bij jezelf. Maar het is geen heilig schema. Het is een uitnodiging tot zachtheid, tot ruimte en tot lichte sturing. Je hoeft het niet perfect te doen. Je hoeft het alleen maar te proberen. Lukt het niet, dan lukt het niet. Maak je stappen dan nog kleiner. Onthoud dat een kleine stap ook een stap is, en datzelfde geldt ook voor een stap terug.
Wanneer je in een burn-out of depressie zit, is het lastig genoeg om een structuur te vinden die je helpt. Vooral als je een combinatie van beide hebt en dit alleen moet doen. Dat hoeft ook niet. Samen met een professionele coach ga je stap voor stap zoeken naar een vorm van structuur die past bij jouw situatie. We kijken naar wat werkt, wat je belemmert en hoe je vanuit kleine routines meer rust, grip en herstel kunt ervaren. Wil jij werken aan structuur tijdens je burn-out of depressie? Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606