De afgelopen 100 jaar is er veel veranderd als we kijken naar hoe we met stress omgaan of hoe de burn-out wordt geaccepteerd. Heel wat jaren terug werd chronische stress of een burn-out gezien als falen of kreeg je te horen dat je je niet aan moest stellen. Het hoorde nu eenmaal bij het leven. Dan nog niet gesproken dat je simpelweg veel stress had als je succes had in het leven. Gelukkig weten we nu beter en worden beide gezien als complexe aandoeningen die verregaande gevolgen kunnen hebben op iemands leven. In dit artikel bekijken we de omgang verschillen tussen vroeger en nu. Ook hoe stress en burn-out zich ontwikkeld hebben en bekijken we hoe we beter kunnen worden in het omgaan met de klachten.
Er zijn aanzienlijke verschillen hoe we in de loop van de tijd met spanningsklachten omgaan.
Er leven op dit moment meerdere generaties die zich niet voor kunnen stellen hoe er vroeger met stressklachten werd omgegaan. Veelal werden klachten gebagatelliseerd en zelfs in veel situaties genegeerd. Vooral als we kijken naar de jaren ’50 en ’60 zien we een wereld van verschil. Hard werken werd bijna gezien als een plicht. Spanningen die daaruit voortkwamen, en de impact daarvan, werd niet of nauwelijks begrepen, laat staan erkend. Je moest doorzetten en vooral niet klagen, ook al ging dat ten koste van je algehele welzijn.
We maken een grote sprong naar het heden. We zijn ontelbare onderzoeken verder en er is een alom begrip ontstaan dat langdurige stress daadwerkelijk schade kan veroorzaken. Zowel op lichamelijk als mentaal niveau. In 1974 werd er voor het eerst geschreven over een fenomeen genaamd burn-out door psycholoog Herbert Freudenberger, maar het wordt pas sinds 4 jaar erkend door het WHO als beroepsziekte. Het lijkt alsof we al heel ver zijn met alle onderzoeken omtrent een burn-out, maar zoals George Carlin het heel mooi zei: “We barely made it out of the jungle on this planet”, oftewel, we staan nog maar aan het begin van alle kennis.
Vroeger werd er nogal stoïcijns gedacht over de omgang met stress en burn-out. Zolang je het niet erkende als iets negatiefs en iets wat erbij hoorde, was het ook niet negatief. Je hoefde er niet te zwaar aan te tillen. Houd het binnen en werk gerust door, zelfs als ze mentaal dusdanig slecht zaten dat ze tegen een burn-out aan hingen. Als ‘gewone doorsnee burger’ was hulp zoeken ook niet bepaald iets wat je aan de grote klok hing. Je werd of voor gek verklaard of je werd beschouwd als een zwak persoon. Een stigma die nog vele jaren is blijven hangen onder de generaties voor ons.
Ook al komen we nog maar net die spreekwoordelijke jungle uit, er is een hoop veranderd betreffende de omgang van stress en burn-outklachten. Het wordt nu juist aangemoedigd te praten over je klachten. Daarnaast wordt het gestimuleerd om van je zelfzorg een continu proces te maken. Doordat er erkenning is voor het belang van praten over je problemen, in plaats van ze te negeren, en professionele hulp accepteren breed gestimuleerd wordt, komt er steeds meer begrip voor de aandoeningen. Stressmanagementtechnieken, mindfulness en therapie zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. We bouwen hierdoor steeds meer veerkracht op en worden alsmaar beter in het voorkomen van een burn-out.
Er zijn in de afgelopen decennia tal van manieren ontwikkeld om beter met langdurige stressklachten om te gaan en zo een burn-out te voorkomen. Maar ook wanneer de burn-out al een feit is, zijn er eindeloos veel mogelijkheden gecreëerd om hier op een gezonde en gebalanceerde manier uit te komen.
Een van de belangrijkste aspecten om beter te worden in het omgaan met stress en burn-out is het hebben van zelfbewustzijn. Door breed te investeren in je persoonlijke ontwikkeling, en er zo achter te komen wat jouw grenzen, triggers en copingmechanisme zijn, kun je bij voorhand al veel leefwijze implementeren in je leven om stress te verminderen. Wanneer je hier een goed beeld van hebt, en hier ook naar weet te handelen, wordt het steeds gemakkelijker om een burn-out te voorkomen.
Belangrijk is om prioriteiten te stellen in je leven en je daar ook aan te houden. Waar we vroeger meer volgers waren, zijn we nu in staat om een eigen identiteit te ontwikkelen en daar ook voor op te komen. We richten onze energie op dingen die er echt toe doen en durven nee te zeggen tegen activiteiten of verplichtingen die voor dat moment onze grenzen overschrijden. Ook verlichten we werklast door aan te geven wanneer het te veel is geworden. Tegenwoordig bieden veel bedrijven ook burn-outpreventie modellen aan hun werknemers om zo de productiviteit optimaal te houden.
We kunnen niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk zelfzorg is. Vooral wanneer je spreekt over het voorkomen van een burn-out, maar ook in het algemeen. De wereld is al druk genoeg. Het is niet egoïstisch om met regelmaat tijd voor jezelf in te plannen om gezond te blijven. Denk bijvoorbeeld aan regelmatige lichaamsbeweging, een gezond eetpatroon en voldoende slapen. Maar ook het vinden van ontspanning, zoals het lezen, zwemmen, mediteren of gewoon simpel een rondje wandelen.
Tegenwoordig hebben we de luxe dat er veel hulp is om beter om te gaan met stressklachten. Niet alleen professioneel, maar ook in je omgeving. Vrienden, familie, collega’s of je werkgever, het onderwerp stress en burn-out is dusdanig geaccepteerd dat niemand vreemd opkijkt wanneer je aan de bel trekt wanneer het je te veel wordt. Een sterk ondersteunend netwerk hebben, maakt een groot verschil in hoe je met de aandoeningen omgaat. Kom je er met je netwerk niet uit, of merk je dat je meer expertise nodig hebt dan een luisterend oor? Dan zijn er genoeg mogelijkheden om professionele hulp in te schakelen.
Denk bijvoorbeeld aan een professionele coach. Die kan jou ondersteunen weer grip te krijgen op je klachten en deze in de toekomst te voorkomen. Wil je hier meer over weten? Neem vrijblijvend contact met ons op.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606