Zoeken

Zoeken sluiten

Stress vanwege je verjaardag

maandag 22 mei 2023

Heb jij jaarlijks stress vanwege je verjaardag? Zie je er eigenlijk tegenop om het te vieren, maar doe je het toch maar, omdat het nou eenmaal zo hoort? Dan is deze blog voor jou bedoeld. Het gaat namelijk om méér dan ‘slechts’ stress vanwege je verjaardag. Als je hier last van hebt, dan is de kans groot dat je moeite hebt met grenzen aangeven. Mogelijk vind je het best ingewikkeld om goed voor jezelf te zorgen, of schiet dat er telkens bij in. Misschien herken je jezelf wel in de pleaser. En lukt het jou om je eigen weg te vinden, of laat je je toch stiekem vaak leiden door de verwachtingen van anderen?

Blijdschap… of stress vanwege je verjaardag?

Je verjaardag… velen hebben er een haat-liefde verhouding mee. Enerzijds is het best leuk om jarig te zijn, want het is reden voor een feestje. Anderzijds: het is reden voor een feestje. Heb je daar eigenlijk wel zin in?! Bovendien: je wordt een jaartje ouder. Zie je dat dus als een jaartje wijzer, of een jaartje waarbij er wéér meer rimpels en grijze haren bij zijn gekomen? Vier je het leven, of word je geconfronteerd met je eigen weerstand tegen het ouder worden en de eindigheid van het leven?

Tradities rondom verjaardagen

Je verjaardag vieren kan dus heel dubbel zijn en allerlei emoties en gevoelens teweeg brengen. Daarnaast zijn er allerhande tradities binnen onze cultuur rondom verjaardagen. De kaarsjes op de taart uitblazen. Een liedje zingen. In een kringetje zitten met blokjes kaas, chips en borrelnootjes op tafel. Cadeautjes krijgen. Kaartjes (en appjes of Facebook berichtjes) krijgen met felicitaties. De partner/zus/broer/ouders van de jarige feliciteren. Trakteren op school of op het werk. Er zijn tradities die we vooral als kind doen en verwateren als we volwassen worden. En er zijn tradities waar we aan vasthouden, gewoon, omdat het zo hoort.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Belemmerende overtuigingen

En daar komen we bij een interessante overtuiging. Omdat ‘iets’ zo hoort, vind ik persoonlijk geen goede reden om het te doen. Denk maar aan het klassieke voorbeeld van mensen die de sloot in springen. Betekent dat dan dat jij dat ook maar moet doen, omdat het zo hoort? Natuurlijk niet. Tenzij je graag de sloot in springt om het waterleven te bestuderen. Doe het dan vooral. Maar doe het niet omdat het van je verwacht wordt, terwijl je er helemaal niet op zit te wachten om natte kleding te krijgen.

Verwachtingen die zorgen voor stress vanwege je verjaardag

We hebben het hier over verwachtingen. Familie en vrienden kunnen een bepaalde verwachting van jou hebben, mogelijk omdat je je altijd op een bepaalde manier gedragen hebt. Ze verwachten dan dat je dit zult blijven doen. Als jij dus altijd je verjaardag viert met standaard een glaasje advocaat erbij, dan zullen mensen het vreemd vinden als je dat een jaar niet in huis hebt gehaald. En ze vinden het nog vreemder als je besloten hebt je verjaardag vieren een jaartje over te slaan. Is dat erg? Nee, natuurlijk niet. Je stelt hen misschien teleur. Maar het kan ook zijn dat ze denken: ‘fijn, ik heb het deze maand al zo druk, dus het komt me eigenlijk wel goed uit dat Jantje zijn verjaardag dit jaar niet viert.’

Hoe wil jij je verjaardag vieren?

Het gaat erom dat jij niet in het hoofd van een ander kunt kijken en dus niet moet gaan invullen wat ze ‘er wel niet van vinden.’ Het gaat erom dat je doet wat voor jou goed voelt. Heb je zin in een feestje en wil je graag weer je familie en vrienden zien? Vier je verjaardag dan vooral! Heb je vooral stress vanwege je verjaardag? Zie je jezelf al de hele tijd in de weer met gebak, drankjes en hapjes, terwijl je eigenlijk geen tijd hebt om mensen überhaupt te kunnen spreken? Sla het dan over. Of vier het op een alternatieve manier. Waarom zou een verjaardag altijd in een kringetje in de woonkamer gevierd moeten worden? Ik ken persoonlijk best een aantal mensen die daar stiekem een behoorlijke hekel aan hebben…

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Grenzen aangeven om stress vanwege je verjaardag te voorkomen

Zoals ik in de inleiding van deze blog al aangaf, is het goed mogelijk dat je moeite hebt met grenzen aangeven. Als je je verjaardag viert, terwijl je er eigenlijk helemaal geen zin in  hebt, ga je je eigen grenzen over. Doe je het uit plichtsbesef? Wil je graag aan de verwachtingen voldoen? Wees dan eens eerlijk naar jezelf. Op welke gebieden in je leven heb je hier nog meer moeite mee? Is dit een patroon dat je van jezelf herkent? Want stress vanwege je verjaardag is an sich niet zo’n probleem. Het komt maar één keer per jaar voor, dus wat scheelt het? Die kortdurende stress kan je wel aan. Maar als jij op andere gebieden vastzit in hetzelfde patroon van niet je eigen grenzen aangeven, dan heb je véél vaker stress dan die ene keer per jaar… en dat kan wel een probleem vormen.

Goede zelfzorg

Dan nog zo’n belangrijke: goede zelfzorg. Zorg je vooral voor anderen, zoals je op je verjaardag ook constant aan het rennen bent om iedereen te voorzien van een natje en een droogje? Vergeet je daarbij helemaal om voor jezelf een lekker drankje in te schenken en wat lekkers te eten? Of eet je zonder erover na te denken de hele schaal met chips leeg, ondertussen afgeleid door een ongelukje in de keuken, een cadeautje dat je in ontvangst moet nemen en die tante die nou wel eens wil horen of je eindelijk de liefde van je leven hebt gevonden… Waar ben jij in dit plaatje? Is de stress vanwege je verjaardag misschien een afspiegeling van het grotere geheel dat jouw leven is? Goede zelfzorg mag dan écht meer prioriteit krijgen!

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Neem contact op!

Misschien ben je verbaasd wat er allemaal kan komen kijken bij een blog over stress vanwege je verjaardag. Misschien is het behoorlijk confronterend, misschien wuif je het weg met een lachje. Hoe het ook zij: als je vastloopt vanwege het proberen te voldoen aan andermans verwachtingen, pleasen, een gebrek aan zelfzorg en grenzen, dan kun je altijd vrijblijvend contact opnemen om de mogelijkheden omtrent coaching te bespreken!

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven