Stress negeren is één van de onverstandigste dingen die je kunt doen. En toch doen we het massaal. Stress is een term die iedereen kent en waar (bijna) niemand onderuit kan. Het leven van vandaag de dag kan namelijk veel van ons vragen. Als we niet oplettend zijn, heeft stress ons zo te pakken. Het voelt als een last op je schouders of een knoop in je maag.
Velen om mij heen denken dat het beter is om stress te negeren. Gewoon doorgaan, niet zeuren en hopen dat het vanzelf verdwijnt. Maar werkt dat echt? Natuurlijk niet! In deze blog ontdek je waarom stress negeren geen goed idee is en hoe je beter met stress kunt omgaan.
Wat gebeurt er als je stress negeert?
Je voelt spanning, maar je zegt tegen jezelf dat je het wel aankan. Je stopt je gevoelens weg en gaat door met je dag. Misschien merk je dat je sneller boos wordt of dat je concentratie slechter wordt. Je slaapt slechter en voelt je moe, maar je wijt het aan iets anders of wuift het weg. Dit zijn signalen van je lichaam die je vertellen dat er iets mis is. Terwijl jouw lichaam je wat probeert te vertellen, ben jij de signalen van stress aan het negeren. Wanneer je ze negeert, stapelen stress én de bijbehorende lichaamssignalen zich op. In andere woorden: je ‘klachten’ worden steeds erger.
Op korte termijn lijkt deze aanpak misschien te werken. Je hebt geen tijd voor de signalen van stress en blijft productief. Maar na een tijdje begint je lichaam steeds harder te roepen. Hoofdpijn, spierpijn of maagklachten kunnen ontstaan. Misschien merk je dat je vaker ziek bent. Dit komt omdat stress je immuunsysteem verzwakt. Je lichaam raakt uitgeput en je voelt je steeds slechter. Je zit in een vicieuze cirkel.
Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out,
depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Je kunt stress vergelijken met een strandbal onder water duwen. In het begin lukt dat nog, maar na een tijdje wordt het steeds moeilijker. Je spieren verzuren, je wordt moe. Uiteindelijk schiet de bal omhoog met meer kracht dan daarvoor. Stress werkt hetzelfde. Hoe langer je het negeert, hoe sterker het terugkomt. Dit kan uiteindelijk leiden tot een burn-out. Je lichaam en geest kunnen niet eindeloos doorgaan zonder voldoende rust.
Door stress te negeren, leer je jezelf aan om niet naar je eigen behoeften te luisteren. Je gaat – vaak ongemerkt – voorbij je eigen grenzen. Je bouwt een muur om je emoties en stopt ze weg. Dit maakt het moeilijker om ze later te herkennen en er goed mee om te gaan. Ook het negeren van je lichaamssignalen maakt dat je de subtielere signalen niet goed meer herkent. Je neemt ze voor lief en dus niet serieus. Uiteindelijk raakt je emmer vol en stroomt hij over. Dit kan zich uiten in woede, verdriet of lichamelijke klachten die je zodanig beperken, dat je niet langer kunt blijven werken.
Wat werkt dan wel?
In plaats van stress te negeren, kun je beter leren herkennen wanneer het zich opbouwt. Luister naar je lichaam. Voel je spanning in je nek of een snelle ademhaling? Dit zijn signalen dat je even moet stoppen. Adem diep in en uit en geef jezelf de ruimte om te voelen wat er aan de hand is. Neem letterlijk even een adempauze, door even uit de situatie te stappen en bijvoorbeeld een frisse neus te halen. Doe een korte mindfulnessoefening en geef je hoofd en lijf even een moment van rust.
Bewuste ontspanning
Een andere manier om beter met stress om te gaan in plaats van stress te negeren, is door bewust te ontspannen. Zorg ervoor dat je dit elke dag doet. Dit kan door een korte wandeling, een warm bad of het luisteren naar muziek. Het hoeft niet groots of ingewikkeld te zijn. Het gaat erom dat je jezelf toestaat om even te ontspannen.
Doe de gratis burn-out test,
test in 5 minuten hoe
het gesteld is met jouw
stressniveau
Praten helpt ook. Soms lijkt stress groter als je het alleen draagt. Door je zorgen te delen met iemand die je vertrouwt, voel je je minder alleen. Anderen kunnen je helpen om dingen vanuit een ander perspectief te zien. Soms is het probleem niet zo groot als het in je hoofd lijkt.
Stress negeren uit angst, óf het leren zien als een hulpbron
Stress is niet altijd slecht. Soms kan het je scherp houden en motiveren. Het wordt een probleem als het te veel wordt. Een andere manier om naar stress te kijken, is door het te zien als een signaal. Je lichaam vertelt je iets. Misschien neem je te veel hooi op je vork. Misschien moet je een beslissing nemen die je hebt uitgesteld. In plaats van stress te zien als een vijand, kun je het zien als een waarschuwing. Je hoeft stress dus niet te negeren uit angst dat het je gaat belemmeren. Je kunt het juist zien als een hulpbron die jou op koers houdt!
Leren omgaan met stress betekent niet dat je nooit meer stress zult hebben. Het betekent dat je beter leert luisteren naar jezelf. In plaats van weg te rennen, neem je de tijd om te voelen en te begrijpen wat er aan de hand is. Je neemt jezelf serieus.
Een andere aanpak
In plaats van stress te negeren, kun je beter kleine stappen nemen om het te verminderen. Dit kan door beter te plannen, grenzen te stellen en realistische verwachtingen te hebben. Je hoeft niet altijd alles perfect te doen. Vaak is ‘goed genoeg’ ook prima. Zeg dat maar eens tegen een perfectionist! Perfectionisten ervaren vaak (zelfopgelegde) stress. Juist zij hebben er baat bij hun stress niet langer te negeren, maar belemmerende overtuigingen te leren herkennen en om te buigen.
Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out,
depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Door beter voor jezelf te zorgen, geef je jezelf de kans om stress sneller los te laten. Gezond eten, genoeg slapen en bewegen en voldoende tijd voor dingen die jou helpen te ontspannen, maken een groot verschil. Dit klinkt simpel, maar het vraagt wel wat van je: namelijk bewuste keuzes.
Uiteindelijk is stress een onderdeel van het leven. Stress negeren maakt het alleen maar erger. Door stress serieus te nemen en er constructief mee om te gaan, voorkom je dat het je overweldigt. Je voelt je beter, hebt meer energie en kunt meer genieten van de dingen in het leven die écht belangrijk zijn.
Bronvermelding:
Psychologie Magazine over de impact van stress op je lichaam en hersenen en waarom je dit niet moet negeren. Psychologie Magazine
Veelgestelde vragen
Wat gebeurt er als je stress negeert?
Je voelt spanning, maar je zegt tegen jezelf dat je het wel aankan. Je stopt je gevoelens weg en gaat door met je dag. Misschien merk je dat je sneller boos wordt of dat je concentratie slechter wordt. Je slaapt slechter en voelt je moe, maar je wijt het aan iets anders of wuift het weg. Dit zijn signalen van je lichaam die je vertellen dat er iets mis is. Terwijl jouw lichaam je wat probeert te vertellen, ben jij de signalen van stress aan het negeren. Wanneer je ze negeert, stapelen stress én de bijbehorende lichaamssignalen zich op. In andere woorden: je ‘klachten’ worden steeds erger. Op korte termijn lijkt deze aanpak misschien te werken. Je hebt geen tijd voor de signalen van stress en blijft productief. Maar na een tijdje begint je lichaam steeds harder te roepen. Hoofdpijn, spierpijn of maagklachten kunnen ontstaan. Misschien merk je dat je vaker ziek bent. Dit komt omdat stress je immuunsysteem verzwakt. Je lichaam raakt uitgeput en je voelt je steeds slechter. Je zit in een vicieuze cirkel.
Waarom werkt je stress negeren niet?
Je kunt stress vergelijken met een strandbal onder water duwen. In het begin lukt dat nog, maar na een tijdje wordt het steeds moeilijker. Je spieren verzuren, je wordt moe. Uiteindelijk schiet de bal omhoog met meer kracht dan daarvoor. Stress werkt hetzelfde. Hoe langer je het negeert, hoe sterker het terugkomt. Dit kan uiteindelijk leiden tot een burn-out. Je lichaam en geest kunnen niet eindeloos doorgaan zonder voldoende rust. Door stress te negeren, leer je jezelf aan om niet naar je eigen behoeften te luisteren. Je gaat – vaak ongemerkt – voorbij je eigen grenzen. Je bouwt een muur om je emoties en stopt ze weg. Dit maakt het moeilijker om ze later te herkennen en er goed mee om te gaan. Ook het negeren van je lichaamssignalen maakt dat je de subtielere signalen niet goed meer herkent. Je neemt ze voor lief en dus niet serieus. Uiteindelijk raakt je emmer vol en stroomt hij over. Dit kan zich uiten in woede, verdriet of lichamelijke klachten die je zodanig beperken, dat je niet langer kunt blijven werken.
Wat kan je beter doen dan je stress te negeren?
In plaats van stress te negeren, kun je beter leren herkennen wanneer het zich opbouwt. Luister naar je lichaam. Voel je spanning in je nek of een snelle ademhaling? Dit zijn signalen dat je even moet stoppen. Adem diep in en uit en geef jezelf de ruimte om te voelen wat er aan de hand is. Neem letterlijk even een adempauze, door even uit de situatie te stappen en bijvoorbeeld een frisse neus te halen. Doe een korte mindfulnessoefening en geef je hoofd en lijf even een moment van rust. Een andere manier om beter met stress om te gaan in plaats van stress te negeren, is door bewust te ontspannen. Zorg ervoor dat je dit elke dag doet. Dit kan door een korte wandeling, een warm bad of het luisteren naar muziek. Het hoeft niet groots of ingewikkeld te zijn. Het gaat erom dat je jezelf toestaat om even te ontspannen. Praten helpt ook. Soms lijkt stress groter als je het alleen draagt. Door je zorgen te delen met iemand die je vertrouwt, voel je je minder alleen. Anderen kunnen je helpen om dingen vanuit een ander perspectief te zien. Soms is het probleem niet zo groot als het in je hoofd lijkt.
Welke lessen kan je leren door stress?
Stress is niet altijd slecht. Soms kan het je scherp houden en motiveren. Het wordt een probleem als het te veel wordt. Een andere manier om naar stress te kijken, is door het te zien als een signaal. Je lichaam vertelt je iets. Misschien neem je te veel hooi op je vork. Misschien moet je een beslissing nemen die je hebt uitgesteld. In plaats van stress te zien als een vijand, kun je het zien als een waarschuwing. Je hoeft stress dus niet te negeren uit angst dat het je gaat belemmeren. Je kunt het juist zien als een hulpbron die jou op koers houdt! Leren omgaan met stress betekent niet dat je nooit meer stress zult hebben. Het betekent dat je beter leert luisteren naar jezelf. In plaats van weg te rennen, neem je de tijd om te voelen en te begrijpen wat er aan de hand is. Je neemt jezelf serieus.
Hoe neem je stress serieus?
In plaats van stress te negeren, kun je beter kleine stappen nemen om het te verminderen. Dit kan door beter te plannen, grenzen te stellen en realistische verwachtingen te hebben. Je hoeft niet altijd alles perfect te doen. Vaak is ‘goed genoeg’ ook prima. Zeg dat maar eens tegen een perfectionist! Perfectionisten ervaren vaak (zelfopgelegde) stress. Juist zij hebben er baat bij hun stress niet langer te negeren, maar belemmerende overtuigingen te leren herkennen en om te buigen. Door beter voor jezelf te zorgen, geef je jezelf de kans om stress sneller los te laten. Gezond eten, genoeg slapen en bewegen en voldoende tijd voor dingen die jou helpen te ontspannen, maken een groot verschil. Dit klinkt simpel, maar het vraagt wel wat van je: namelijk bewuste keuzes. Uiteindelijk is stress een onderdeel van het leven. Stress negeren maakt het alleen maar erger. Door stress serieus te nemen en er constructief mee om te gaan, voorkom je dat het je overweldigt. Je voelt je beter, hebt meer energie en kunt meer genieten van de dingen in het leven die écht belangrijk zijn.
Wil jij hulp bij stress of burn-out?
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.