Heb jij wel eens stress door te veel online shoppen? Je bent niet de enige. Online shoppen heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Zeker ten tijd van corona, toen voor korte perioden de fysieke, niet essentiële winkels dicht moesten. Ook mensen die daarvoor niet per se online shopten, gingen dat toch doen. En sommigen zijn dat blijven doen. Het is makkelijk, je hoeft de deur er niet voor uit en het pakketje wordt tot op je deurmat afgeleverd. Retourvoorwaarden zijn ook steeds soepeler geworden en in veel gevallen ben je er zelf geen kosten aan kwijt. Zijn er dan ook nadelen?
Online shoppen als coping mechanisme
In het kader van deze blog kijken we naar online shoppen als één van de mogelijke coping mechanismen die mensen kunnen hebben wanneer ze weg willen vluchten van zichzelf of de situatie waar ze in zitten. De één vlucht in drank, een ander in eten en weer een ander in… online shoppen. Er is dus niets inherent mis met online shoppen, net zoals er niets mis is met af en toe ongezond eten of af en toe een alcoholisch drankje. Daar zit het hem in: geniet, maar consumeer met mate.
Merk je dat je meer tijd en energie spendeert aan online shoppen dan je lief is? Als dit jouw coping mechanisme is, kan dit je veel geld kosten. Het hangt er natuurlijk erg van af wát je precies koopt en of je alles houdt wat je in huis haalt. Misschien koop je veel, maar retourneer je ook veel. In dat geval kan het vooral een mentale last opleveren. Als je veel geld kwijt bent aan online shoppen, dan kan dat veel extra financiële zorgen opleveren.
Waarom te veel online shoppen?
De eerste vraag die je jezelf wilt stellen is dus: wat is de reden dat je je verliest in te veel online shoppen? Je kunt jezelf afvragen wanneer het begonnen is. Dit kan moeilijk aan te wijzen zijn als het er langzaam in is geslopen. Misschien kocht je eerst af en toe eens wat online, maar werd het op een gegeven moment steeds meer.
Je merkte mogelijk dat je ook gewoonweg veel tijd besteedde aan het scrollen door de verschillende items op je favoriete webshops. Op diezelfde manier kan social media heel verslavend werken. Je vlucht even weg van de verveling, het lege gevoel of het gevoel van uitzichtloosheid. Je kunt het allemaal even achter je laten, tot je je telefoon weer weglegt of je laptop dichtklapt. Dan is alles er nog precies zoals het er was vóór je wegvluchtte.
Online shoppen als beloning
Waar wil jij voor wegvluchten? En wat zou er gebeuren als je dat niet deed? In de meeste gevallen geldt het oude gezegde: men lijdt dikwijls het meest onder het lijden dat men vreest. Het is ook heel begrijpelijk dat we dit doen. Wij mensen zijn er nou eenmaal op gebrand om pijnlijke en nare gevoelens uit de weg te willen gaan en fijne, positieve gevoelens op te zoeken. Als je dan dus dopamine aanmaakt (een gelukshormoon), omdat je online aan het shoppen bent, dan geeft het je een beloning om dit te doen. Daardoor zul je het steeds vaker willen doen, want het voelt goed!
Ongelukkig zijn
Dirk de Wachter – een bekende psychiater – betoogt zelfs dat we wat vaker ongelukkig mogen zijn. In onze maatschappij zijn we zo geneigd weg te willen gaan van ongemak en ongeluk, dat we het bijna niet meer kunnen verdragen als deze dingen wél in ons leven voorkomen. Omdat het, mede door social media, lijkt of iedereen gelukkig is en dit ook nastreeft, kan het ook nog eens zo zijn dat je jezelf vergelijkt met die anderen en dan een stuk minder goed uit de bus komt. Gevoelens van schaamte kunnen dan de kop op duiken. Op die manier kom je in een vicieuze cirkel en kan online shoppen zó aantrekkelijk worden dat je de verleiding niet kunt weerstaan.
We zijn allemaal mensen en we doen onze best. Niemand is perfect en iedereen heeft zijn of haar onhebbelijkheden. Als jij door online shoppen veel stress ervaart, is er dus geen reden om je te moeten schamen. Enerzijds heb je mogelijk moeite om rond te komen, zeker aan het einde van de maand. Anderzijds kan het zijn dat andere gebieden in je leven niet de nodige aandacht krijgen die ze verdienen, omdat je te veel tijd online spendeert. Relaties, hobby’s én je bankrekening kunnen er dus onder lijden.
Hulp zoeken
Als je hier mee kampt, schakel dan hulp in. Wij zien vaker mensen die door stress en zorgen online gaan shoppen. Om vervolgens nóg meer stress en zorgen erbij te krijgen, doordat ze er een probleem bij hebben gekregen. Maar online shoppen is zelden hét probleem.
Het zijn de onderliggende problemen waar eerst aan gewerkt zal moeten worden. Wat loopt er niet lekker in je leven, welke trauma’s moeten nog verwerkt worden, of waar mag jij leren je grenzen aan te gaan geven, zodat je jezelf niet langer opbrandt? In je eentje graven in je jeugd en je huidige belemmerende patronen is niet makkelijk. Hulp inschakelen van een coach kan dus de juiste stap voor je zijn.
Waarom een coach?
Een coach is een onafhankelijke buitenstaander die jouw situatie voor het eerst hoort. Deze coach zal je vooral veel vragen stellen en hierdoor een spiegel voorhouden. Jíj wordt uitgedaagd zelf je oplossingen te zoeken, want als we heel eerlijk naar onszelf zijn, dan weten we vaak best waar het aan ligt. Maar we willen onszelf vaak niet aankijken in die spiegel. We zijn geneigd onszelf te saboteren en argumenten te verzinnen waarom het allemaal toch zo erg nog niet is… Tot het volgende moment dat je er weer doorheen zit en de (financiële) zorgen de pan uit rijzen.
Bij Liberi kan je vrijblijvend een kennismakingsgesprek inplannen. We kijken dan samen waar jij tegenaan loopt en besluiten dan of we een goede match voor elkaar zijn. Onze coaches staan voor je klaar, dus neem vooral even contact op.