Liberi Liberi

Zoeken

Zoeken sluiten

Stress door het coronavirus: begrijpelijk, maar tot hoever?

donderdag 5 maart 2020

Stress door het coronavirus is inmiddels aan de orde van de dag. Is dit terecht? Laat ik voorop stellen dat het begrijpelijk is. Alle media-aandacht maakt dat mensen zich zorgen maken. Het feit dat het virus ook in Nederland is gesignaleerd, brengt de dreiging dichtbij. Dat het virus zich ook in ons land uitbreidt, maakt de zorgen begrijpelijk. Een zekere vorm van stress door het coronavirus is dus wel te begrijpen en te rechtvaardigen. Alleen: het moet niet doorslaan.

Wanneer er sprake is van een nieuwe bedreiging, leidt deze vaak tot grote zorgen. Die zorgen zijn meestal deels terecht. Iedereen weet dat het coronavirus helaas ook dodelijke slachtoffers maakt. Dat is zorgelijk. Maar hoeveel zorgen moet jij je daadwerkelijk maken? Als je bedenkt dat er jaarlijks 250.00 tot 500.000 mensen wereldwijd overlijden aan de griep en 1.350.000 mensen aan verkeersongevallen. Dit terwijl er aan het coronavirus 3286 mensen zijn overleden, dan begrijp je dat op dit moment corona relatief gezien een storm in een glas water op een cruiseschip is.

Online cursus
49.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

In hoeverre is stress door het coronavirus te begrijpen?

Stress komt in meerdere gradaties. Ook wanneer het gaat om dit nieuwe virus. Het is absoluut begrijpelijk dat jij je zorgen maakt. Blijft het virus zich uitbreiden? Wordt er een remedie gevonden? Neemt de kans dat ik besmet raak toe? Dit zijn vragen waar iedereen waarschijnlijk mee zit. Een bepaalde mate van zorgen en stress speelt dus bij iedereen.

Echter, situaties als deze tonen altijd aan dat er mensen zijn die zich wellicht meer zorgen maken dan nodig. Bij mensen die last hebben van, of neigen naar, hypochondrie bijvoorbeeld, kan stress door het coronavirus zorgwekkende vormen aannemen. Maar wanneer spreek je nu van een zorgwekkende vorm? Wanneer je slecht slaapt door de stress, bijvoorbeeld. Misschien heb je te kampen met angst voor iets waar je eigenlijk niet bang voor hoeft te zijn.

Feiten en het perspectief

Het is natuurlijk niet aan mij om te bepalen in hoeverre jij je zorgen dient te maken over het virus. Het is alleen wel zo dat een stukje context en relativering mensen die te veel stress door het coronavirus ervaren, kan helpen. Wanneer je de feiten kent en deze in het juiste perspectief kunt plaatsen, kan het je helpen om beter om te gaan met zorgen en stress. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) geeft doorlopend informatie over het virus. Ook zijn er duidelijke tips en richtlijnen om het risico op het oplopen van het virus te verkleinen. Enkele van deze tips zijn:

  • Bezoek geen gebieden waar het virus is geconstateerd, tenzij dit onvermijdelijk is
  • Was meerdere malen per dag goed je handen
  • Blijf bij symptomen (koorts, grieperigheid, hoesten en kortademigheid) thuis
  • Vermijd tijdelijk contact met mensen die de symptomen vertonen
  • Hoest of nies niet met je hand voor je mond, maar doe dit in de binnenkant van je elleboog
  • Vermijd handen geven, high fives of ander fysiek contact als dit niet nodig is

handen wassen coronavirus stress

De bovenstaande tips vormen direct een goed voorbeeld over hoe stress door het coronavirus werkt. De meeste mensen houden rekening met deze tips en zijn enigszins op hun hoede. Bij mensen met hypochondrie gaan alle alarmbellen rinkelen.

 

Hypochondrie en massahysterie

Alle berichtgeving rondom het virus kan leiden tot een (beperkte mate van) massahysterie. Omdat iedereen ermee bezig is, kan het zo zijn dat er overal ineens bedreigingen worden gezien. Zo zijn er voorbeelden te noemen van mensen die besluiten om geen Chinees eten meer af te halen. Het gaat zelfs zo ver dat mensen met een Aziatische achtergrond of Aziatisch uiterlijk ervaren dat zij soms gemeden worden en in extreme gevallen zelfs gediscrimineerd worden. Dit geeft aan dat er soms een dunnere lijn is tussen terechte zorgen en massahysterie dan mensen zich realiseren.

Het feit blijft namelijk dat het coronavirus, wanneer je kijkt naar het grotere geheel, maar een relatief kleine impact heeft en relatief weinig mensen infecteert, ziek maakt of het leven kost. Er zijn tal van andere ziekten en bedreigingen die objectief gezien gevaarlijker zijn. Zorg en voorzichtigheid zijn geboden, maar realisme uiteraard ook. Voor mensen met hypochondrie is realistisch blijven in de huidige situatie vaak moeilijk. Zij kunnen chronische stress gaan ervaren.

Het kan zo zijn dat mensen zich ineens grieperig voelen of last krijgen van een van de andere symptomen van het virus. Ook dan geldt: het is goed om voorzichtig te zijn, maar bij mensen met hypochondrie raakt de balans en de realiteitszin weg. Stress door het coronavirus neemt bij hen dusdanig grote vormen aan, dat het hun leven kan gaan beheersen. Het virus is daarvan een actueel voorbeeld, maar zo werkt het bij mensen met hypochondrie met vrijwel alle ziekten en aandoeningen. Dat je niet per se hypochonder hoeft te zijn om je ernstig zorgen te maken, blijkt wel uit het grote aantal mensen dat zich laat testen, maar waarbij de resultaten negatief zijn.

 stress coronavirus

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Waarom we mensen met (extreme) stress door het coronavirus toch serieus moeten nemen

Het is eenvoudig om te denken dat mensen met (extreme) stress door het coronavirus te zien als aanstellers. Het feit dat hun zorgen wellicht objectief genomen en in de ogen van anderen overdreven zijn, neemt niet weg dat zij daadwerkelijk ernstige stress kunnen ervaren. Voor hen is het virus een bron van zorg, maar als specialist op het gebied van stress en burn-outs kijk ik, samen met mijn collega’s, meer naar de achterliggende reden. Hoe komt het toch dat mensen zich dusdanig druk maken dat het hun dagelijks functioneren beïnvloedt?

Wat de bron van de stress ook is, en of deze in jouw ogen nu terecht is of niet: ernstige stress is een groot probleem. Te lange blootstelling aan stress kan namelijk zorgen voor overspannenheid en in ernstige gevallen uiteindelijk leiden tot een burn-out. Ernstige stress door het coronavirus (of door elke andere reden), kan zorgen voor zeer vervelende symptomen en kan het leven van mensen in negatieve zin beïnvloeden of zelfs ontwrichten.

Als specialist kijk ik niet alleen naar de achterliggende reden van stress. Momenteel is het virus een bron van te grote stress voor sommigen. Voor mij geeft dit vooral een achterliggend probleem aan. Deze keer is het een virus, maar wat is het de volgende keer? De mate van stress die wordt getoond, is vaak niet gezond. Liberi is er om mensen te helpen die last hebben van te veel ongezonde stress. Of dit nu veroorzaakt wordt door het Coronavirus of iets anders. Ervaar jij dat angst voor het virus momenteel jouw functioneren (ernstig) verstoort? Test je stress. Wellicht wijst het namelijk op een groter achterliggend probleem.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven