Gezondheidsapps worden tegenwoordig door veel mensen gebruikt. We hebben het hier niet alleen om apps die je helpen fit te blijven met oefeningen thuis, maar ook waarmee je je calorieën bij kan houden, je hartslag kan monitoren of kan tellen hoeveel stappen je zet op een dag. Deze vorm van technologie lijkt op dit moment hét hulpmiddel om gezonder te gaan leven. Enerzijds zijn ze dat ook, want je gaat zelf niet op een papiertje bijhouden of je wel genoeg stappen hebt gezet vandaag. Anderzijds dragen dit soort apps soms niet alleen bij aan je gezondheid, maar ook aan je stressniveau. Want wat als je afhankelijk wordt van deze apps?
In dit blog bekijken we welke nadelen gezondheidsapps kunnen hebben. Aan de ene kant kunnen ze je motiveren, maar aan de andere kant kunnen ze zorgen voor obsessief gedrag en angst. Hoe vind je balans en houd je deze?
Laten we beginnen met vertellen dat we met dit blog niet de intentie hebben om gezondheidsapps in een slecht daglicht te zetten. Integendeel, veel gezondheidsapps kunnen een goed begin en houvast zijn om je leven gezonder te gaan leiden. Door je lichaamsdata inzichtelijk te maken, kun je betere keuzes maken omtrent je gezondheid. Door bij te houden hoeveel stappen je hebt gezet, hoeveel je geslapen hebt en hoeveel calorieën je hebt verbrand of gegeten, krijg je een goed inzicht in wat nodig is je doelen te behalen of te behouden. Deze informatie geeft je een vorm van controle, en controle geeft rust.
Maar dit laatste is niet altijd het geval. Sommige mensen zijn gevoelig voor deze continue vorm van monitoring en krijgen hierdoor juist stress. Wanneer je je doel niet haalt, kan het voelen alsof je hebt gefaald. Een dag niet in de app kijken kan voelen als zwakte of opgeven. Het doel van de app is om je te helpen, maar zodra het gaat voelen als boetedoening wanneer je iets niet ‘goed’ doet, is het van belang bij jezelf te gaan kijken wat ervoor zorgt dat je angstig wordt.
Over het algemeen bieden gezondheidsapps voor veel gebruikers positieve ondersteuning. De app helpt echt wanneer je:
Een stappendoel hebben of bewegingsdoel maken, zorgt ervoor dat je uit die luie stoel komt. We bewegen tegenwoordig steeds minder en een dergelijk doel helpt je gezond in beweging te blijven.
Vaak heb je het niet eens door dat je de hele dag zit of ’s nachts minder diep of korter slaapt dan je dacht. Een gezondheidsapp kan je inzicht geven in je slaappatroon of hoeveel uren je daadwerkelijk op een bureaustoel zit.
Zien hoeveel je nu echt eet op een dag, ook dat beetje boter op je brood of in de pan, geeft een breder beeld van je eetpatroon. Ook het bijhouden van emoties kan helpen je meer bewust te worden van je leefstijl.
Zolang het je iets geeft, en je leven overneemt, is het een prima hulpmiddel.
Gezondheidsapps kunnen voor sommige mensen een bron van stress worden. Dit merk je doordat je:
Die ene procent koolhydraten teveel, die 1000 stappen te weinig, die vijf minuten minder gewandeld kunnen aan je gaan knagen. Wanneer de niet behaalde doelen gaan voelen als falen, kan je overbelast raken. Je kan ook gaan streven naar perfectie en jezelf verder pushen dan eigenlijk gezond is voor je.
De cijfers die een app geven kunnen ervoor zorgen dat je je hierop gaat fixeren. Je vergeet hoe je je voelt en gaat leven naar de cijfers op je scherm. Een voorbeeld is wakker worden en je uitgeslapen voelen, maar je app zegt dat je maar voor 60% goed hebt geslapen. Als je hier teveel waarde aan hecht, zorgt dit direct voor een negatieve start van de dag.
Gedrag is gevoelig voor patronen en herhaling. Een gezondheidsapp kan obsessief gedrag aanwakkeren wanneer je hier gevoelig voor bent. Het kan het risico vergroten op een verstoorde relatie met eten of sporten.
Velen van ons zijn geen medisch geschoolde personen en registraties van bijvoorbeeld een schommelende hartslag, of een keer een iets lager gemeten zuurstofgehalte, kan je angstig maken. De grootste fout die je op zo’n moment kan maken is online zoeken, bijvoorbeeld via Google, wat er met je aan de hand kan zijn. Als je ook maar een beetje hypochonder bent, kan dit zorgen voor angsten of zelfs paniek.
Het lijkt nu net alsof we het probleem alleen bij de gebruiker neerleggen, maar het ligt er ook aan hoe de gezondheidsapp is ontwikkeld. Tegenwoordig gebruiken veel van dit soort apps gamification-technieken. Dit betekent dat je beloond wordt met een badge, compliment of melding als je je doelen behaalt. Maar ook andersom, als je je doel niet haalt krijg je een melding dat je nog zoveel moet doen. Als je dit om 23:00 in de avond krijgt, werkt dit aardig op je stresslevels. Daarnaast kan deze manier van motiveren ook verslavingsgedrag triggeren. De continue stroom van data en doelen activeert een prestatiedrang die niet voor iedereen even gezond is.
Wat ook belangrijk is om te weten, is dat veel van deze apps niet genoeg gepersonaliseerd zijn. Wat voor de ander een gezond doel is, kan voor jou misschien wel schadelijk zijn.
Gezondheidsapps hebben een enorm vermogen om ons te helpen om gezonder te leven, maar het is belangrijk om ze met mate te gebruiken. Wanneer je merkt dat een app meer stress oplevert dan dat het je helpt, is het tijd om opnieuw te bekijken hoe je ermee omgaat. Technologie zou je leven moeten ondersteunen, niet overheersen. Maak jij gebruik van een gezondheidsapp? En helpen ze jou, of voel je je er juist gestrest door? In het laatste geval is het misschien tijd om de app naast je neer te leggen. Heb je hier moeite mee, of vind je het lastig die controle naast je neer te leggen? Een professionele coach kan jou helpen op een gezonde manier balans te krijgen. Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606