Zoeken

Zoeken sluiten

Stijve nek en stress. Wat is het verband?

donderdag 16 juni 2022

De afgelopen jaren melden steeds meer mensen nekklachten door een te hoge spanning in de spieren van de nek. Ook wel een stijve nek genoemd. Je klaagt vaak over spierpijn in bepaalde delen van de nek die doortrekt naar de schouders, en soms over een scherpe stekende pijn bij beweging. Je nek voelt op sommige plekken hard aan door de langdurige, overmatige, spierspanning. Niet te verwarren met een verrekte spier in de nek. Deze klachten voelen vaak heviger, vooral de eerste dagen, en verdwijnen vaak binnen 2 weken. Hier worden vaak geen verdikkingen in de nek gevoeld, wat je bij een stijve nek wel ervaart. Als kers op de taart heb je ook geregeld last van spanningshoofdpijn. Dit alles staat in verbinding en heeft vaak 1 oorzaak: overmatig stress.

Naar de dokter.

Omdat de nek een gevoelig deel van het lichaam is, zal de huisarts je in eerste instantie door een medische molen halen om uit te sluiten dat het niet iets is wat behandeld moet worden door een arts. Denk bijvoorbeeld aan een nekhernia. Uit de praktijk wijst het dat maar een klein percentage van de mensen die zich melden met dergelijke klachten, daadwerkelijk last hebben van een medische aandoening. Je wordt naar huis gestuurd met een verwijsbrief voor de fysiotherapeut. Indien de pijn ernstig is krijg er, ter ondersteuning, sterke pijnstillers bij. Na een aantal keer behandeld te zijn gaat het weer goed en weken later beginnen de zelfde klachten overnieuw. Je stijve nek is tijdelijk weggenomen. De oorzaak, stress, is niets mee gedaan.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat is een stijve nek?

Nekklachten veroorzaakt door stress komt vaker voor dan je denkt, wat veel personen in het dagelijkse leven beperkt. Wanneer je onder druk staat, of veel stress ervaart, span je je spieren onbewust aan. Doordat je nek een van de weinige lichaamsdelen is die continu onder druk staat, in dit geval om het hoofd overeind te houden, is dit de meest logische plek voor het lichaam de spieren nog strakker aan te spannen. Probeer er maar eens op te letten zodra je achter een laptop of computer zit. Vaak houd je je schouders op een hogere, gespannen positie dan nodig is en creëer je een stijve nek.

Wat kun je zelf doen stress te verminderen en je mindset zo aan te passen dat je deze klachten voorgoed vaarwel kunt zeggen?

Zorg goed voor je hoofd (en jezelf) wanneer je slaapt.

Elk hoofd heeft in de nacht een andere ondersteuning nodig. Schaf een goed kussen aan om op te slapen. Je moet de rest van je leven doen met 1 nek en ze voert de hele dag een zware taak uit: Je hoofd in de goede positie houden. Let wel, haal niet zomaar dezelfde kussens in huis voor ieder gezinslid. Dit is mede afhankelijk van de afstand tussen de nek en schouder. Zorg voor voldoende ondersteuning van het hoofd zodat de nek ontlast wordt. Bij een goed afgesteld kussen zul je direct merken dat de pijn verzacht, of soms zelfs verdwijnt, zodra je je nek volledig kunt ontspannen.

goede-kussen-slapen-stijve-nek

Blijf je hoofd bewegen.

Ga je nek niet ontlasten door het hoofd vaker te rusten op een kussen of hoofdsteun. Hierdoor creëer je het tegenovergestelde effect. Daarnaast worden de spieren zwakker, waardoor er meer ongemak ontstaat zodra de nek weer meer beweging krijgt. Je merkt dat je stijve nek na een aantal dagen sterk vermindert.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Haal angst voor pijn weg.

Soms voelt het tegennatuurlijk de nek normaal te belasten terwijl je al enige tijd last ondervindt. Echter worden de natuurlijk bedoelde bewegingen uit angst voor pijn niet uitgevoerd. Zolang je geen pijn voelt, hoef je ook niet bang te zijn pijn te krijgen. Je lichaam geeft vanzelf aan wanneer je echt niet verder kunt.

Mediteren.

Mediteren kun je leren. Heb je dusdanig last van je nek dat een zittende meditatie lastig is? Er zijn genoeg, begeleide, meditaties die liggend uit te voeren zijn. Ga voor een ontspanning meditatie (Yoga Nidra) of een bodyscan sessie. Word je bewust van de spanningen die je gedurende de dag opbouwt door deze met een bodyscan weer langzaam af te bouwen.

Ook indien je angst ervaart een stijve nek te krijgen, is meditatie een goed handvat deze onbewuste te onderkennen en weer los te laten.

De stijve nek masseren.

Dit kun je laten doen of zelf doen. Voor de korte pijnverlichting, of bij extreem hoge spanning, kun je zelf een korte maar stevige massage geven in je nek.

Omdat je armen direct verbonden staan met je schouders masseer je altijd met 1 hand tegelijk. Een spier masseren die onder spanning staat zal averechts effect geven.

Je brengt je rechterarm omhoog en masseert, vanaf de achterzijde, de aanhechting van je linkerschouder naar je nek. Houd enige minuten druk op deze spieren totdat je ze voelt ontspannen. Herhaal dit op dezelfde manier met je linkerarm naar de rechterkant.

stress-stijve-nek

Vermijd stress en zo een stijve nek.

Het klinkt zo simpel, maar dat is het niet. Probeer een dagboek bij te houden wanneer je de meeste pijn of ongemakken ervaart en probeer daarnaast te documenteren wat je op dat moment aan het doen bent óf wat je in de minuten daarvoor gedaan hebt. Heb je zojuist het nieuws gekeken? Kom je net bij die ene vriendin vandaan die altijd wel wat heeft? Of heb je net een hevige discussie gevoerd via sociale media? Probeer deze situaties een tijdje te vermijden en ondervindt of de klachten verminderen. Zo word je bewust van de situaties die ervoor zorgen dat de spanning in hoofd, nek en schouders vergroten.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wandelen tegen een stijve nek.

Heb je een zittend beroep of beweeg je over het algemeen niet veel? Probeer 1 keer per dag een kort stukje te wandelen. Bouw dit rustig op. Wandelen zorgt er niet alleen voor dat je de natuurlijke bewegingen van je stijve nek stimuleert, het is ook een prima stressverlager doordat je je lichaam aan het werk zet zonder dat je hiervoor hoeft na te denken.

wandelen-stijve-nek

Een beetje hulp nodig om van een stijve nek af te komen?

Wanneer je alles al geprobeerd hebt en niet van die stijve nek afkomt, kan dit je leven gaan overheersen. De stress groeit met de dag en je leven wordt steeds meer beperkt. Misschien ervaar je in je bewustzijn geen stress waardoor het lastig is de oorzaak te vinden. Door middel van coaching krijg je inzicht op de externe factoren die jouw stijve nek veroorzaken. Je komt zo niet alleen van je stijve nek af, je voorkomt ook een aankomende Burn-out.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven