De afgelopen jaren melden steeds meer mensen nekklachten door een te hoge spanning in de spieren van de nek. Ook wel een stijve nek genoemd. Je klaagt vaak over spierpijn in bepaalde delen van de nek die doortrekt naar de schouders, en soms over een scherpe stekende pijn bij beweging. Je nek voelt op sommige plekken hard aan door de langdurige, overmatige, spierspanning. Kan deze stijve nek door stress komen?
Er kan absoluut een verband zijn tussen het hebben van een stijve nek en stress. Zeker wanneer je ook spanningshoofdpijn ervaart. Hoe komt het eigenlijk dat stress “in je nek kan gaan zitten”? Ik leg het je graag uit.
Inhoudsopgave bij deze blog over een stijve nek
- Wat is een stijve nek?
- Let goed op de spierspanning om een stijve nek te voorkomen
- Goede ondersteuning van je nek ‘s nachts is belangrijk
- Blijf je nek wel bewegen
- Je stijve nek masseren
- Vermijd stress en zo een stijve nek
- Wandelen en bewegen helpt altijd
- Wat nu als je altijd rondloopt met een stijve nek?
Wat is een stijve nek?
Een stijve nek is eigenlijk precies wat de term zegt: je nek voelt stijf en pijnlijk aan. Je hebt het gevoel dat je nek constant onder spanning staat. Deze kan ook hard aanvoelen en tijdens het bewegen merk je pijn of misschien een gebrek aan mobiliteit. De pijn trekt mogelijk door naar je hoofd en schouders.
Hoe vaak wordt een stijve nek veroorzaakt door stress?
Nekklachten veroorzaakt door stress komt vaker voor dan je denkt, wat veel mensen in het dagelijkse leven beperkt. Wanneer je onder druk staat, of veel stress ervaart, span je jouw spieren onbewust aan. Doordat je nek een van de weinige lichaamsdelen is die continu onder druk staat, in dit geval om het hoofd overeind te houden, is dit de meest logische plek voor het lichaam de spieren nog strakker aan te spannen.
Probeer er maar eens op te letten zodra je achter een laptop of computer zit. Vaak houd je je schouders op een hogere, gespannen positie dan nodig is en creëer je een stijve nek.
Let goed op de spierspanning om een stijve nek te voorkomen
Wil je een stijve nek voorkomen, dan is het dus verstandig om stress te voorkomen. Ook wanneer je niet bewust stress ervaart, kan het zo zijn dat je toch “werkt” aan een stijve nek. Let goed op je houding. Vooral wanneer je zit of aan het werk bent.
In het bijzonder tijdens momenten waarop je stress of spanning ervaart, ga je vaak krampachtig staan, zitten of bewegen. Dit kan een stijve nek veroorzaken. Probeer je bewust te worden van stress, de momenten waarop je dit ervaart en wat dit doet met de spierspanning in je nek.
Het lukt je misschien niet om direct van je stress af te komen, maar door bewust te zijn van wat je doet met je lichaam kun je misschien wel voorkomen dat je telkens een stijve nek krijgt.
Goede ondersteuning van je nek ‘s nachts is belangrijk
Tijdens je slaap kun je herstellen van een stijve nek. Je hoofd heeft als je slaapt goede ondersteuning nodig om je nek te ontzien. Schaf een goed kussen aan om op te slapen. Een verkeerd kussen kan zorgen voor een stijve nek omdat het niet goed ondersteunt.
Let wel: haal niet zomaar een kussen in huis. Laat je adviseren over wat voor kussen optimaal bij jou past. Dit hangt onder andere af van je lichaamsformaat en je slaaphouding.
Blijf je nek wel bewegen
Soms voelt het tegennatuurlijk om je nek normaal te bewegen en belasten terwijl je al enige tijd last ondervindt. Het is wel heel erg belangrijk kom op een goede en natuurlijke wijze je nek te blijven bewegen. Je stijve nek een beetje ontzien is niet erg, maar normale bewegingen en houden vermijden werkt averechts omdat hierdoor de stijfheid alleen maar toe kan nemen.
Je stijve nek masseren
Je nek masseren kan een uitstekende oplossing zijn tegen stijfheid. Dit kun je laten doen of zelf doen. Voor de korte pijnverlichting, of bij extreem hoge spanning, kun je zelf een korte maar stevige massage geven in je nek.
Omdat je armen direct verbonden staan met je schouders masseer je altijd met 1 hand tegelijk. Een spier masseren die onder spanning staat zal averechts effect geven.
Je brengt je rechterarm omhoog en masseert, vanaf de achterzijde, de aanhechting van je linkerschouder naar je nek. Houd enige minuten druk op deze spieren totdat je ze voelt ontspannen. Herhaal dit op dezelfde manier met je linkerarm naar de rechterkant.
Vermijd stress en zo een stijve nek
Het klinkt zo simpel om stress te vermijden, maar dat is het niet. Probeer een dagboek bij te houden wanneer je de meeste pijn of ongemakken ervaart en probeer daarnaast te documenteren wat je op dat moment aan het doen bent óf wat je in de minuten daarvoor gedaan hebt. Heb je zojuist het nieuws gekeken? Kom je net bij die ene vriendin vandaan die altijd wel wat heeft? Of heb je net een hevige discussie gevoerd via sociale media? Probeer deze situaties een tijdje te vermijden en ondervindt of de klachten verminderen. Zo word je bewust van de situaties die ervoor zorgen dat de spanning in hoofd, nek en schouders vergroten.
Wandelen en bewegen helpt altijd
Heb je een zittend beroep of beweeg je over het algemeen niet veel? Probeer 1 keer per dag een kort stukje te wandelen. Bouw dit rustig op. Wandelen zorgt er niet alleen voor dat je de natuurlijke bewegingen van je stijve nek stimuleert, het is ook een prima stressverlager doordat je je lichaam aan het werk zet zonder dat je hiervoor hoeft na te denken.
Wat nu als je altijd rondloopt met een stijve nek?
Een stijve nek is op zich helemaal niet erg en geen reden tot zorg. Wanneer je een duidelijk verband merkt tussen spanning in je nek en stress, dan is het wel zaak om alert te blijven. Wanneer je altijd rondloopt met een stijve nek, is dit een duidelijk signaal van je lichaam dat je een grens over bent gegaan.
Misschien ervaar je in je bewustzijn geen stress, maar negeer de signalen niet. Kom je niet van je klachten af en merk je ook aan andere dingen dat je wellicht te veel stress ervaart? Wij staan voor je klaar. Door middel van coaching krijg je inzicht op de externe factoren die jouw stijve nek veroorzaken. Je komt zo niet alleen van je stijve nek af, je voorkomt ook een mogelijk aankomende Burn-out.