Zoeken

Zoeken sluiten

Start With Why

woensdag 20 september 2023

‘Start With Why’ is inmiddels een vrij bekende methode om tot de kern van je waarden te komen en er de keuzes in je leven op te baseren. Het is ook de titel van het boek van Simon Sinek, die dit model heeft ontwikkeld en er wereldwijd bekend mee is geworden. In deze blog leggen we uit hoe het werkt.

Start With Why voor iedereen

Het is vrij simpel: veel mensen zijn op zoek naar betekenis, zingeving, een gevoel van voldoening en inspiratie. Velen willen een eigen bedrijf opzetten, omdat ze daarin de vrijheid hebben om hun eigen keuzes te maken, hun eigen koers te varen. Maar of je nu de ambitie hebt om een eigen bedrijf op te zetten of niet: Start With Why is voor iedereen nuttig.

In plaats van te focussen op het heel concrete (de Wat) dat je gaat doen, richt je eerst je aandacht op Waarom je iets wilt. Velen hanteren de verkeerde volgorde: ze beginnen met de Wat, gaan daarna naar de Hoe en soms komen ze bij de Waarom. Of de Waarom is een helemaal ondergesneeuwd onderdeel dat niet actief in het bewustzijn aanwezig is. Zonde! Want juist jouw unieke Waarom geeft je de vleugels om door te zetten als het even moeilijk is en geïnspireerd te raken.

De gouden cirkel

Simon Sinek werkt in zijn model met een ‘gouden cirkel’. Binnenin, in de kern vind je de Waarom. Hier beginnen we: Start With Why! Waarom doe je wat je doet? Het gaat hier om je (persoonlijke) missie! In een ring daaromheen vinden we de Hoe. Hoe ga je datgene doen wat vorm geeft aan jouw Waarom? En tot slot vinden we in de buitenste ring de Wat. Dit is het meest concrete niveau. Het is heel praktisch: wat doe je? Ben je kapster, coach of bankmedewerker?

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Starten met Wat?!

Dat de Wat zo praktisch en concreet is, zorgt ervoor dat velen daarmee beginnen. Het is ook de vraag die we als kind het meest hebben meegekregen: wat wil je later worden? Als je niet oplet begin je dus eigenlijk bij het verkeerde eind! Dat is dus niet een stommiteit of domheid. Het is hoe we opgevoed zijn en nog steeds worden. Daarom is Simon Sinek’s boek ook zo’n succes. Er was behoefte aan, omdat we met zijn allen een verkeerde manier van werken hebben aangeleerd gekregen!

Daarnaast is het ook gewoon het makkelijkst om op het meest concrete niveau te beginnen. Het is tastbaar en makkelijk uit te leggen. Iedereen heeft er een beeld bij als jij vertelt wat je doet. Hoewel… bij sommige beroepen moet je nog veel uitleggen om aan de ander duidelijk te maken wat je doet, maar die uitzondering parkeren we voor het gemak even. Jouw Hoe is al iets ingewikkelder. Er zullen namelijk veel mensen zijn die iets soortgelijks doen als jij. Maar Hoe iedereen dit doet kan heel verschillend zijn. En als we dan bij de Waarom komen, dan zijn er al helemaal veel mogelijkheden.

Start With Why: een voorbeeld

Laten we er even een voorbeeld bij pakken om het te verhelderen. We leggen het voorbeeld eerst uit vanuit de Wat en daarna vanuit de Waarom. Stel, je wilt coach worden (Wat). Hoe je dat doet kan op heel veel manieren. Het beroep coach is geen geregistreerd en beschermd beroep, dus iedereen kan zichzelf coach noemen. Er zijn talloze opleidingen. Bij Liberi werken we met wandelcoaches die allen een gedegen opleiding hebben afgerond. Wandelcoaching bij stress en burn-out kan een Wat van iemand zijn.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Andere coaches zullen gesprekstechnieken inzetten binnen vier muren. Er zullen coaches zijn die kiezen voor energiewerk, ademwerk of lifestyle coaching. De mogelijkheden zijn legio. En dan komen we bij de waarom. Waarom kies je er eigenlijk voor om coach te worden? En waarom deze specifieke vorm van coaching? Als je hier van te voren niet goed over na hebt gedacht, kun je erachter komen dat coaching je niet heel goed past. Oeps…

De juiste volgorde

Start With Why. Dat gaan we nu doen. Stel dat je het moeilijk vindt om te zien dat er zoveel mensen in een burn-out terecht komen. Misschien heb je het zelf meegemaakt en weet je hoe zwaar en moeilijk deze periode kan zijn. Of je hebt het van dichtbij meegemaakt. Je maakt je er druk om dat het zoveel voorkomt. Je maakt je enorm zorgen over de haast en de drukte waar iedereen in vast lijkt te zitten. Bovendien voel je de roep om hier iets aan te doen. Daarnaast werk je graag met mensen. Nu bevinden we ons op het gebied van de Waarom. We zitten in de kern van de cirkel. Je vindt dat het niet langer zo gaat en wilt verandering brengen.

Dan gaan we naar de Hoe. Je weet bijvoorbeeld dat de natuur tot rust brengt. Dit weet je uit eigen ervaring, maar het is ook wetenschappelijk aangetoond. Bovendien doet bewegen (bijna) iedereen goed. Je ademt verse lucht in, je longen en hart worden aangespoord wat harder te werken, je krijgt daglicht in je ogen.

Genoeg redenen om coaching in de natuur te overwegen. Je verdiept je in de verschillende vormen van stress- en burnout coaching en kijkt naar de opleidingen die de natuur inzetten binnen de coaching. Je hebt al ervaring met meditatie en wilt dit ook gaan inzetten binnen jouw coaching. De keuze is gemaakt: je richt je op coachees met stress- en burn-out klachten en begeleidt hen met mindfulness in de buitenlucht. Zo zijn we bij de Wat beland. Vanuit je Waarom ging je naar de Hoe en kom je tot de concrete Wat.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Start With Why: waarden

Start With Why kun je op allerlei gebieden inzetten. Ook voor belangrijke levensvragen. Waarom wil je verhuizen naar een bepaald gebied? Waarom wil je kinderen? Of waarom zou je ondernemer worden en de zekerheid van je vaste baan opgeven? Zomaar een aantal voorbeelden. Op welke gebieden in jouw leven zou je eens kunnen kijken naar jouw Waarom? Als je dit ingewikkeld vindt, kijk dan eerst naar je persoonlijke waarden, dat zijn je richtingaanwijzers. En als je echt niet verder komt, staan onze coaches natuurlijk ook voor je klaar!

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven