Zoeken

Zoeken sluiten

Sporten tegen stress

maandag 29 mei 2023

Als je menig fitness goeroe vraagt of sporten helpt tegen stress, dan krijg je direct een volledige workshop voorgeschoteld over alle effecten die sporten heeft op jouw fysieke en mentale gezondheid. Maar laten we realistisch blijven, vaak is dat zoveel info dat het al snel teveel lijkt. Wanneer je dan ook nog eens last hebt van chronische stress, of je zit in een burn-out, kan het enthousiasme van een personal trainer juist tegen je gaan werken. Twijfel jij al een tijdje of je wil gaan sporten? Laat dit blog je dan over de streep trekken.

Zwemmen is een topsport. In deze foto zie je een wedstrijdzwemmer die de borstcrawl doet.

Sporten of fitness
Effecten van sporten op je lichaam
Invloed sport op je brein
Sport je stress weg
Waar begin je?
Onzekerheid als je net begint met sporten
Verlaag de drempel met wandelcoaching

Sporten of fitness

Er gaat nogal een discussie of sporten hetzelfde is als fitness. Over het algemeen kunnen we het in hetzelfde doosje stoppen, maar als we ons focussen op de details zijn er wel een aantal verschillen. Met sport denken we al snel aan voetbal, honkbal, zwemmen of andere intensieve fysieke aangelegenheden waarbij je tegen anderen strijdt om te winnen. Met sporten ga je voor direct resultaat want je verbrandt de meeste calorieën op het moment dat je ermee bezig bent. Als we spreken over fitness denk je aan de krachtpatserhoek in de sportschool waar flink gegooid wordt met gewichten. Deze manier van lichamelijk inspanning richt zich vooral op resultaat op langere termijn.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

In de werkelijkheid gaan deze twee takken van lichamelijke inspanning hand in hand. Voetballers en zwemmers fitnessen namelijk intensief om, op het moment dat zij prestatie moeten leveren, fysiek zo sterk mogelijk te zijn.

Effecten van sporten op je lichaam

Vanzelfsprekend zal een personal trainer jou vertellen dat sporten ontzettend goed is voor je lichaam. En eigenlijk is dat best terecht. Regelmatige fysieke inspanning heeft ontzettend veel positieve effecten op je lichaam. Je wordt sterker, je conditie verbetert, slapen gaat veel gemakkelijker en je weerstand verhoogt. Daarnaast vermindert het risico op hart– en vaatziektes, obesitas, beroertes en andere chronische aandoeningen zoals diabetes type 2.

Je ziet bijvoorbeeld geregeld dat personen met diabetes type 2 aanzienlijk minder medicijnen nodig hebben zodra zij starten met op regelmatige basis te sporten of trainen. In een enkel geval komt de aandoening zelfs in remissie.

Invloed sport op je brein

De positieve effecten van sporten op je lichaam zijn duidelijk. Maar eigenlijk is de invloed van fysieke inspanning op je mentale gezondheid nog belangrijker om te benoemen. Na een aantal keer trainen merk je dat je je beter gaat voelen. Je voelt je goed over je prestaties, ondervindt dat je steeds sterker wordt en meer aankan. Ontzettend goed voor je zelfvertrouwen, eigenwaarde en trots. Maar er gebeurt ook daadwerkelijk iets in je hersenen. Door je met regelmaat fysiek in te spannen, zorg je voor een goede doorbloeding naar de hersenen waardoor er meer zuurstof kan komen. Daarmee verbetert de productie van nieuwe hersencellen aanzienlijk.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Wat ook goed is om te weten is dat sporten ervoor zorgt dat er meer dopamine vrijkomt. Dit is het zogenoemde gelukhormoon wat er ook voor zorgt dat je dingen beter kunt onthouden. Mensen die ADHD hebben, hebben een tekort aan dopamine. Juist voor die doelgroep zou regelmatig sporten kunnen helpen om je beter te voelen. Dat dopamine het verouderingsproces vertraagt, is alleen maar mooi meegenomen.

Sport je stress weg

De titel van deze paragraaf is misschien wat kort door de bocht want stress helemaal wegsporten is haast onmogelijk. Maar stress drastisch verlagen door met regelmaat te sporten is absoluut wel mogelijk. Tijdens het sporten maak je namelijk endorfine aan. Dit stofje verlaagt stress aanzienlijk omdat het de aanmaak van het stresshormoon cortisol belemmert. Indien je minimaal 30-45 minuten achter elkaar sport, merk je hiervan direct het effect. Veelal houdt het geluksgevoel een aantal uur na het sporten aan en heeft je lever ongeveer 2 dagen nodig het hormoon volledig af te breken. Indien jij om de twee dagen je lichaam goed in beweging brengt, zal je binnen kort tijd minder stress ervaren. Dit kan bijvoorbeeld ook een lange wandeling zijn.

Waar begin je?

Na bovenstaand gelezen te hebben, begint bij jou al lichtelijk de motivatie om te sporten te groeien. Maar waar begin je eigenlijk? Dit is vooral lastig om te bepalen indien je van nature a-sportief bent. Het belangrijkste om te beginnen is om iets te gaan doe wat je echt leuk vindt. Schrijf jij je in bij een sportschool maar ga je daar iedere keer met frisse tegenzin heen? Dan houd je dat geen twee maanden vol. Kies er ook geen speciale datum of dag voor zoals 1 januari of aanstaande maandag. Indien jij de motivatie voelt om te gaan sporten, dan kies je daar nu voor en begin je vandaag. Al is het alleen al dat je vandaag ergens een proefles inplant.

Een sportschool die druk wordt bezocht.

Als je die eerste stap vandaag zet is de kans dat je een tweede stap zet veel groter, dan wanneer je die eerste stap uitstelt. Bevalt de proefles je niet? Dan plan je wat anders. Ga shoppen en neem de tijd om te kijken welke sport bij jou past.

Onzekerheid als je net begint met sporten

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: Laat je zelfvertrouwen niet beïnvloeden door anderen. Vooral wanneer je besluit om te starten in een sportschool. Sommige personen kunnen zich wat geïntimideerd voelen als ze om zich heen kijken in een gym. Zeker als je voor het eerst in de krachthoek komt. Besef je dat de grootste spierbundels ook ooit een keer zijn begonnen met 2,5kg aan een barbell, of misschien zelfs wel minder. Iedereen die voor het eerst in een sportschool komt, moet zoeken naar waar de apparaten staan die ze nodig hebben.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

En misschien wel één van de belangrijkste om te onthouden: Niemand oordeelt over je als je bezig bent met je oefeningen. Het lijkt, vooral in het begin, alsof iedereen naar je kijkt, maar bedenk je dat andermans brein zowat hetzelfde werkt als die van jou. De ander denkt waarschijnlijk precies hetzelfde en is ook bang dat anderen oordelen over hem of haar. Houd je focus op jouw training en oefeningen.

Wandelen kan ook sporten zijn. Een mevrouw wandelt in het bos.

Verlaag de drempel met wandelcoaching

Onder het mom van ‘klein beginnen is ook beginnen’, is het niet zo vreemd als het allemaal wat veel lijkt. Helemaal als je niet weet waar je moet beginnen, of de stap naar een sportschool of vereniging voor nu nog even te groot is. Niets om je voor te schamen. Het feit dat je wil beginnen met trainen en bewegen mag je al een mooie prestatie en stap noemen. Samen met een professionele coach van Liberi start je met wandelcoaching om zo in het ritme van bewegen te komen. Dan kun je ook meteen je stressklachten onder de aandacht brengen. Neem hiervoor vrijblijvend contact met ons op en kijk wat wij voor jou kunnen betekenen.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven