Zoeken

Zoeken sluiten

Spontaniteit

maandag 3 oktober 2022

Als je stress hebt is spontaniteit vaak ver te zoeken. Hoe komt dat precies? Spontaniteit houdt in dat je in een opwelling iets onderneemt. Spontaan een kopje koffie doen in de stad. Of spontaan op bezoek gaan bij een vriendin. Het zijn dingen die je niet van te voren had gepland. En juist dat maakt het zo leuk. Spontaan dingen ondernemen geeft een gevoel van vrijheid.

Spontaniteit als eigenschap

Daarnaast is spontaniteit een persoonlijke eigenschap. De één is van nature meer spontaan dan de ander. Vaak zouden we willen dat we wat spontaner zouden zijn. Het is namelijk een eigenschap die in onze maatschappij gewaardeerd wordt. Tegelijkertijd lijkt het soms wel of er voor spontaniteit steeds minder ruimte is: agenda’s zitten snel vol, veel mensen kampen met stressgevoelens en de werkdruk lijkt ook steeds maar toe te nemen. Spontane ideeën krijgen hierdoor minder de ruimte.

Bovendien hoor je momenteel bijna niets anders dan nieuws over de stijgende energieprijzen. Veel mensen hebben daardoor geldzorgen en moeten bewust met hun financiën omgaan. Een spontaan dagje uit zit er dan ook niet meer zo in.

spontaniteit geldzorgen

Spontaniteit in kleine dingen

Is het dan einde verhaal voor de spontaniteit? Natuurlijk niet! Spontaniteit kan hem ook zitten in de kleine dingen. Na een lange en vermoeiende vergadering spontaan een rondje wandelen met je collega’s om even je hoofd leeg te maken bijvoorbeeld. Dat kost niets en je kun daarna weer met een frisser hoofd verder met je werkdag. Spontaan bedenken dat je wat lekkers meeneemt voor bij de koffie, gewoon omdat het kan. Om je waardering voor je collega’s te uiten. Ik noem maar een zijstraat. Er is nog genoeg speelruimte voor spontaniteit!

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Hoe train je jouw eigen spontaniteit?

Als je niet zo spontaan bent als je zou willen, dan kun je hiermee oefenen. Het is namelijk een prettige eigenschap om te hebben. Je zou zelfs kunnen stellen dat het niet per definitie een eigenschap is, maar meer een vaardigheid. En elke vaardigheid valt te trainen! Nu gaat het wat tegen de principes van de spontaniteit in om een doel te stellen en een plan te maken om spontaner te worden. Toch zijn er wat dingen die je kunt doen om jouw spontaniteit te trainen.

Haal de stress weg!

Dit is echt de allerbelangrijkste. Stress kan verdovend werken. Je krijgt een tunnelvisie en gaat in de overlevingstoestand. Je kijkt alleen nog maar wat er voor je neus ligt en wat er nú gedaan moet worden. Alles lijkt daarin belangrijk én urgent. Je leeft voor je to-do lijstje en hebt het gevoel te verdrinken in de lading werk die je moet doen als je op kantoor verschijnt. Kans is groot dat er dus geen ruimte in je hoofd is om iets spontaans te bedenken. Net als creativiteit floreert spontaniteit bij ruimte, een gevoel van vrijheid en een gebrek aan (tijds)druk. Kijk dus wat jouw grootste stressfactoren zijn en pak die eerst aan.

spontaniteit dagje uit

Als je door de bomen het bos niet meer ziet kun je natuurlijk altijd hulp inschakelen. Vrienden, familie, een partner; anderen kunnen de blinde vlekken zien die jij zelf niet ziet. Vraag ze om hulp. Praat over de problemen die je ervaart en stel je kwetsbaar op. Je kunt uiteraard ook een coach inschakelen. Onze coaches staan voor je klaar!

Geldzorgen

In het geval van stress door geldzorgen zijn er ook allerhande manieren om de stress wat te verlichten. Gemeentes bieden vaak trajecten aan om goed met geld te leren omgaan en op dit moment zijn er ook veel gratis energie-adviseurs in dienst van gemeentes om inwoners te helpen met besparen op de energierekening. Je staat er niet alleen voor, dat is misschien een schrale troost, maar weten dat je niet de enige bent kan al wat verlichting geven. Spontaniteit is gewoonweg een flinke uitdaging als je met de handen in het haar zit vanwege de rekeningen die je niet kunt betalen. Zoek dus hulp en schaam je niet!

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Verlegenheid

Spontaniteit vraagt om een bepaald gevoel van gemakkelijkheid en je thuis voelen bij jezelf. Als je verlegen bent aangelegd is spontaniteit dus vaak een extra uitdaging. Waar komt jouw verlegenheid vandaan? Waar ben je bang voor? Wat houd je tegen om bijvoorbeeld in een groep iets te zeggen? Ook voor verlegenheid geldt dat je kunt oefenen. Steeds in kleine stapjes rek je dan je comfortzone uit. Neem eens initiatief als je één-op-één met een collega in gesprek bent. Doe dit later in een klein groepje en bouw zo uit naar bijvoorbeeld een presentatie geven tijdens een belangrijke vergadering.

Zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen gaat een beetje hand in hand met verlegenheid. Mensen die verlegen zijn missen vaak een stukje zelfvertrouwen. Wat heb jij nodig om meer te vertrouwen in je eigen kunnen en in jouw eigen zijn? Durf jij jezelf te zijn? Heb je het gevoel dat je er mag zijn zoals je bent, of geloof je dat je altijd je uiterste best moet doen en jezelf moet bewijzen? Is jouw innerlijke criticus altijd aan het woord en zit je jezelf dwars met perfectionisme? Stel jezelf dit soort vragen en geef eerlijk antwoord. Wat zelfreflectie kan je helpen om je zelfvertrouwen te verhogen. Als jij je zelfverzekerder gaat voelen ga je ook meer ruimte voelen voor spontaniteit.

spontaniteit zelfvertrouwen

Stop met invullen voor een ander voor meer spontaniteit

Mensen die zichzelf niet zo spontaan vinden zijn vaker bezig met nadenken over wat anderen van hen vinden. Het is zeer vermoeiend om steeds bezig te zijn met wat een ander mogelijk denkt! Probeer je dus telkens bewust te worden als je dit doet. Het is vaak een patroon en een automatisme geworden, dus wees aardig naar jezelf en geef jezelf eerst de kans om te oefenen met alleen maar opmerken wanneer het gebeurt.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Ga mediteren!

Dit is ook de essentie van meditatie: je merkt alleen maar op wanneer je gedachten afgedwaald zijn van je focuspunt. Meditatie is niet alleen maar goed voor een rustigere geest. Het is bewezen effectief bij stress, maar bied je ook de kans om je eigen gedachten te observeren. In het begin zul je vaak afgedwaald zijn zonder dit door te hebben. Daarna betrap je jezelf er telkens op afgedwaald te zijn. Dit kan nogal wat frustratie opleveren, maar is in werkelijkheid vooruitgang! De lessen uit je meditaties dienen als spiegel voor je patronen in het dagelijks leven. Gebruik ze dus om meer spontaniteit in je leven in te brengen!

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven