Zoeken

Zoeken sluiten

Spierreuma en stress

vrijdag 7 augustus 2020

Spierreuma en stress kunnen een duidelijk verband hebben, zo lijkt wetenschap steeds meer aan te tonen. Dit betekent niet dat stress de enige oorzaak is van spierreuma, maar het is inmiddels aannemelijk dat het wel een oorzaak voor een bepaalde vorm hiervan kan zijn. Heb je last van spierreuma, dan kan stress de problemen ook verergeren. Klinkt het onwaarschijnlijk dat stress de oorzaak kan zijn van spierreuma? Dat kan ik je niet kwalijk nemen. Lees echter vooral deze blog waarin ik de relatie tussen spierreuma en stress uitleg.

Online cursus
49.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Om te beginnen: wat is spierreuma?

De wetenschappelijke naam van spierreuma is polymyalgia rheumatica. Het is een aandoening die zorgt voor plotselinge stijfheid van de spieren. Vooral in de ochtend, bij het opstaan, kun je extreme stijfheid van spieren ervaren. Dit wordt vergezeld door pijn en een vaak beperkte mobiliteit. Het is een typische ouderdomskwaal en komt voornamelijk voor bij vijftigplussers. De meeste mensen die last hebben van spierreuma zijn zelfs in de zeventig. Dit betekent overigens niet dat het niet voor kan komen onder jongere mensen.

Spierreuma kun je door je hele lichaam ervaren, maar het komt het vaakst voor in nek, schouders, rug en heupen. Wat het extra lastig maakt, is dat bewegen de pijn verergert. Daarom zijn vaak de ochtenden het moeilijkst. Je wordt stijf wakker en moet wel gaan bewegen. Veel mensen moeten echt door de pijn heen bewegen en dat maakt het een zeer vervelende aandoening om mee om te gaan.

Spierreuma

Waardoor wordt het veroorzaakt?

Over spierreuma is niet zo veel bekend als je wellicht zou verachten. Het is een vaak onderbelichte aandoening. Zowel in de maatschappij als in de wetenschap. Er is ook nog geen oplossing of medicijn tegen gevonden. Uiteraard kunnen (sterke) pijnstillers en andere medicijnen worden voorgeschreven om de pijn te verlichten. Een oplossing of geneesmiddel lijkt echter nog ver weg.

De aandoening ontstaat door een reactie van het eigen lichaam. Je eigen afweersysteem zet een ontstekingsreactie in gang. Dit veroorzaakt hevige pijn.

Zie je de relatie tussen spierreuma en stress al?

Wie enige kennis heeft van stress en zojuist de voorgaande zin gelezen heeft, ziet misschien de relatie tussen spierreuma en stress al. Er zijn drie verschillende soorten spierreuma te onderscheiden. Ik zal je niet vermoeien met de andere twee soorten, maar één soort – fibromyalgie – wordt sterk in verband gebracht met stress.

Ik schreef eerder al dat de wetenschap nog lang niet alles weet over deze vorm van reuma. Dit geldt in het bijzonder voor fibromyalgie. Alle kennis die er op dit moment is, wijst naar een link tussen deze vorm van spierreuma en stress. Dat zou direct ook verklaren waarom dit de enige vorm van spierreuma is die met enige regelmaat onder jongere mensen voorkomt.

Maar hoe zit dit dan precies? Onder invloed van stress vinden er allerlei processen in je lichaam plaats en worden tal van hormonen aangemaakt. Hierdoor raakt je balans verstoord. Het kan ervoor zorgen dat je lichaam “denkt” dat er sprake is van een ontsteking. Dit is niet het geval, maar toch gaat je afweersysteem aan het werk om deze (niet bestaande) ontsteking te lijf te gaan. Het gevolg is dat er allerlei stoffen worden aangemaakt waar je lichaam helemaal niets mee kan. Normaal gesproken bestrijden deze stoffen een ontsteking, maar nu zijn ze nutteloos. Omdat je lichaam er niets mee kan, kunnen de stoffen niet verwerkt worden en dit krijgt zijn weerslag op je spieren.

reuma

Zijn er nog andere symptomen?

Spierreuma is niet gewoon spierpijn. Het is een zeer extreme vorm van spierpijn en spierstijfheid, die vaak ook gepaard gaat met nog enkele andere symptomen. Zo is het niet ongebruikelijk dat mensen die aan spierreuma lijden, erg veel vocht vasthouden. Dit kun je met name zien aan verdikkingen in de polsen en in de enkels. Ook lichte koorts, vermoeidheid, een ziek gevoel, gewichtsverlies of nachtelijk zweten kunnen symptomen zijn.

Er is nog een andere relatie tussen spierreuma en stress

Het feit dat een bepaalde vorm van spierreuma veroorzaakt lijkt te worden door stress, is niet de enige relatie tussen spierreuma en stress. Zoals ik al eerder schreef, is er vooralsnog geen geneesmiddel tegen spierreuma. Echter, antidepressiva worden vaak voorgeschreven en hebben bij veel mensen een gunstig effect. Dat is opvallend en vanuit het oogpunt van een professional die werkt met stress ook interessant.

Online cursus
49.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Betekent dit dat er een diepere link is tussen spierreuma en stress? Stress en depressie gaan vaak hand in hand. Wellicht komt men over een aantal jaar tot inzicht dat fibromyalgie echt een symptoom is van stress en past in het beeld van stress gerelateerde aandoeningen zoals een depressie of burn-out.

Hoe het ook zij: wanneer iets een gevolg is van stress, betekent dit vaak ook dat het opgelost kan worden door stress weg te nemen. Er mag dan geen geneesmiddel zijn tegen spierreuma; dat neemt niet weg dat deze klacht in sommige gevallen verholpen kan worden. Heb jij last van de vorm die door stress veroorzaakt lijkt te worden? Dan is er misschien een kans dat je spierreuma verdwijnt wanneer je stress verdwijnt.

spierreuma en stress

Aan de slag met onze coaches

Óf spierreuma en stress met elkaar te maken hebben, is nog niet onweerlegbaar bewezen. Ik kan dan ook niet met zekerheid zeggen dat je van je spierklachten af zult komen als je stress verdwijnt. Het is echter wel mogelijk. En als er een kans is: waarom zou je er dan niet voor gaan? Andere oplossingen tegen fibromyalgie zijn er niet. Het feit dat je erkent dat je stress ervaart, geeft aan dat je zelf misschien ook een link tussen spierreuma en stress vermoedt.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Of die link er nu blijkt te zijn of niet: van je stress afkomen is altijd een goed idee. De kans is namelijk groot dat je niet alleen last hebt van je spieren, maar ook andere stress gerelateerde klachten ervaart. Wij kunnen je hier effectief en blijvend vanaf helpen. Hoe? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend intakegesprek met een coach bij jou in de buurt. Jouw coach kan je alles vertellen over hoe wij je kunnen helpen. Bespreek je klachten en hij/zij zal zorgen voor een persoonlijk plan.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven