Zoeken

Zoeken sluiten

Spierpijn in rug door stress

donderdag 9 februari 2023

Er zijn weinig plekken in je lichaam waarbij het niet vervelend is als je spierpijn hebt. Maar als er 1 lichaamsdeel de dagelijks leven beperkt wanneer je er spierpijn in hebt is het wel je rug. Je kan je rug verrekt hebben en daardoor een paar dagen vervelende of zeurende pijn hebben maar spierpijn in je rug door stress gaat over het algemeen niet binnen een paar dagen over. Hoe langer de stress aanhoudt, hoe vervelender de pijn in je rug wordt. Het grote nadeel hiervan is dat je ernaar gaat leven en bepaalde bewegingen niet meer durft te maken. Je rug wordt hierdoor alleen maar stijver. Wat kun je hier tegen doen? Je leest het in dit blog.

spierpijn rug stretchen

Waarom spierpijn in je rug beperkend is

Als je spierpijn hebt in je arm dan kun je er nog voor kiezen om je arm tijdelijk rust te geven. Met je rug werkt dit helaas niet zo. Je rug heb je de hele dag nodig. Of je nu zit, staat, loopt of ligt, er staat altijd wel iets van spanning op je rug. Wanneer er dan ook nog eens interne spanning aanwezig is door chronische stress is er weinig ruimte voor ontspanning. Juist omdat je je rug de hele dag gebruikt is het belangrijk te weten hoe je op de juiste manier ontspant. Indien je dit niet doet zal de spierpijn in je rug verergeren en zal je fysiek steeds passiever worden om de pijn te beperken.

Een hernia door stress

We hebben al vaker besproken dat stress ervoor zorgt dat de spierspanning in je lichaam hoog blijft. Vanzelfsprekend geldt dit ook voor de spieren in je rug. Omdat je de balans tussen spanning en ontspanning mist raken de spieren in je rug verzuurd en zorgt dit voor aanhoudende, zeurende, pijn. De pijn kan zelfs zo erg worden dat het lijkt alsof er meer aan de hand is dan alleen spierpijn. En soms is dat ook het geval. Door de continue aanspanning van je rugspieren is er een kans dat er zich een hernia vormt in je rug.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Het is wel zo dat je hier aanleg voor moet hebben. Er kan niet van de een op andere dag een hernia ontstaan door stress. Een combinatie van stress, op een slechte stoel zitten, verkeerd tillen en te lang in dezelfde houding zitten maakt de kans op een hernia aanzienlijk groter.

Angst voor pijn door spierpijn in je rug

Het is niet vreemd als je je bewegingen wat beperkt wanneer je spierpijn hebt in je rug maar we raden het wel af. Veelal wordt de spierpijn nog erger wanneer je bepaalde bewegingen gaat vermijden uit angst dat het pijn gaat doen. Dit maakt je rug alleen maar stijver en zal de klachten eerder verergeren dan verbeteren. We zijn ons ervan bewust dat rugpijn misschien wel de meest vervelende pijn is die je kan hebben door stress, echter is het van belang te blijven bewegen zoals je zou doen zonder die spierpijn in je rug.

Zoals hierboven beschreven kan het van kwaad tot erger gaan en wanneer er een hernia ontstaat duurt je herstel vele malen langer. In het ergste geval is er een operatie nodig om dit te herstellen en die situatie is niet bevorderend om je stress te beperken.

spierpijn rug zwemmen

Spierpijn in je rug verminderen door te bewegen

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: Als je spierpijn hebt in je rug door stress is het belangrijk te blijven bewegen zoals je altijd doet. Zo voorkom je dat de pijn erger wordt en je rug niet vast komt te zitten. Wanneer je echt te veel last heb van de spieren in je rug kan je verlichting zoeken door te gaan zwemmen. Het water zorgt ervoor dat je je rug beter kunt ontspannen omdat je even gewichtloos bent. Maar ook een sauna of stoombad kan de pijn verlichten. Dit werkt niet alleen goed tegen de spierpijn maar het is ook nog eens stress verlagend.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Zorg ervoor dat je gedurende de dag blijft rekken en strekken. Vooral indien je een kantoorbaan hebt raden we aan minimaal 1 keer per uur een pauze te nemen om te stretchen en een stukje te lopen. Niet alleen goed om je spieren soepel te houden maar ook om je bloedsomloop gezond te houden.

Zorg voor een goede nachtrust

Of je nu wel of geen spierpijn in je rug hebt, wel of geen stress hebt, de basis van een gezond en energiek leven begint bij een goede nachtrust. Als je al een langere periode rugklachten hebt, terwijl je gezond eet en beweegt, dan is het raadzaam te onderzoeken of je bed nog in goede conditie is. Vooral wanneer je samen met een partner in een tweepersoonsbed ligt. Het is namelijk geen garantie dat een tweepersoonsbed voor beide de juiste is. Tegenwoordig zijn er tal van mogelijkheden om het bed voor beide personen passend te maken. Dit hoeft niet altijd een dure oplossing te zijn.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Het is belangrijk dat je je er bewust van bent dat je maar 1 rug hebt en dat je daar de rest van je leven mee moet doen. Net als goede schoenen, is investeren in een goed matras een investering in een gezond en fit lichaam. Vergeet hierbij niet dat een goed hoofdkussen minstens zo belangrijk is. Wanneer je ’s nachts goed slaapt, en je lichaam ook op de juiste manier rust, ben je overdag een stuk productiever.

spierpijn rug sauna

Je stressklachten behandelen

Je kunt 100 rondjes zwemmen of dagen achtereen in een stoombad gaan zitten, maar wanneer je niks met je stressklachten doet zal de spierpijn in je rug niet zomaar verdwijnen. Wandelcoaching, onder begeleiding van een professionele coach, is één van de meest bekende behandelmethoden inzicht te krijgen in je stressklachten. Door jezelf terug te brengen naar de natuur werk je op een gedoseerde manier aan balans en ontspanning. Neem gerust vrijblijvend contact op om te bespreken wat wij voor jou kunnen betekenen.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven