Zoeken

Zoeken sluiten

Somberheid

maandag 15 augustus 2022

Somber zijn we allemaal wel eens. Er zijn weinig mensen die geen periodes met sombere gevoelens ervaren. Daar tegenover staat dat je er meer periodes zijn dat je je goed voelt en het leven met positiviteit tegemoet gaat. Wanneer je langere periode terneergeslagen bent en je het lastig vindt de leuke dingen in het leven te zien, spreken we van langdurige somberheid. Naast dat je door stress somber kunt worden, veroorzaakt somberheid ook stress. Soms duurt de somberheid langer dan je doorhebt en raak je steeds verder verdwaald in een negatieve spiraal. Een depressie bovenop je burn-out is bijna onvermijdelijk.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat is somberheid?

Je leven is gevuld met gevoelens van geluk en somberheid. Zonder geluk kan somberheid niet bestaan en andersom. Je somber voelen is een natuurlijke reactie op vervelende gebeurtenissen maar ook op het hebben van veel stress. Deze stress kan vanuit je werk komen, een relatie, je gezin, je persoonlijke financiële situatie of je gezondheid. Ondanks dat somberheid heel zwaar kan aanvoelen is het in de regelmaat tijdelijk van aard. Na een kleine periode van ongelukkige gevoelens klaart de lucht vaak na een week of twee weer op.

somber-somberheid

Waarom voel je je somber?

Het is goed voor te stellen dat een relatiebreuk sombere gevoelens met zich meebrengt. Het kan zijn dat je je zorgen over je financiële situatie. Wanneer dit uitzichtloos lijkt te zijn is het niet vreemd dat je geregeld sombere gevoelens hebt. Je emoties houden je scherp op situaties die je moet verwerken, echter moet er dan wel uitzicht zijn op verbetering. Wanneer je relatie over gaat weet je dat je gebroken hart ook weer een keer heelt. Als je de afgelopen periode geen fijne werksfeer ervaart, besef je je dat er ook leuke periodes zijn op je werk. Indien het vooruitzicht bij je werkgever niet positief is kun je daar zelf controle over nemen door van baan te wisselen. Financiële zorgen zijn vaak van langere duur en kan een flinke impact hebben op je geluksgevoel. De aanhoudende negatieve gedachtenpatronen die je ontwikkelt kan die somberheid laten overslaan in een depressie. Overigens kan het zo zijn dat jij jezelf somberheid ook aanpraat. Lees deze blog over Blue Monday maar eens.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Verschil somberheid in een burn-out en een depressie.

Wanneer je somberheid langer dan twee weken duurt wordt er al snel gesproken van een depressie. Toch is er wat voorzichtigheid geboden voordat je jezelf in een depressie plaatst. Somberheid is een van de symptomen van een burn-out. Een burn-out duurt, zoals bekend, veel langer dan twee weken. Het betekent niet direct dat je ook een depressie hebt. Een burn-out is een verstoring in je energiebalans en het niet goed reguleren daarvan. Daartegenover is een depressie een stemmingsstoornis waar je een totaal andere behandeling voor nodig hebt.

Wanneer je merkt dat je voornamelijk negatieve gedachten de overhand beginnen te nemen en je je levenslust begint te verliezen, is het aan te raden contact op te nemen met je huisarts, praktijkondersteuner GGZ of iemand van het wijkteam. Zij zullen jou in contact brengen met de juiste instanties.

zorgen-somberheid

Somberheid signaleren.

Somberheid komt in de regelmaat samen met een aantal andere symptomen.

 • Het begint je op te vallen dat je gedachten voornamelijk negatief zijn. Dit kan gaan over jezelf of over anderen.
 • Je trekt je terug van uit omgeving. Misschien omdat je niet over je gevoelens wil praten of omdat je anderen er niet mee lastig wil vallen.
 • Je piekert veel. Vooral voor het slapen gaan maak je je veel zorgen.
 • De spanning in je lichaam loopt regelmatig hoog op zonder duidelijk aanwijsbare reden. Daarbij voel je je onrustig.
 • Je bent snel geprikkeld. Een goed bedoeld grapje valt niet altijd even goed en je reageert vaker geïrriteerd op externe prikkels.
 • Ook komt het vaak voor dat je last begint te krijgen van bepaalde angsten. Angst de deur uit te gaan of angst dat deze neerslachtige gevoelens niet meer verdwijnen.
Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Zelf iets doen tegen sombere gevoelens.

Naast het tijdig signaleren van je sombere gevoelens kun je zelf een aantal dingen doen om ervoor te zorgen dat deze klachten niet verergeren.

 • Welke situatie maakt je somber? Zijn er conflicten op je werk of loop je ergens tegenaan in je relatie? Maak je somberheid bespreekbaar met de juiste persoon. Soms kan er over praten al ontzettend opluchten.
 • Wanneer je veel piekert is het aan te raden deze gedachten op te schrijven. Las dagelijks een piekerkwartier in en ga daarna iets ontspannend doen zoals fietsen of wandelen. Het opschrijven van je piekergedachten kan ook helpen je gedachten beter te begrijpen en meer inzicht te krijgen over je somberheid.
 • Ritme, rust en regelmaat. Het recept voor een gebalanceerd leven. Niet alleen fysiek maar ook mentaal. Op tijd je bed uit komen en op tijd naar bed gaan kan veel positieve invloed hebben op je geestelijke gesteldheid.
 • Somberheid kan ook ontstaan door het hebben van veel zorgen. Is er iets wat je zelf kunt doen deze zorgen te verminderen? Zo niet, is er iemand anders die je hierin kan ondersteunen? Denk bijvoorbeeld aan een budgetbeheerder of sociale dienst bij financiële stress.
 • Doe dingen waar je plezier uit haalt. Vooral wanneer je een burn-out hebt is het belangrijk dat je leuke dingen gaat doet. Onderzoek of je hulp in huishouding kan krijgen zodat je je daar geen zorgen over hoeft te maken.

einde-tunnel-somberheid

Wandelcoaching tegen somberheid.

Wandelcoaching, of running-therapie, zijn twee behandelvormen die bekend staan om hun positieve invloed op somberheid die langer aanhoudt. Je gaat samen met een coach op ontdekkingsreis door je sombere gevoelens. Door het veranderen van je omgeving, en dan voornamelijk gericht op wandelen in de natuur, zal je merken dat je steeds beter kunt ontspannen en meer grip krijgt op je emoties en gevoelens. Niet alleen de natuurlijke paden om je heen veranderen, ook krijg je de bewandelde paden in je hoofd beter in beeld. Nieuw inzicht creëert nieuw leven. De natuur brengt je terug naar de rust en kalmte die je van nature in je hebt.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven