Zoeken

Zoeken sluiten

Solliciteren stressvol? Nergens voor nodig

zondag 23 juli 2023

Je bent in je werkveld toe aan iets anders of je wil een stap hogerop nemen. Bij je huidige werkgever vind je niet meer wat je zoekt of is er geen mogelijkheid om door te groeien. Tijd om je te oriënteren op een nieuwe baan. Maar al voordat je de zoektocht start slaan de zenuwen al toe. Solliciteren kan erg spannend zijn en geeft je onnodige stress. We zeggen bewust ‘onnodig’ want als je je sollicitatiegesprek goed voorbereid, hoef je je nergens zorgen over te maken. In dit blog helpen we je zo goed mogelijk op weg om met zo min mogelijk spanning te kunnen solliciteren.

Waarom ga je solliciteren?
Solliciteren met een slechte referentie
Tips om stressvrij te solliciteren
Onbehoorlijke vragen tijden sollicitatiegesprek
Een coach kan je helpen

Een mevrouw heeft papieren in haar hand en staat te wachten totdat ze kan solliciteren.

Waarom ga je solliciteren?

De knoop is doorgehakt: Na lang wikken en wegen, beslis jij op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Dit is de eerste stap om te beginnen met solliciteren. Maar weet je ook waarom je gaat solliciteren? Heb je het niet meer naar je zin in de huidige functie? Of heeft de werksfeer in het bedrijf een grote invloed op je keuze? Misschien wil je parttime gaan werken en kan dit niet bij je huidige werkgever. Probeer een lijstje te maken met redenen waarom je op zoek gaat naar iets anders en leg deze naast iedere vacature die jou aanspreekt. Het kan namelijk zijn dat je een perfecte vacature tegenkomt, maar deze toch fulltime is. Na twee maanden kun je weer helemaal overnieuw beginnen met solliciteren. Zonde van je tijd.

Solliciteren met een slechte referentie

Het kan iedereen overkomen dat je niet op de beste manier weggaat bij een werkgever, bijvoorbeeld wanneer er een conflict is geweest of omdat je vaak ziek was. Met een beetje pech was dat de enige werkgever die je ooit hebt gehad en je potentiële nieuwe werkgever wil een referentie opvragen. Wat nu? Het is in deze situatie belangrijk je oude werkgever in te lichten dat jij hem of haar opgeeft als referentie. Wanneer dit je enige referentie is kun je expliciet aangeven bij je oude werkgever dat je het conflict niet benoemd wil hebben. Hij kan dan beslissen of er een referentie afgegeven wordt. Ze zijn namelijk niet verplicht dit af te geven indien erom wordt gevraagd.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Een nieuwe werkgever mag nooit informeren over eventueel ziekteverzuim. Wel kan er gevraagd worden naar frequentie van afwezigheid, maar ziekte mag niet als reden worden opgegeven. Toch heb je wel enige verantwoording om de juiste info te verstrekken.

Tips om stressvrij te solliciteren

Gaten vullen

Tegenwoordig hebben veel mensen gaten in hun CV. Je bent er een tijdje tussenuit geweest, bijvoorbeeld om voor de kinderen te zorgen, maar het kan ook zijn dat je een periode thuis hebt gezeten met een burn-out. Niet zo vreemd dat je van te voren veel stress ervaart hoe je dit gaat uitleggen. Je vertelt in ieder geval niet dat je vanwege psychische klachten thuis zat. Wat je wel kan vertellen is dat je tijd hebt genomen om te investeren in je persoonlijke ontwikkeling en dat dit een belangrijk onderdeel is in je leven. Zo zorg je ervoor dat je op alle vlakken blijft groeien als mens en deze groei mee kan nemen in een nieuwe uitdaging.

Iemand maakt een schema. Opschrijven waarom je wil solliciteren en je goed voorbereiden is het halve werk.

De ‘wat als’ gedachte

Als wij ergens goed in zijn, als mens, is het wel om van te voren in te vullen hoe een gesprek iets kan gaan verlopen. We kunnen soms uren wakker liggen en piekeren over situaties die in 99% van de gevallen nooit zal gebeuren. Deze manier van piekeren kan dusdanig veel stress veroorzaken dat je bij voorbaat de zoektocht naar een nieuwe job niet ziet zitten. Probeer de controle los te laten en geef bij een sollicitatiegesprek eerlijk aan dat je het spannend vindt.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Solliciteren komt van twee kanten

Solliciteren komt van twee kanten. Veelal wordt er gedacht dat jij degene bent die alle moeite moet doen, maar je mag van het bedrijf waar je op gesprek gaat ook enige moeite verwachten. Wanneer je al op gesprek bent geweest en het duurt hierna weken voordat er contact met je wordt opgenomen, kun je jezelf afvragen of je dit wel bij je past. Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat een reactie iets langer duurt, maar als je langer dan twee weken moet wachten zonder enig bericht, kun je ervanuit gaan dat zij hoogstwaarschijnlijk andere kandidaten spreken. Soms is een bedrijf daar eerlijk over en geven zij netjes aan dat het even duurt voordat ze je contacten.

Vergeet niet waarom je wil solliciteren

Het kan veel stress geven wanneer je meerdere keren wordt afgewezen voor een sollicitatie. Vergeet daarom niet waarom je ging solliciteren. Schrijf het desnoods ergens op zodat je de focus niet verliest. Besef je dat je veelal eerst 20 keer wordt afgewezen voordat je uitgenodigd wordt voor een gesprek. Een afwijzing is niet persoonlijk en gaat niet over wie jij bent als persoon.

Onbehoorlijke vragen tijden sollicitatiegesprek

Potentiële nieuwe werkgevers willen tegenwoordig steeds meer van je weten. Niet zo vreemd ook want ze willen zeker weten of ze de goeie kandidaat voor zich hebben, maar ook wat zij in de toekomst van je kunnen verwachten. Hierdoor worden er nog weleens vragen gesteld die eigenlijk niet relevant zijn aan de functie die je wil bekleden en kunnen tijdens het gesprek aardig wat spanning geven. Onthoud dat je niet verplicht bent om deze vragen te beantwoorden en dat dit ook geen reden mag zijn om je niet aan te nemen. Een aantal voorbeelden van onbehoorlijke vragen:

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.
  • Wil je nog kinderen in de toekomst?
  • Ben je gelovig?
  • Waar kom je van origine vandaan?
  • Ben je gezond? (het is voor een nieuwe werkgever natuurlijk wel fijn om te weten dat je bijvoorbeeld een rughernia hebt indien je veel moet tillen)
  • Hoe vaak was je ziek bij je vorige baan? (dit mag nooit en ten nimmer gevraagd worden)

Het staat je natuurlijk altijd vrij wel te antwoorden indien je hier geen bezwaar op hebt.

Een mevrouw schudt de hand na een sollicitatiegesprek. Stress verminderen kan je sollicitatie ten goede laten verlopen.

Een coach kan je helpen

De één praat zich zo binnen bij een bedrijf en de ander lukt het maar niet de stress van zich af te schudden. Iets wat ook gemerkt wordt tijdens een sollicitatiegesprek. Gelukkig kan Liberi hier uitkomst bieden met een professionele coach. Wandelcoaching is een uitstekende manier om te sparren over hetgeen wat jou spanning geeft en terug te komen in verbinding met jezelf. Solliciteren gaat namelijk niet alleen over het krijgen van die ene fantastische baan, de weg ernaartoe hoort ook leuk en interessant te zijn. Neem gerust vrijblijvend contact op om te bespreken wat wij hierin voor jou kunnen betekenen.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven