Zoeken

Zoeken sluiten

Soja allergie en de rol van stress

dinsdag 29 maart 2022

Soja allergie en de rol van stress

Tegenwoordig horen we steeds vaker over een soja allergie, steeds meer mensen krijgen hier namelijk mee te maken. Bij een soja allergie wordt soja of producten met soja niet goed verdragen. We spreken dan ook wel van een soja intolerantie, maar een soja allergie wordt vaak in de volksmond gebruikt. Een soja allergie kan gezondheidsklachten geven, op zowel fysiek als op mentaal vlak. Zo kan het bijvoorbeeld darmklachten geven, maar ook kan er sprake zijn van concentratieproblemen. Wat is een soja allergie eigenlijk precies? In dit blog kom je meer te weten over soja. Wie zijn er gevoelig voor soja? Wat zijn de symptomen bij een soja intolerantie? En in welke voedingsmiddelen kunnen we soja vinden?

Tenslotte benadrukken we ook de rol van stress bij een soja allergie. Wist je dat een voedselallergie namelijk onze weerstand tegen kan verminderen? Kortom, als de klachten voor jou herkenbaar zijn, kun je eens kritisch kijken welke producten die jij gebruikt ook soja bevatten.

soja allergie

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat is soja?       

Soja is een plantaardig eiwit dat behoort tot de peulvruchten, net zoals kikkererwten en linzen. Het is vaak een plantaardig alternatief voor koemelk, yoghurt en vlees. Soja is dan ook een veelgebruikt ingrediënt voor vegetarische producten, maar ook bij veganisme. Het eiwit in soja wordt ook wel aangeduid als isoflavonen. Bij een soja allergie wordt dit eiwit niet verdragen. Het geeft dan ook problemen met de spijsvertering nadat sojabonen of producten met soja zijn gegeten. Soja wordt voornamelijk veel gebruikt in de Aziatische keuken.

Wat is een soja allergie?

Een soja allergie oftewel soja intolerantie is een voedselallergie, net als bijvoorbeeld een noten allergie, een gluten allergie of een lactose intolerantie. Als de allergie niet wordt herkend, zou het op termijn het immuunsysteem kunnen aantasten. Alle producten die soja bevatten dienen dan ook vermeden te worden omdat deze kunnen leiden tot verschillende allergische reacties. Zo kan men last krijgen van huidproblemen, darmproblemen of problemen met de luchtwegen.

Welke producten moet je mijden bij een soja allergie?  

Als je last hebt van een soja allergie, zijn er behoorlijk wat producten die je beter kunt vermijden. Tenslotte wordt soja steeds vaker gebruikt in verschillende voedingsmiddelen. Wist je bijvoorbeeld dat ook brood soja kan bevatten?

  • Vermijd sojamelk, soja yoghurt, sojasaus (ketjap), soja kookroom
  • Bewerkte voeding, zoals kant-en-klare sauzen, soepen en baxmixen
  • Liever vermijd je ook sojalecithine oftewel E322
  • Vegetarische producten op basis van soja (kies voor producten op basis van kikkererwten of groenten)
  • Vlees afkomstig van dieren die met soja gevoerd worden (kies bij vlees voor grasgevoerde dieren)

Ben jij allergisch voor soja?

Hoewel een soja intolerantie niet heel vaak voorkomt, kan het wel goed zijn om de symptomen ervan te herkennen. Het kan namelijk leiden tot een verminderde weerstand. Dat maakt ons tenslotte weer vatbaarder voor griep of verkoudheid. Een soja allergie komt iets vaker voor bij kinderen, maar ook volwasssenen kunnen een allergie ontwikkelen voor soja. Het komt echter steeds vaker voor, wellicht doordat steeds meer voedingsmiddelen enige vorm van soja bevatten. Er kunnen allergische reacties ontstaan die te maken hebben met de huid, de darmen of de luchtwegen. Laten we de symptomen van soja intolerantie verder bekijken. Om een soja intolerantie te kunnen vaststellen, kan er een voedingstest of een bloedonderzoek gedaan worden.

soja allergie

Soja allergie symptomen       

Wat zijn soja intolerantie symptomen? Steeds meer mensen ervaren (vage) klachten na het eten van sojabonen, sojamelk of sojasaus. Wat zijn de gezondheidsklachten na het eten van soja? Kortom, wat zijn de verschillende fysieke en mentale symptomen van een soja allergie?

Soja allergie en fysieke symptomen

Bij een soja intolerantie kan er sprake zijn van de volgende lichamelijke symptomen:

Soja allergie en mentale symptomen

Onze darmflora is van invloed op onze hersenen, namelijk onze neurotransmitters die zorgen voor onze anti-stress hormonen of gelukshormonen, zoals serotonine. Als echter de tegenhanger, het stresshormoon cortisol de overhand krijgt, kunnen er mentale klachten ontstaan. Wat wij eten heeft dus ook invloed op hoe wij ons voelen.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

soja allergie

Een dieet zonder soja kan stress verminderen     

Kan je intolerant zijn voor soja?

Ja, dat kan, want een soja allergie is een voedselallergie net zoals bijvoorbeeld een gluten allergie. De allergie heeft betrekking op het eiwit in soja dat ook wel isoflavonen wordt genoemd. Bij een allergie ervaar je allergische reacties na het eten van soja of producten met soja.

Wat zijn de symptomen van soja allergie?

Een soja allergie kan zowel lichamelijke als mentale symptomen geven. Zo kun je last krijgen van darmproblemen, vermoeidheid en hoofdpijn, maar ook kunnen er klachten zijn met de mentale gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan minder focus, stemmingswisselingen en vergeetachtig zijn. Kortom, het kan gevolgen hebben voor de algehele gezondheid.

Wat mag je niet eten als je een soja allergie hebt?

Bij een soja intolerantie dien je alle producten die soja bevatten te vermijden. Bij een allergie kan een klein beetje soja namelijk al leiden tot gezondheidsklachten. Soja is tegenwoordig te vinden in heel veel voedingsmiddelen, maar met name in vegetarische producten en in bewerkte voeding. Het is dan van belang om etiketten nauwkeurig te lezen om te bepalen of er soja in zit.

Minder soja is minder stress?

Onze darmen staan in directe verbinding met ons brein oftewel onze neurotransmitters die belangrijk zijn voor onze mentale gezondheid. Als er dus darmklachten ontstaan bij een soja allergie, kan dit ook invloed hebben ons zenuwstelsel die uit balans raakt. Het gevolg is dat we dan minder bestand zullen zijn tegen stress. Een soja intolerantie kan er dus toe leiden dat we minder stressbestendig zijn. Zo zouden stressklachten kunnen toenemen. Is er inderdaad sprake van een soja allergie dan zou het vermijden van soja kunnen bijdragen aan het verminderen van stress. Bovendien zou een dieet zonder soja een positieve invloed kunnen hebben op de emotionele gezondheid. Kortom, als soja niet goed wordt verdragen kunnen zowel de darmen als de hersenen hier hinder van ondervinden.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven