Zoeken

Zoeken sluiten

Sociale verplichtingen en stress

dinsdag 12 september 2023

Hoe ga je op een goede manier om met sociale verplichtingen? Je weet wel: die verjaardag van die oudtante waar je verwacht wordt te zijn, maar waar je eigenlijk helemaal geen zin in hebt. Of je verwachte aanwezigheid bij een kinderfeestje. Ook kan je denken aan het laten zien van je gezicht bij de wekelijkse vrijmibo op werk. Of wat dacht je van de wat minder zichtbare sociale verplichtingen, die niet samenvallen met een verjaardag of feestje? Het bezoeken van je oma in het verpleeghuis. Het regelmatig chauffeuren voor een familielid, omdat die geen auto heeft en jij wel?

Soms kun je in een flink intern dilemma terecht komen, omdat dat wat een ander van je verwacht lijnrecht tegenover datgene wat jij wilt, staat. Andere keren is die scheidslijn niet zo helder, omdat je zelf ook graag iemand wilt zien of iets voor iemand wil doen, maar het gewoonweg erg druk hebt en het daarom nóg een taak op de to-do lijst wordt die je stress bezorgt.

Sociale verplichtingen: een dilemma

Laten we het eerst hebben over het dilemma waar je in terecht komt als bepaalde sociale verplichtingen niet in lijn liggen met jouw waarden of wensen. Je kunt dan denken aan de oma die je eigenlijk niet mag, maar wie je ‘toch echt weer eens zou moeten opzoeken’, aldus je moeder. Of je hebt niets met het christelijke geloof, maar je wordt verwacht mee te gaan naar de kerk als je bij je familie verblijft gedurende het weekend. Ook kan het zo zijn dat je al lange tijd een vriendengroep hebt, maar dat je het afgelopen jaar steeds minder connectie met deze mensen voelt. Het gezamenlijke feestjes afgaan ligt je niet meer zo lekker, maar je ‘gaat toch wel gezellig mee’? Wat doe je dan?

Enerzijds kun je denken: dit is niet mijn wens, maar ik doe het omwille van de ander. Misschien heb je geen zin in ‘gedoe’, en stem je dus toe om (mee) te gaan. Het maakt natuurlijk nogal een verschil of het om een wekelijks terugkerend iets gaat, of om twee keer in het jaar. Het is belangrijk om trouw aan jezelf te blijven en toch ook de ander niet helemaal uit het oog te verliezen. Is er een mooie middenweg te vinden? In alle gevallen is het belangrijk om duidelijk te communiceren. Vertel wat jij belangrijk vindt, wat je moeilijk vindt of waar je tegenaan loopt. Wees eerlijk, want daar kom je uiteindelijk het verst mee.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Spreek je uit!

Merk je echt dat iets je niet lekker zit? Spreek dat uit. In het geval van een vriendengroep kan het beter zijn om het contact stop te zetten. Verzamel mensen om je heen die beter bij je passen. Vaak blijven we in een sociale context hangen, omdat we ons er al zo lang in bevinden. Als dit je echter meer energie kost dan het je oplevert, dan wordt het toch echt eens tijd om daar verandering in te brengen. In het geval van het kerkbezoek van je familie kun je uitleggen hoe jij erin staat. Leg uit dat je hun begrip wat betreft jouw keuzes zou waarderen. En in het geval van je oma’tje: wat brengt het jou om haar te zien? Wat brengt het haar? Heb je haar dit wel eens gevraagd? Maak hierin een goede afweging en besluit dan wat je doet.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Sociale verplichtingen en stress

Een andere manier waarop je te maken kunt krijgen met sociale verplichtingen terwijl je daar eigenlijk niet op zit te wachten is als je het erg druk hebt. Je hebt last van spanningen of stress. Iedereen ervaart van tijd tot tijd stress en spanningen, dat is normaal. Als je daarna maar een periode van echte rust hebt om bij te komen. Het wordt echter een probleem als je stress chronisch is. Dan heb je dus al langere tijd last van stress. Sociale verplichtingen zijn dan een extra belasting op je toch al drukke bestaan. Je zou bijvoorbeeld best een helpende hand willen bieden bij het verhuizen van een goede vriendin, maar je loopt al over op je werk en je krijgt al stress bij alleen de gedachte aan deze extra klus.

Natuurlijk ligt de oplossing niet in het uit de weg gaan van alle sociale verplichtingen. De oplossing zul je bij jezelf moeten zoeken. Jij maakt namelijk bepaalde keuzes waardoor je stress blijft houden. Je zult de oorzaak van je stress moeten aanpakken. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, dus zoek ook vooral hulp als je er zelf niet uit komt! Onze coaches staan voor je klaar, dus je kunt altijd vrijblijvend contact opnemen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Stress door sociale verplichtingen

Tot slot is er nog de categorie van stress die ontstaat door sociale verplichtingen. In deze gevallen gaat het meestal om een gebrek aan grenzen aangeven. Je zegt te snel ‘ja’ en gaat hier voorbij aan jouw eigen grenzen. Misschien ben je bijvoorbeeld wekelijks de chauffeur voor je buurvrouw die zelf geen rijbewijs heeft, maar het kost je meer tijd dan je lief is. Je durft je grenzen niet aan te geven en gaat er dus maar mee door. Ondertussen levert het je wel stress op. Of je ervaart stress vanwege sociale verplichtingen op het werk. Je hebt het gevoel ‘mee te moeten doen’ om lekker in het team te zitten, maar je hebt daar zelf helemaal geen plezier van. Sterker, de verplichtte sociale borrels kosten je energie en geven je stress.

In deze gevallen kun je je afvragen hoe het komt dat je het zo moeilijk vindt om je grenzen aan te geven. Ben je bang voor afwijzing? Wil je niet teleurstellen? Moet jij de ‘redder’ zijn voor de mensen om je heen? Of ben je bang dat mensen jou niet mogen als je jezelf bent? Wees eerlijk naar jezelf. Je hebt tenslotte alleen jezelf er maar mee als je je in allerlei bochten wringt om te voldoen aan andermans verwachtingen. En geeft het niet veel meer voldoening als mensen je écht mogen om wie jij bent, en niet om wie jij pretendeert te zijn? Succes!

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven