Zoeken

Zoeken sluiten

Sociale contacten ten tijde van stress

maandag 4 september 2023

Inhoudsopgave

We de denken er nauwelijks over na wanneer het leven zonder al teveel tegenslag verloopt. Je volgt je dagelijkse ritme zoals altijd, hebt eventueel een baan waar je structureel mee bezig bent en daarbuiten spreek je geregeld met vrienden of familie af. Het kan altijd gebeuren dat je in een drukkere periode belandt en hierdoor minder tijd hebt om sociale contacten te onderhouden. Hier is veelal begrip voor omdat dit in feite iedereen overkomt. Maar wanneer je last hebt van chronische stress, of terecht bent gekomen in een burn-out, komt het voor dat je het voor langere periode geen contact hebt met je naasten. Niet omdat je niet wil, maar omdat je het niet op kunt brengen.

Het belang van sociale contacten in het dagelijkse leven
Het belang van vrienden of familie in tijden van stress
Sociale contacten onderhouden tijdens een burn-out
Tips sociale contacten te onderhouden

Eén vrouw staat en de andere vrouw zit op een bank. Ze drinken een beker thee. Sociale contacten en steun van vrienden is belangrijk in een burn-out

Het belang van sociale contacten in het dagelijkse leven

Uit een publicatie van het CBS blijkt dat een groot deel van de Nederlanders, van 15 jaar en ouder, regelmatig contact heeft in hun sociale netwerk. Dan spreken we over gemiddeld 1 keer per week. Dit is belangrijk om je verbonden te voelen met de wereld om je heen. Door regelmatig je sociale contacten te onderhouden heb je het gevoel dat je ergens bij hoort en voel je je onderdeel van de maatschappij. Frequent praten of een activiteit ondernemen met iemand die je dierbaar is, laat je gelukkiger voelen en een algemeen gevoel van tevredenheid ervaren. We hebben al vaker benoemd dat mensen groepsdieren zijn en de publicatie laat nogmaals zien wat voor effect dat op ons heeft.

Het belang van vrienden of familie in tijden van stress

Wanneer je kortstondige stress ervaart, als je bijvoorbeeld een deadline moet halen, kan het fijn zijn als je je hart kan luchten bij een van je vrienden. Maar ook na heftige situaties zoals het meemaken van een trauma kan die beste vriend of vriendin een uitlaatklep zijn. We hebben nu eenmaal behoefte aan een luisterend oor. Niet alleen in goede tijden, maar ook wanneer het even niet zo lekker gaat. Sociale contacten hebben ten tijden van stress is zelfs dusdanig effectief dat het hebben van een goed gesprek je cortisol waarden kan laten dalen. Doordat je input krijgt van iemand die je vertrouwt, durf je alles te vertellen wat er op je hart ligt. Mede daardoor kan je beter reflecteren op jezelf en de situatie.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Sociale contacten onderhouden tijdens een burn-out

Het hebben van een burn-out is wat anders dan een korte periode onder spanning staan en het is ook anders dan het meemaken van een trauma. Een burn-out is een energiestoornis die in de meeste gevallen gemiddeld een jaar duurt. Je vindt het over het algemeen al een opgave om jezelf overeind te houden, laat staan dat je daarnaast nog sociale contacten moet onderhouden. Het is overigens niet zo dat je dit niet wil, maar het lukt je simpelweg niet om sociaal te doen. Doordat je je vaak onbegrepen voelt, voel je je eenzaam. Of je schaamt je voor de situatie waar je in zit. Wat ook vaak voorkomt is dat je je tot last voelt. Ze zitten toch helemaal niet op jou te wachten?

Jezelf opsluiten in huis als een kluizenaar helpt staat je herstel in de weg. Een man staat in het donker voor een licht raam.

Vrienden kwijtraken

De angst om vrienden te verliezen in een burn-out is iets wat regelmatig voorkomt. En helaas moet we vertellen dat het soms ook daadwerkelijk gebeurt. Het contact verloopt in sommige situaties dusdanig stroef dat de vriendschap verwatert. Van twee kanten spelen factoren mee zoals onbegrip van de vriend, schaamte voor het hebben van je burn-out, even niet meer weten hoe je met elkaar om moet gaan of je niet uitspreken over wat de behoeftes zijn naar elkaar toe. Het is daarom belangrijk dat beide partijen open en transparant met elkaar kunnen communiceren. Als vriend of vriendin kan je bijvoorbeeld aanbieden op een vaste dag te bellen hoe het gaat. Indien de persoon in kwestie op dat moment geen zin heeft om te praten dan moet dat ook goed zijn.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Tips sociale contacten te onderhouden

Zoals eerder geschreven is het niet erg als je even geen aandacht hebt voor je sociale contacten. Soms is de focus op jezelf belangrijker om zo beter te herstellen. Maar een afwachtende houding hebben met de hoop dat ze voelen dat er iets met je aan de hand is werkt ook niet. Communicatie is de sleutel om familie en vrienden betrokken te houden in je leven, ook al is het een opgave om daar de energie voor te vinden.

Praat over je angsten

Het hebben van een burn-out wordt geregeld gevoed door angsten. In dit geval over het kwijtraken van vrienden. Spreek dit uit naar degene die het dichtst bij je staan. Het is begrijpelijk dat je de deur nu niet platloopt bij de mensen om je heen. Vertel dit eerlijk. Praat erover dat je wel graag wil, maar er nu de energie niet voor hebt. Dat het niets afdoet aan de vriendschap die je hebt, je hebt op dit moment alleen even genoeg aan jezelf. Je zal merken dat je hiervoor meer begrip krijgt dan je in eerste instantie dacht.

Een vrouw zit zijwaarts op een stoel, knieën opgetrokken en haar gezicht in haar knieën verstopt. Ze voelt zich eenzaam omdat ze vervreemd is van sociale contacten tijdens haar burn-out

Forceer niks

Zodra je merkt dat je sociale contacten wat meer afstand van je nemen, of helemaal geen contact meer opnemen, probeer dit dan ook niet te forceren. Indien je dit wel doet ga je pleasegedrag vertonen. Je gaat tegen je wil in contact opnemen omdat je bang bent iemand kwijt te raken. Dit veroorzaakt nog meer stress en dat heb je op dit moment al genoeg.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Sluit je niet af

Hoe tegenstrijdig dit ook klinkt, probeer je niet volledig af te sluiten van de wereld om je heen. Des te langer je jezelf opsluit in huis, des te meer stress er ontstaat. Het gaat op dit moment om het vinden van balans. Balans tussen zelfzorg, herstel en betrokken blijven.

Praat met een buitenstaander

Je kan contact zoeken met lotgenoten en vragen hoe zij op dit moment contacten onderhouden. Hierdoor krijg je meer inzicht in hoe anderen dit in dezelfde situatie doen. Ook het inschakelen van een professionele coach is in dit geval een buitenstaander. Tijdens de wandelcoaching kun je vrijuit praten over je zorgen en waar je precies tegenaan loopt als we spreken over het onderhouden van je sociale contacten. Voor meer informatie kun je contact met ons opnemen.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven