In ons artikel over de sociale angststoornis vertellen we hoe het eruit ziet wanneer sociale angst je leven gaat beheersen en daarmee een stoornis genoemd kan worden. Hoewel ik geen fan ben van het woord ‘stoornis’ (ik zou het een belemmering willen noemen), is het wel goed om onderscheid te maken tussen sociale angst die gewoon bij het leven hoort en sociale angst waar moeilijk mee te leven valt. Dit artikel richt zich op veelvoorkomende sociale angst, want ook deze ‘normale’ vorm van angst kan best lastig zijn. Ook voor mensen zonder ‘stoornis’ is het interessant om te onderzoeken wat sociale angst is en wat de oorsprong ervan is. We sluiten af met 6 tips die verlichting bieden wanneer je het moeilijk hebt.
Ben jij weleens bang jezelf belachelijk te maken? Dát is sociale angst. Voor andere mensen is dat vaak helemaal niet vervelend of opvallend, maar jij hebt er wel last van. Wanneer je alle situaties gaat vermijden waarin je jezelf belachelijk zou kunnen maken, dan spreken we al gauw van een stoornis. De angst is vaak irrationeel (waarom zou je jezelf belachelijk maken in de bioscoop?), maar daardoor niet minder vervelend: je kunt gaan zweten, misselijk worden etc.
Bij sociale angst gaat het om een complexe interactie tussen aangeboren karakteristieken en omgevingsfactoren. Sociale angst is een angst die voortkomt uit een evolutionaire overlevingsdrang. In de prehistorie was het belangrijk om deel te uit te maken van een groep om te overleven. Buitengesloten worden van de groep kon leiden tot gevaar. De angst voor sociale afwijzing kan dus gezien worden als een overblijfsel van dit instinct. Nu zie je meteen hoe irrationeel onze gedachtes soms zijn; is het van levensbelang dat jouw kapper je niet afwijst?
Een lage of negatieve zelfwaardering speelt ook een rol in sociale angst. Mensen die het gevoel hebben niet goed genoeg te zijn, bijvoorbeeld doordat hun ouders ze alleen beloonden wanneer ze zich perfect gedroegen, hebben eerder last van sociale angst. Een afwijzing kan namelijk een trigger zijn voor oude emotionele pijn.
Vermijding is een van de kenmerken van een sociale angststoornis en daar wil je dus liever niet aan ten prooi vallen. Het is goed om, in kleine stapjes en geduldig, spannende sociale situaties te blijven opzoeken.
Het helpt wanneer je ontspanningstechnieken toepast in sociale situaties die eng zijn. Bijvoorbeeld:
Ademhalingstechnieken:
Spierontspanningsoefeningen:
Visualisatietechnieken:
Mindfulness:
Gedachten zijn een belangrijke ‘wortel’ voor sociale angst. Bijvoorbeeld de gedachte: ‘wat als ik nu flauwval, sta ik dan niet compleet voor schut?’. Die gedachte leidt tot emoties en fysieke sensaties.
Onjuiste gedachtenpatronen bij sociale angst:
In cognitieve therapie leer je om de negatieve gedachten te herkennen en te beïnvloeden. Dit kan door middel van verschillende technieken, zoals:
Het kan zijn dat jouw gedachten gedeeltelijk waar zijn. Dan is het de vraag of ze je helpen in een sociale situatie die je lastig vindt. Waarschijnlijk niet. Vraag jezelf af: welke gedachte is wél helpend? Onderzoek of je de niet-helpende gedachte kunt aanpassen. Zie in dat het helemaal niet raar is dat jij, gezien je hele geschiedenis, dit nu ervaart… Het mag er zijn.
Mensen zijn vaak erg zelfkritisch en leggen de lat vaak hoog. Vergeet vooral niet stil te staan bij ieder klein succesje. Waar ben je heen geweest? Ongeacht hoe het ging, is het al super dat je dat gedaan hebt.
Door te oefenen, kun je leren om je aandacht te verleggen van je angstgedachten en te focussen op dingen die belangrijk of leuk zijn. Zie je mooie dingen in je omgeving? Wat is belangrijk voor jou in deze situatie en hoe kun je daar meer aandacht aan besteden? Probeer contact te maken met het hier en nu en je aandacht hierop te richten.
Je kunt een stressbal vasthouden of zuigen op een snoepje. Dit kan helpen om je aandacht wat te verleggen naar iets anders, zeker tijdens een spannende situatie. Afleiding kun je ook vinden in een wandeling of een andere fijne activiteit.
Sociale angst is een normale ervaring. Mensen willen graag bij de groep horen en leuk gevonden worden. Wanneer we ons niet goed genoeg voelen, vermijden we graag triggers die dit gevoel kunnen opwekken. Die vermijding zorgt ervoor dat we sociale situaties als steeds bedreigender gaan zien. Het is van belang om lief voor jezelf te zijn en tegelijk spannende situaties blijven opzoeken. De tips hierboven helpen je om de angst te hanteren.
Je kunt afleiding zoeken, je aandacht richten op je omgeving of dingen die belangrijk voor je zijn. Stel je voor dat je een fijne sociale interactie hebt. Je kunt een veilige plek voorstellen. Ook kun je je gedachten uitdagen: ben ik wel echt het middelpunt in deze situatie (nee), maakt het de ander uit wat ik precies doe (nee), welke gedachte zou helpend zijn (het is oké dat je dit ervaart, het mag). Zet kleine stapjes en vier je successen!
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606