Wanneer je van nature sociaal bent aangelegd kan dat een groot pluspunt zijn in je leven. Van deze kernkwaliteit kun je een mooie competentie maken. Echter, je kan ook doorslaan in je uiterst sociale gedrag waardoor je té sociaal wordt, en overal waar té voor staat is niet wenselijk, behalve tevreden en tegoedbon. Je unieke karaktereigenschap wordt in ene je grootste valkuil. Hoe houd je balans tussen je sociale karakter en het bewaken van je eigen grenzen? Je loopt jezelf namelijk gemakkelijk voorbij door meer met anderen bezig te zijn dan met jezelf.
Wanneer ben je sociaal aangelegd?
Valkuilen
De relatie met sociaal zijn en stress
Tips om stress te voorkomen
Wanneer ben je sociaal aangelegd?
Sociaal zijn is niet alleen goed met anderen om kunnen gaan of zonder moeite functioneren in groepen. Indien sociaal zijn jouw kernkwaliteit is, heb jij een extra zendertje meegekregen in je brein. Je hebt een sterk empathisch vermogen en maakt goed contact met de mensen om je heen. Dit kunnen bekenden zijn maar ook wildvreemden. Wanneer je oogcontact maakt met iemand op straat, is het voor jou automatisme dat je vriendelijk lacht. Jij bent de eerste die opstaat in een volle bus om die oudere dame of heer te laten zitten en als het nodig is til jij zonder na te denken z’n rollator de bus uit bij het uitstappen. ‘Feel the room’ is iets wat jij als één van de beste kunt.
Veelal gaat een sociaal karakter samen met een sterk communicatief vermogen en aan sociale etiquette ontbreekt het jou niet. Welke kenmerken zijn er nog meer?
- Je erkent en ziet iedereen
- Iedereen heeft voor jou dezelfde waarde en krijgt van jou dezelfde, sociale, toenadering
- Je kan goed praten maar ook heel goed luisteren
- Je bent uitermate vriendelijk
- Je bevindt je graag in een groep
- Het woord ‘verlegen’ staat niet in jouw woordenboek
- Je bent betrokken met je medemens
- Veelal ben je allemansvriend en anderen zijn ook graag bij je
Valkuilen
Wanneer je van nature sociaal aangelegd bent, heb je vaak al een streepje voor in de maatschappij. Je hebt een sterk aanpassingsvermogen waardoor je een graag gezien persoon bent. Maar daar zit ook direct je valkuil want denk jij ook nog genoeg aan jezelf? Durf jij op de juiste momenten ‘nee’ te zeggen terwijl jouw innerlijke sociale dier aangeeft dat je het de ander naar z’n zin moet maken? Er is een dunne lijn tussen gezond sociaal zijn en jezelf wegcijferen. Wat zijn signalen die je niet mag negeren? Welke eigenschappen zijn kwetsbaar om een ‘te’ voor te krijgen?
Empathie
Wanneer we spreken over valkuilen is dit meteen je grootste. Jouw inlevingsvermogen en het feilloos aan kunnen voelen van anderen heeft een keerzijde. Je wil al snel dat ene stapje extra doen voor iemand want als iemand anders niet lekker in z’n vel zit heb jij daar, met je sterke empathische vermogen, ook last van.
Voor jezelf opkomen
Over het algemeen ben je van nature vriendelijk en probeer je altijd aardig te zijn. Er zullen weinig mensen zijn die zich hieraan storen, maar weet je ook dat je té vriendelijk kan zijn? Het bestaat niet dat je het altijd met alles en iedereen eens bent. Wanneer je in een discussie bent beland, mag je best een keer goed voor jezelf opkomen. Een keer niet vriendelijk reageren betekent niet direct dat je onbeschoft bent, maar dat je opkomt voor je normen en waarden.
Grenzen bewaken
Met bovenstaande valkuilen komen we op het bewaken van je grenzen. Dit valkuil komt samen met alle andere valkuilen. Wie zorgt er voor jou en wie houdt voor jou de deur open? En wie geeft jou op z’n tijd een oprecht gemeend compliment of motiveert jou als jij je emotioneel niet zo goed voelt? Zelfzorg is de belangrijkste zorg die er is.
De relatie met sociaal zijn en stress
Indien we bovenstaande valkuilen nog eens rustig doorlezen, komen we op het volgende onderwerp: Hoe kan een sociaal persoon in een burn-out terecht komen? Dat gebeurt sneller dan je denkt. Het is belangrijk te luisteren naar jouw eigen behoeftes, maar ook goed weet in te schatten voor wie jij je in wil zetten. Niet iedereen heeft de beste bedoelingen met jouw sociale karakter en men kan hier ook misbruik van maken. Indien je jouw grenzen niet bewaakt kan je snel overvraagd worden, vooral wanneer je moeite hebt met nee zeggen. Ook mensen met een iets dominante aanleg kunnen snel over je heen lopen. Uiteindelijk geeft dit jou veel stress en misschien wel slapeloze nachten door het piekeren.
Daarnaast is er nog een belangrijke factor die we niet mogen vergeten: sociale druk. Voor jouw omgeving sta jij bekend als dat uiterst sociale dier waardoor de verwachtingen soms wat hoog kunnen liggen. Omdat jij anderen niet graag teleurstelt, is het niet vreemd dat je gegeven moment overspannen raakt.
Tips om stress te voorkomen
Je bent nu eenmaal wie je bent. Indien jij van nature sociaal bent ingesteld is dit niet iets wat je af hoeft te leren. Je zou er juist een mooie competentie van kunnen maken. Zorg er dan wel voor dat het binnen de kaders van jouw grenzen en behoeftes blijft. Hierom delen wij een aantal tips jou hierin te ondersteunen.
- Soms is het geen kwestie van je grens aan wíllen geven maar aan dúrven geven. Als je dit lastig vindt, vooral onder sociale druk, oefen dit met iemand die dicht bij je staat.
- Besef dat je niet iedereens vriend hoeft te zijn. Het is natuurlijk prima als jij dit emotioneel aankunt, maar indien je merkt dat je teveel zorgen van anderen mee naar huis neemt is het niet raar als je aangeeft dat je zijn of haar zorgen er nu even niet bij kunt hebben. Het is de toon die de muziek maakt en als jij dit zegt met jouw oprechte vriendelijkheid zal je merken dat hier meer begrip voor is dan je in eerste instantie dacht.
- Probeer ook eens een paar dagen niet sociaal te zijn. En dan bedoelen wij niet dat je onaardig moet doen tegen anderen, maar neem eens een paar dagen voor jezelf. Ga alleen weg en zoek de natuur op. Wat vertellen jouw gedachten je als het de vrije ruimte krijgt na te denken zonder dat je sociaal geaccepteerd gedrag hoeft te vertonen?
- Schakel hulp van een professionele coach in wanneer het niet lukt grip te krijgen en je de verbinding kwijt bent met jezelf. Liberi helpt jou grenzen te stellen zonder dat je minder sociaal hoeft te zijn. Wandelcoaching is een uitstekende manier om meer tot jezelf te komen en van jouw kernkwaliteit een nog sterkere competentie te maken.