Heb je last van een slecht humeur door stress? Dan is deze blog voor jou geschreven! Het is niet heel ingewikkeld te bedenken waarom je een slecht humeur zou kunnen krijgen door stress. Stress hebben is niet fijn. Je voelt je opgejaagd, onrustig en gehaast. Wie zou daar niet een slecht humeur door kunnen krijgen?
Het is wel belangrijk om een onderscheid te maken tussen chronische en acute stress. Deze blog gaat over een slecht humeur door chronische stress. Acute stress is namelijk niet te voorkomen en hoort gewoon een beetje bij het leven. Er gebeuren soms dingen waardoor je tijdelijke stress ervaart. Zolang je er daarna maar van kunt herstellen, is er niets aan de hand.
Denk bijvoorbeeld aan een auto die je bijna aanrijdt, maar net op tijd kun je wegspringen. Al je zintuigen staan op alert, zodat je snel kunt handelen (in dit geval snel opzij kunt springen). Dit wordt wel de fight of flight respons genoemd. Je lichaam is in heel korte tijd gereed om tot actie te komen. Om te vechten of vluchten. Zonder erbij na te denken spring je opzij (vluchten). Als je er wel over na had moeten denken, was je waarschijnlijk te laat geweest.
De bovenstaande vorm van acute stress komt misschien niet zo veel voor, zou je denken. Maar het komt ook voor bij minder bedreigende situaties. Stel dat je voor je werk voor het eerst moet spreken op een groot en belangrijk congres. Reken maar dat je daar stress door ervaart! (Bijna) iedereen vindt het spannend om voor een groep te staan, laat staan te spreken voor een groot en belangrijk publiek. Je ervaart stress, maakt onder andere adrenaline en cortisol aan en voelt de spanning mogelijk in je maag. Je zult wat meer gaan zweten en het warm krijgen. Dit is een hele gezonde en normale reactie van het lichaam. Als je ná het event maar kunt herstellen, is er niets aan de hand.
Acute stress heeft in de meeste gevallen niet zo’n impact op ons humeur. Dit omdat we in een opperste staat van paraatheid zijn en eigenlijk niet eens na kunnen denken over wat we ervan vinden. Vaak ontstaat een slecht humeur door slaapgebrek, verwachtingen die niet uitkomen en niet toekomen aan alles dat gedaan moet worden. Op het moment dat je bijna dat podium op moet, heb je door de zenuwen niet de tijd om je daar druk om te maken. Er moet nú iets gebeuren, dus je kunt maar beter klaar staan.
Dan komen we bij chronische stress. Dit is het langdurig – vaak dag in, dag uit – leven in een stresstoestand. Je lichaam ‘denkt’ bijvoorbeeld constant dat het in een staat van ‘arousal’, ofwel fight, flight toestand moet verkeren. Bovendien ben je constant alert, hebt de hele tijd het gevoel dat je elk moment dat podium op moet – al dan niet in een lichtere variant. Je begrijpt dat dit geen gezonde staat van zijn is. Je houdt dit best een tijdje vol. Maar je lichaam zal gaan protesteren, waarschijnlijk eerst met onopvallende signalen, zoals een stramme schouder of een wat opgeblazen gevoel. Als je die lichaamssignalen negeert, zullen ze sterker worden, tot je er niet meer onderuit kunt. Maar in de aanloop daarnaartoe, kan je humeur er flink onder lijden.
Het is dus allereerst zaak om niet je slechte humeur aan te pakken, maar de bron van stress. In ons moderne leven is er meestal niet één oorzaak aan te wijzen, maar spelen meerdere oorzaken een rol. Je bent overspannen door je werk én je hebt relatieproblemen. Je zit niet lekker op je plek in je huidige functie én je zit middenin een verhuizing. Of je wilt een andere baan en bent aan het solliciteren, maar je wordt telkens afgewezen. Daarnaast is één van je kinderen telkens ziek en moet je veel thuisblijven. Zo is er altijd wel wat. Wachten op rustigere tijden is een utopie.
Wat dan wel? Het is belangrijk dat je weet wat je wil. Wat is voor jou belangrijk? Welke keuzes wil je maken in het leven? Wat geeft jou voldoening? Mag jij zelf ook behoeften hebben, of ben je er alleen maar de hele tijd voor een ander? Het is hierin noodzakelijk dat je je eigen grenzen gaat leren kennen en aangeven. Anders blijf je doorhollen op de manier zoals je dat altijd al deed; met een slecht humeur als gevolg.
Want waarom heb je zo’n slecht humeur? Omdat het niet zo gaat zoals je wilt? Of zoals het in jouw ogen zou moeten gaan? Doe je iets voor de ander, terwijl je eigenlijk boos bent dat jíj dat moet doen? Koester je wrok? Heb je het al zo druk, maar neem je die opdracht toch maar aan, ‘want wie doet het anders?’ Al dit soort negatieve gedachtepatronen kunnen zorgen voor een behoorlijk donderwolk humeur.
Kijk dus eens eerlijk in de spiegel. Welke keuzes maak jij vanuit je eigen vrije wil? En welke keuzes maak je, omdat je denkt dat het zo hoort, uit plichtsbesef? Of uit een te groot verantwoordelijkheidsgevoel? Mogelijk loop je op je tenen, omdat je het gevoel hebt dat je jezelf moet bewijzen. Maar is dat ook zo? Ben jij werkelijk onvervangbaar? Is datgene wat je doet werkelijk wat je wilt? Dit kunnen ingewikkelde vragen zijn. Het kan confronterend zijn om zo naar jezelf te kijken. Je vindt het misschien niet leuk wat je ziet. Je bent mogelijk niet tevreden met hoe het tot nu toe is gegaan. Jij bent de enige die daar verandering in kan aanbrengen. En zo ook in jouw humeur.
Als jij je humeur kunt verbeteren, profiteer je daar niet alleen zelf van, maar ook de mensen om je heen. Want zeg nu zelf, iemand met een slecht humeur is niet de leukste om tijd mee door te brengen. Dus doe jezelf én de ander een lol en pak je stress aan. Kijk naar jouw belemmerende patronen en pak ze aan. En lukt je dat niet alleen? Geen nood, onze coaches staan voor je klaar. Want het is niet gemakkelijk jezelf onder ogen te komen, met slecht humeur en al. Maar zeker weten wél de moeite waard!
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606