Mijn slaapritme is iets waar ik m’n hele leven al problemen mee heb. Het blijkt dat personen met ADHD een verschoven slaapritme hebben. Dit in combinatie met periodes van veel stress lag ik meer uren wakker in bed dan dat ik sliep. Ik denk dat ik een jaar of 14 of 15 was toen ik voor het eerst slaapmedicatie voorgeschreven kreeg van de huisarts. Het hielp mij op dat moment wel om te slapen maar een oplossing is het natuurlijk niet. Ik kwam in aanraking met cannabis en besloot dat dit mijn slaapmiddel werd. Dit werd al snel een verslaving. Toen ik uiteindelijk de knoop doorhakte hulp te zoeken met mijn cannabisverslaving had ik nog 1 extra vraagstuk: Hoe kan ik beter slapen?
Voordat ik verder ga over hoe het mij is gelukt een gezond slaapritme te krijgen wil ik wel benadrukken dat dit een persoonlijke ervaring is. Mijn levensreis, het krijgen van zelfinzicht en het heruitvinden van mijn levenskracht was een ontdekking die ik nooit had willen missen. Ook het resetten van mijn slaapritme was voor mij een openbaring die ik nodig had meer kwaliteit van leven te krijgen. Dit werkt voor mij, en wat ik bespreek in dit blog hoeft niet voor iedereen te werken. Naast een aantal feiten staan er vooral persoonlijke ervaringen in. Heb jij moeite met je slaapritme en wil je ontdekken of onderstaande manier ook voor jou werkt? Bespreek dit dan vooral eerst met een professional.
Het hebben van genoeg slaap is niet alleen nodig om je uitgerust te voelen. Een verstoord slaapritme, of langdurig te weinig slaap krijgen, kan nogal wat gevolgen hebben. Je bent gedurende de dag niet scherp, kan niet goed reageren in acute situaties en je bent minder productief dan je zou willen. Het kan erg frustrerend zijn wanneer je in de avond of nacht uren ligt te piekeren en je in de ochtend moe wakker wordt. Slaaptekort kan ook aandoeningen zoals depressie en obesitas verergeren. Maar wist je ook dat te weinig slaap invloed heeft op je immuunsysteem? Je bent vatbaarder voor virussen en bacteriën, en een simpele verkoudheid kan veel langer duren dan wanneer je genoeg slaapt krijgt.
Ik wist niet beter dan dat ik ergens na middernacht ging slapen en lang uitslapen was geen uitzondering. Naast dat ik het zonde vond van m’n dag, kon ik niet begrijpen waarom ik niet voor 12 uur de slaap kon vatten. Terwijl ik toch wel iemand ben die genoeg slaap nodig heeft. Ik krijg zoveel extra prikkels binnen met mijn ADHD dat je zou verwachten dat ik ’s avonds wel moe zou zijn. Toen ik werkloos thuis zat ging ik diep in de nacht pas slapen en kwam ik begin van de middag met moeite mijn bed uit. De wietkater was een permanent aanwezige last en op het moment dat ik moe werd, begon ik weer met roken. Mijn brein leerde op geen enkele manier hoe op een natuurlijk manier te slapen.
Nadat ik hulp had gezocht voor mijn cannabisverslaving kwam ook het onderwerp slapen aan bod. Want ik heb mijzelf heel wat jaren wijs gemaakt dat de cannabis het middel was waardoor ik goed kon slapen. Dit terwijl ik al die jaren een ernstig verstoord slaapritme had. Ook wel mooi om te ervaren hoe een verslaving werkt en hoe ik, ondanks de overtuiging van deze vorm van zelfmedicatie, ook met cannabis ik niet genoeg slaap kreeg. Integendeel zelfs. Mijn behandelaar kwam met het advies dat ik mij in ging te lezen over hoe slaap werkt. Wat houdt het eigenlijk in en wat heb ik nu daadwerkelijk nodig?
Slapen werkt met ADHD anders dan wanneer je dit niet hebt. Ik dacht altijd dat het aan mij lag maar blijkbaar is het wetenschappelijk onderbouwd dat wanneer je neurodivers bent, slapen anders werkt. Zo leerde ik dat het kleinste beetje licht mijn hersenen doet geloven dat het overdag is. Geluid zet mijn brein aan en vertelt mij dat ik wat moet met die prikkel. Eigenlijk komt het er op neer dat mijn brein het verschil tussen dag en nacht niet kent. Of het verschil tussen grote- en kleine stress.
Maar de grootste bewustwording over een slaapritme met ADHD is dat ik helemaal geen 8 uur slaap nodig heb. Ik droomde altijd erg levendig en het blijkt dat ik zonder die droomfase kan. Dat dit je remslaap is. Wanneer ik 5 uur diep zou slapen, zonder te dromen, zou ik genoeg slaap hebben gehad om te kunnen functioneren.
In eerste instantie kwamen de gewoonlijke tips voorbij. Drie uur voordat je gaat slapen geen beeldschermen meer, in de avond geen suiker of koffie meer en geen intensieve bezigheden meer plannen. Dat is makkelijker gezegd dat gedaan. Maar toen kwamen we op het punt van de echte ‘reset’. Ik mocht mijn bed alleen nog maar gebruiken om te slapen. Niet meer op mijn telefoon of tv kijken. Maar ook mijn bed uitkomen als mijn wekker gaat. Niet snoozen en niet de wekker uitdrukken omdat ik die nacht de slaap niet kon vatten en de volgende ochtend toch verder slapen. Nee, een streng regime om mijn slaapritme te resetten. Ik kocht een goed slaapmasker en comfortabele earplugs om zoveel mogelijk alle prikkels weg te beperken.
Om 12 uur ga ik naar bed en om 7 uur gaat mijn wekker. Ik zou liegen als ik zeg dat ik er altijd stipt om 7 uur uit ben. Wat wel is gebeurd, is dat ik in levende lijve ontdekt heb dat ik inderdaad op 6 uur diepe slaap functioneer. Soms zelfs op 5 uur diepe slaap. De eerste twee weken waren ontzettend zwaar. Het is niet zo dat er een knop omgaat en je een beter slaapritme hebt. Maar door er iedere ochtend op tijd uit te gaan en op een vaste tijd naar bed te gaan, begon ik een slaapdrempel op te bouwen waardoor mijn brein deze structuur overnam.
Voor sommigen zal dit blog heel herkenbaar zijn en anderen kunnen zich hier misschien totaal niet in vinden. Wat waarschijnlijk wel treffend is, is dat je ook tijdens een burn-out kampt met ernstige vermoeidheidsklachten. Misschien door het lange piekeren of omdat je slaapritme volledig verschoven is. Soms kan het dan fijn zijn hulp te krijgen van een professionele coach. Waar komen de piekergedachten vandaan en wat kan jou helpen daar meer controle over te krijgen? Een coach kan je helpen wat meer volgens het ‘leef meer, denk minder’ principe naar je gedachten-stroom te kijken. Een goede nachtrust kan een groot verschil maken in het verloop van je herstel en het terugvinden van oprechte ontspanning.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606