Velen van ons verlangen naar meer verbinding met anderen en sisterhood is daar mijns inziens een prachtig voorbeeld van. Aan alle mannen die dit lezen: je mag in plaats van sisterhood natuurlijk ook brotherhood lezen, al spreek ik niet uit ervaring als het gaat om hoe het is als mannen onder elkaar…
Sisterhood is een Engelse term die zich niet helemaal fijn laat vertalen. Je zou het kunnen vertalen met zusterschap, maar dan zie ik een beeld van nonnen in een klooster voor me. En dat is niet wat er bedoeld wordt, hoewel nonnen ook zeker een gevoel van sisterhood kunnen ervaren met elkaar. Sisterhood draait om het ervaren van een verbinding met andere vrouwen die dieper gaat dan een oppervlakkig wekelijks theekransje. Het gaat erom dat je de ander ziet en dat je zelf ook gezien wordt. Precies zoals je bent. Het is niet nodig om maskers op te zetten, kanten van jezelf te verbloemen en je anders voor te doen dan wie je bent.
Vergelijken
Nee, het gaat erom dat je jezelf kunt zijn. Wie wil er niet een authentiek leven waarin je zonder schaamte kunt delen wat er in je hart leeft? Sisterhood ervaren gebeurt in onderling vertrouwen. Dat is er niet zomaar: vrouwen zijn snel geneigd om zich te vergelijken met anderen. ‘Zij heeft het altijd beter. Zij heeft een mooier figuur. Ze heeft een leukere man. Zij heeft makkelijkere kinderen…’ Ik kan nog wel even doorgaan. Jaloezie onder vrouwen komt veel voor. Ergens geeft dat ook helemaal niet. Jaloezie laat je namelijk zien wat je voor jezelf graag wenst. Die ander vormt een spiegel voor jouw verlangens. Als je dit spiegelbeeld eerlijk aan durft te kijken kun je er dus van leren en meer zelfinzicht ontwikkelen.
Sisterhood kun je ervaren met één vrouw, maar ook in een groep vrouwen. Merk je dat je jaloers bent op een vrouw? Vanuit sisterhood kun je dit benoemen én tegelijkertijd de ander haar succes, gezin, uiterlijk of wat dan ook gunnen. De ander kan jouw gevoelens erkennen en omarmen. Het mag er allemaal zijn.
Sisterhood in de geschiedenis
Waar vrouwen samenkomen en elkaar eren is veel kracht. Vanuit historisch perspectief werd het zelfs als gevaarlijk gezien wanneer vrouwen samenkwamen. Ten tijde van de heksenvervolgingen mochten vrouwen niet samenkomen als er geen man bij aanwezig was. Je zou zelfs kunnen stellen dat het geen heksenvervolgingen waren, maar vrouwenvervolgingen. Vanuit de geschiedenis is het dus ook te verklaren dat er veel afgunst en argwaan is tussen vrouwen onderling. Als een vrouw vroeger als heks werd aangehouden werd haar straf (marteling) namelijk verminderd als ze andere vrouwen kon aanwijzen die ook heks zouden zijn.
Vrouwen die op de voorgrond treden
Er bestonden toen natuurlijk helemaal geen heksen die op bezems rondvlogen of met de duivel onder één hoedje speelden. Er bestonden wél vrouwen die in hun kracht stonden. Alleenstaande vrouwen, vrouwen die hun mond opentrokken als ze onrecht bespeurden of vrouwen met kennis van medicinale kruiden. Zij werden door de mannen uit die tijd als bedreigend ervaren. Die vrouwen moesten hun mond maar houden en in het gareel blijven: bij voorkeur netjes getrouwd en veel kinderen krijgend.
Gelukkig leven we nu in een andere tijd, maar veel trauma’s zijn van vrouw op vrouw doorgegeven. Waarom vinden veel vrouwen het moeilijk om hun mond open te trekken? Waarom hebben veel vrouwen de angst om op de voorgrond te treden? En waarom wordt een vrouw die dit wél doet al snel een manwijf genoemd, of erger? Vinden we niet van alles van haar? En als een man hetzelfde doet? Die wordt vooral geprezen.
Wat kun je hier zelf nu mee?
Misschien herken je iets uit bovenstaande tekst in jezelf. Misschien helemaal niet. Beiden zijn helemaal oké. Maar als je wél graag sisterhood, een diepere verbinding met vriendinnen, zussen, moeders of tantes wilt, hoe doe je dat dan? Wat als je je vaak eenzaam voelt? Of zelfs depressief en gestrest, omdat je een gebrek aan echte verbinding ervaart? Het begint bij het ontdekken van wie jij bent. En dan bedoel ik niet de rollen die je vervult. Dus niet dat je een lieve moeder, betrouwbare werknemer, sexy partner of een aardige vriendin bent. Wie ben jij onder al die rollen? Wat voor vrouw ben je? Wat voor vrouw wil je zijn? Waar gaat jouw hart sneller van kloppen? Neem de tijd om te werken aan jouw persoonlijke ontwikkeling.
Als je steeds meer en meer jezelf bent kun je je ook makkelijker verbinden met gelijkgestemde mensen. De uitdaging is hierin wel dat het kán betekenen dat bepaalde vriendschappen zullen verwateren, omdat ze niet meer bij je passen. Je groeit uit elkaar omdat jij je in een bepaalde richting beweegt die de ander niet op wil gaan. Dit kan pijnlijk zijn, maar durf te vertrouwen dat nieuwe vriendschappen óók zullen ontstaan. Mensen zullen op je pad komen die hetzelfde wensen als jij. Mensen waar je een hartsverbinding mee kunt aangaan.
Sisterhood in jouw eigen omgeving
Sisterhood hoeft niet ver weg te zijn. Kijk eens in je eigen omgeving of er speciale activiteiten zijn voor vrouwen. Van een yogales speciaal voor vrouwen tot een borstvoedingscafé (als je zwanger bent of borstvoeding geeft). Van een ontmoetingsochtend voor vluchtelingenvrouwen tot een maancirkel speciaal voor vrouwen. Je doet op die plekken nieuwe contacten op en mogelijk zitten er vrouwen tussen waar je uiteindelijk een hechte vriendschap mee aan zult gaan.
Een warm bad van thuiskomen
Vergeet niet: er zijn altijd mensen die jou zien voor wie je echt bent. Die jou liefhebben om wie je bent. Met al je onzekerheden, valkuilen en gebreken. Zij zien dit, maar zij zien ook je mooie kanten, je talenten en je kracht. Durf buiten je comfortzone te stappen. Soms moet je verder kijken dan je eigen familie of huidige vriendenkring. Maar ze zijn er. En als je die vrouwen hebt gevonden waarmee je sisterhood ervaart, dan voelt dat als een warm bad van thuiskomen. Zo heb ik dat zelf in elk geval ervaren. En ik geloof dat dit voor iedere vrouw is weggelegd. Je bent goed, precies zoals je bent. Je hoeft niet perfect te zijn, want dat is niemand. Durf jij je hand uit te steken?