Ken je het volgende fragment uit een natuurfilm of documentaire? Een impala staat rustig te grazen op de Afrikaanse steppe en opeens komt er een leeuw op haar af. Er volgt een bloedstollende achtervolging, maar de impala weet te ontkomen. Het volgende moment staat ze weer rustig te grazen alsof er niets is gebeurd. Volkomen ontspannen gaat ze door met waar ze gebleven was. Misschien is het je bij het zien van het fragment niet opgevallen, maar de impala (en ook vele andere dieren) hebben een zeer effectieve methode om spanning los te laten; ze schudden letterlijk de spanning van zich af. Wij als mens hebben ook het vermogen spanning van ons af te schudden, maar er zijn er maar weinig die dit echt doen. Overmatige spanning? Shake it off.
De natuurlijke reflex van je lichaam bij stress
Shake it off
Shake it off in een paar makkelijke stappen
Samen shaken met een coach
De natuurlijke reflex van je lichaam bij stress
Ongecontroleerd schudden of trillen is een natuurlijke reflex van het lichaam om spanning kwijt te raken. Het wordt veroorzaakt door adrenaline of een overschot daarvan. Een hormoon wat aangemaakt wordt wanneer je onder spanning staat. Adrenaline zorgt ervoor dat je lichaam klaar is om te vechten of vluchten, om de uitdaging die voor je ligt aan te kunnen. Als er echter meer adrenaline wordt aangemaakt dan nodig is omdat de spanning te ver oploopt, begint je lichaam te trillen om de overtollige aanmaak van dit hormoon af te bouwen.
Dat ongecontroleerd trillen is jou ook vast weleens overkomen. Je kunt gaan trillen wanneer je zenuwachtig bent. Bijvoorbeeld als je handen gaan trillen voor of tijdens het geven van een spannende presentatie. Of je trilt over je hele lichaam wanneer je je angstig voelt of iets traumatisch meemaakt zoals een (bijna) botsing in het verkeer. Ook boosheid of woede kan ervoor zorgen dat je gaat trillen.
Shake reactie is niets om je voor te schamen
Helaas vinden we dat trillen tegenwoordig een beetje gek. Soms gaat het gepaard met schaamte en wil je je angst of boosheid en je trillende handen liever niet laten zien. Of het gaat gepaard met angst om de controle te verliezen. Je spreekt jezelf vermanend toe dat je je niet zo moet aanstellen, dat het allemaal niet zo erg is. Onbewust span je je spieren aan, zoals ook gebeurt tijdens de freeze reactie, om het trillen te stoppen. Maar de spanning bouwt zich wel op in je lichaam. Als die spanning zich (onbewust) blijft opbouwen, kunnen er allerlei lichamelijke klachten ontstaan die wellicht resulteren in een burn-out.
Shake it off
Een hele effectieve manier om die opgebouwde spanning los te laten is om het natuurlijke effect van trillen na te bootsen en bewust je lichaam te laten bewegen en/of schudden. Dit wordt ook wel shaking therapie genoemd. Met shaking therapie stimuleer je je bloedsomloop. Je zenuwstelsel kalmeert omdat je nervus vagus, de belangrijkste zenuw die betrokken is bij ontspanning en herstel, door de trillingen wordt gestimuleerd. Ook de psoas-spier, de spier die loopt van je middenrif tot je bovenbenen die verantwoordelijk is voor het kunnen heffen van je benen om te vechten of vluchten, ontspant. Hierdoor kun je je levensenergie zo krachtig laten stromen dat het emotionele blokkades opheft en de opgebouwde spanning verdwijnt.
Daarnaast is het een oefening om de controle even helemaal los te laten en te ervaren hoe dat voelt. Weg met de schaamte en terughoudendheid, je mag je helemaal laten gaan. Tenslotte brengt shaking je ook uit je hoofd en in je lichaam. Hierdoor leer je je lichaamssensaties beter voelen waardoor je op lange termijn beter in staat bent spanning te herkennen en reguleren. Shaking therapie is gebaseerd op TRE (trauma- en spanningsreducerende oefeningen) en is dusdanig effectief dat het zelfs wordt toegepast door artsen en traumatherapeuten in oorlogsgebieden.
Shake it off in een paar makkelijke stappen
- Zet ritmische muziek op. Muziek die jij fijn vindt. Denk niet te lang na over de muziek, het kan namelijk ook prima zonder muziek.
- Sluit je ogen en ga met je gedachten naar dingen of mensen waar je dankbaar voor bent. Zo laat je positieve energie je lichaam binnenkomen.
- Begin langzaam te bewegen op de muziek. Start bijvoorbeeld met het draaien en schudden van je rechterarm, dan je linkerarm, beide armen en ga zo door tot je hele lichaam beweegt en schudt. Houd je ogen gesloten, half open of helemaal open, wat jij prettig vindt.
- Versnel tijdens het bewegen ook je ademhaling, alsof je een beetje buiten adem raakt.
- Houd je aandacht bij je lichaam en voel de sensaties in je lichaam.
- Ga door met schudden en bewegen tot je lichaam vanzelf tot rust komt.
Na de shaking oefening kan het fijn zijn nog even te gaan liggen of zitten om kort een bodyscan uit te voeren zodat je het effect van de shaking oefening kunt navoelen. Eindig de bodyscan door je aandacht een paar minuten te laten rusten op je ademhaling.
Samen shaken met een coach
Ik kan mij voorstellen dat je na het lezen van dit blog nieuwsgierig bent geworden naar deze, nogal onwennige, manier van stressreductie. De meeste personen die dit voor het eerst doen voelen zich vaak wat ongemakkelijk en durven zich niet volledig te laten gaan. Toch merken we dat wanneer je deze methode regelmatig toepast, het je steeds gemakkelijker afgaat. Zodra je de eerste drempel over bent, en het positieve effect ervaart van shaking therapie, ga je er vanzelf plezier uithalen en wordt het een vast onderdeel in je leven.
Wil je hulp bij het verminderen en voorkomen van spanning? Ga vrijblijvend in gesprek met één van onze professionele coaches op een prachtige locatie in de natuur bij jou in de buurt.