Zoeken

Zoeken sluiten

Seks- en liefdeverslaving

maandag 31 oktober 2022

Deze week in de verslavingsserie: Seks- en liefdeverslaving. Een lastig onderwerp want als je hier zelf niet mee te maken hebt gehad, bij jezelf of in je omgeving, is deze vorm van verslaving lastig te begrijpen. Ik vind dit zelf ook de meest lastige om over te schrijven en kies mijn woorden in dit blog dan ook voorzichtig. Doordat ik zelf een traject heb doorlopen, vanwege mijn cannabisverslaving, heb ik direct te maken gehad met mensen die herstellende zijn van een seks- en liefdeverslaving. Ik schaam mij eigenlijk ook wel een beetje van de vooroordelen die ik had over mensen die zo’n verslaving hebben of hadden. Een goede reden de seks- liefdeverslaving onder de aandacht te brengen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat is seks- en liefdeverslaving?

Het is ontzettend complexe materie want wanneer ben je verslaafd aan seks of liefde? Een seks- en liefdeverslaving is een voortschrijdende verslaving. Wanneer je dit eenmaal hebt zal je hier naar alle waarschijnlijkheid nooit helemaal van genezen. Het uit zich bijvoorbeeld in een overmaat van liefde vragen bij 1 persoon, zoals bij een relatieverslaving, het dwangmatig zoeken van websites die volwassen content faciliteren zoals erotische websites of sexting. Uiteindelijk draait het niet om de uitwerking (het hebben van seks) maar het idee dat je gewild wordt. De uitwerking van de verslaving is hetzelfde als alle andere verslaving: een coping mechanisme om te gaan met bepaalde emoties of gevoelens. Deze vorm van verslaving komt vaker voor bij mannen maar sluit vrouwen hier niet uit.

seks liefdeverslaving stiekem

Seks- en liefdeverslaving is voor alle leeftijden

Er heerst een vervelend stigma over seks- en liefdeverslaving van een vies oud mannetje op een zolderkamer die tot diep in de nacht naar erotische websites kijkt. Het tegendeel is waar. Van jong tot oud en van het kijken naar erotiek tot sexting. Deze verslaving beperkt zich niet tot een bepaalde leeftijd. Iemand kan bijvoorbeeld verslaafd zijn aan het versturen van seksueel getinte berichten. Dit kan zo ver gaan dat het je dagelijks leven beheerst. Vergelijk het met die trek naar een sigaret. De patronen van de verslaving werken hetzelfde. Zodra je de ene sigaret uitdrukt ben je alweer bezig met de volgende. Zo ook met een seks- en liefdeverslaving.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Een stiekeme verslaving

Het roken van een sigaret wordt maatschappelijk een stuk beter geaccepteerd dan een seks- en liefdeverslaving. Op een enkeling na is roken ook niet iets wat je geheim houdt. Een seks- en liefdeverslaving gaat gepaard met veel geheimhouding, stiekem gedrag en vooral schaamtegevoelens. Het is een continue wisselwerking tussen het niet willen doen maar je teveel schamen hulp te vragen. Wat je geregeld ziet is dat er veel geld wordt besteed om van bepaalde diensten gebruik te kunnen maken. Vooral chatsites zijn populair. Wanneer je er dan ook nog eens achter komt dat je niet met die blonde stoot aan het chatten was maar dit iedere keer iemand anders was kan de schaamte nog groter worden. Je bent dan niet alleen een illusie maar ook een paar honderd euro armer.

seks liefdeverslaving schulden

Signalen van een seks- en liefdeverslaving

Het kan zijn dat je merkt dat je steeds vaker erotische websites bezoekt of via datingsites iemand zoekt waarmee je aan sexting kan doen. Het kan een drang worden en uiteindelijk een obsessie. Wanneer zou je eventueel een seks- en liefdeverslaving kunnen hebben?

 • Je hebt geen andere interesses meer. Waar je eerst nog meerdere hobby’s had, verdwijnen deze steeds meer op de achtergrond.
 • Je probeert negatieve emoties te onderdrukken met het bezoeken van erotische sites of chatprogramma’s.
 • Het is het eerste waar je aan denkt zodra je wakker wordt en het laatste waar je aan denkt voor het slapen gaan.
 • Je geeft er meer geld aan uit dan je je eigen kunt veroorloven. Er ontstaan financiële problemen.
 • Het geeft je veel stress wanneer je niet in de gelegenheid bent je behoefte te voeden. Hierdoor isoleer je je steeds meer van de buitenwereld.
 • Je gezin of omgeving begint er onder te lijden.
 • Het lukt je niet om te stoppen.
 • Je begint steeds meer te liegen tegen de personen die je het meest liefhebt. Alles om je verslavingsgedrag te verbergen.
Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Je wordt niet zomaar verslaafd

Het is niet over één dag ijs gegaan. Er zijn verschillende redenen waardoor een seks- en liefdeverslaving ontstaat. Wat je geregeld ziet is dat iemand een verstoorde relatie heeft gehad in de jeugd. Dit kan een ongezonde relatie met de ouders zijn geweest (te weinig aandacht) of seksueel misbruik. Andere trauma’s uit de jeugd zijn ook triggers voor een dergelijke verslaving. Het is bewezen hoe eerder iemand met seks te maken krijgt, hoe groter de kans is verslaafd te raken. Een echtscheiding op volwassen leeftijd kan ook aanzet geven tot een seks- en liefdeverslaving. In dit geval komt het aanzienlijk vaker voor bij mannen.

seks liefdeverslaving balans

We hebben liefde nodig

Wij mensen kunnen niet zonder liefde. Het is zelfs bewezen dat wanneer iemand langere periode geen liefde krijgt hier aan onderdoor kan gaan. Wanneer je lijdt aan een seks- en liefdeverslaving betekent dit niet dat je maar helemaal moet stoppen met alles. Alles draait om het krijgen van balans, leren wat gezonde affectie is en signaleren zodra het schadelijk gedrag wordt voor jezelf en je omgeving. Hoe kun je beter omgaan met de alsmaar durende drang naar seks en liefde?

 • Wanneer je het vermoeden hebt verslaafd te zijn is het van belang hulp te zoeken en accepteren.
 • Omdat een dergelijke verslaving veel stress kan geven, en uiteindelijk een burn-out veroorzaakt, is je burn-out behandelen de tweede stap. Dit kun je samen met een professionele coach doen.
 • Samen met je coach ga je op zoek naar die diepere laag. Je innerlijke kind. Waar komt deze verslaving vandaan? Door middel van CGT krijg je meer zelfinzicht in wat deze verslaving voor jou betekent.
 • Blijf vooral bewegen. Wanneer je lichaam beweegt krijgt je geest ruimte voor ontwikkeling. Zoek vooral de natuur op en laat je tijdens wandelcoaching begeleiden naar een verslavingsvrije toekomst.

 

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

1 reactie

 • Joke schreef:

  Ik ben seksverslaafd en gepensioneerd. Geen handige combinatie, want er is geen ontsnappen mogelijk. Er is geen afleiding, alleen maar ellende en niemand begrijpt er iets van. Omdat ik ook verlatingsangst heb, ben ik helemaal gefocust op een man. Hij wil zich niet binden, maar wil wel zo nu en dan contact en zo zit ik al bijna zes jaar in de tang. Als we samen zijn is het heerlijk, is hij lief en open zolang ik maar niet over een relatie begin. Iedereen zegt dat ik moet stoppen, maar ik kan het niet.

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven