Zoeken

Zoeken sluiten

Schuldgevoel door burn-out

woensdag 2 september 2020

Een burn-out gaat vaak gepaard met schuldgevoel; of dit nu is tegenover collega’s of je werkgever, tegenover je partner, jezelf of vrienden; schuldgevoel komt vaak om de hoek kijken als je te lang door bent gegaan en uiteindelijk met een burn-out thuis zit. Het hebben van schuldgevoel kost veel energie en kan een naar gevoel zijn. Hoe kun je schuldgevoel loslaten? Hoe leer je voor jezelf kiezen zonder schuldgevoel? En hoe ga je om met schuldgevoelens in een relatie? We leggen het je allemaal uit en geven 3 fijne tips zodat je schuldgevoel leert loslaten en werkelijk kunt herstellen.

Schuldgevoel loslaten

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Schuldgevoel door burn-out

Je zit thuis omdat je uitgeput bent, maar tegelijker voelt het helemaal niet goed. Je voelt je schuldig tegenover je collega’s die nu extra moeten werken omdat jij niet aanwezig kunt zijn. Schuldgevoel tegenover je werkgever die zo onder de indruk van je was omdat je altijd je beste beentje voor zette, maar voor wie je nu niets meer kunt betekenen. Je ervaart wellicht schuldgevoelens in je relatie omdat er nu zoveel op je partner neer komt en omdat je door alle stress niet meer de meest gezellige bent in huis. Of je voelt je schuldig tegenover je kinderen omdat je minder tijd en aandacht voor ze hebt.

Er zijn allerlei redenen om je schuldig te voelen, en het is ook niet vreemd dat dit gevoel ontstaat. Je hebt zo lang anderen tevreden gehouden door iedereen maar tegemoet te komen, ‘ja’ te zeggen op vragen en verzoeken, je verantwoordelijkheid te nemen (ook voor zaken die niet jouw verantwoordelijkheid waren) en je hebt jezelf vaak op de tweede plaats gezet. Nu je situatie volledig is omgeslagen, en je niet meer aan de verwachtingen van anderen kunt voldoen, kun je je schuldig gaan voelen.

Een belangrijk moment om voor jezelf te kiezen. Maar voor jezelf kiezen zonder schuldgevoel kan óók weer heel lastig zijn. Toch is dit een heel belangrijk onderdeel in je burn-out herstel – en gelukkig kun je het leren.

Voor jezelf kiezen zonder schuldgevoel

Als je een burn-out hebt, wordt het tijd om eindelijk voor jezelf te kiezen, want de kans is groot dat je dat de afgelopen tijd niet gedaan hebt. Je bent over je grenzen gegaan, hebt vaker ‘ja’ gezegd dan goed voor je was en negeerde de stress en burn-out symptomen, waardoor je uiteindelijk bent ingestort. Voor jezelf kiezen is daarom heel belangrijk, maar tegelijkertijd, omdat je het zo lang niet gedaan hebt, ook heel moeilijk.

Voor jezelf kiezen betekent dat je luistert naar wat jij graag wilt, dat je doet wat voor jou het beste is, dat je jezelf op de eerste plaats zet en toegeeft aan jouw wensen en behoeften. Dat je ‘nee’ zegt als iets niet goed voelt, dat je hulp vraagt als het alleen niet lukt en dat jouw verantwoordelijkheid enkel ligt bij jouw taken. Voor jezelf kiezen kun je leren door het te gaan doen, ook al voelt dit in het begin erg onwennig. Juist als je hier doorheen gaat, wordt het uiteindelijk steeds makkelijker.

Schuldgevoelens in relatie

Schuldgevoel kan je herstel in de weg staan

Misschien herken je wel dat je je schuldig voelt als je iets leuks wilt doen; als je even de deur uit wilt gaan en als je iets voor jezelf wilt doen. Want ja, je kunt óók niet naar je werk dus mag je nu wel even de stad in? Mag je wel een rondje lopen of ervoor zorgen dat je je thuis goed kan vermaken? Deze angst kan je herstel behoorlijk in de weg staan. Want het betekent dat je onbewust nog steeds bezig bent met de mening van anderen en op zoek bent naar goedkeuring.

Onthoud dat jouw herstel het belangrijkste is en dat je zonder schaamte of schuldgevoel mag doen wat voor jou het beste is. Goed voor jezelf zorgen hoort prioriteit te zijn, zeker tijdens je herstel. Het is prima om even de deur uit te gaan omdat de muren op je afkomen, om koffie te drinken met een vriendin zodat je je hart kunt luchten en even los kunt komen van alle stress. Om een wandeling te maken zodat je je hoofd kunt leegmaken of om je thuis te vermaken met je favoriete hobby.

Dit is net zo belangrijk voor je herstel als ontspanning, tijd voor jezelf en rust. Belangrijk om te onthouden, is dat alleen ontspannen je burn-out niet verhelpt. Juist het ondernemen van leuke dingen helpt je om in een latere fase weer wat sterker te worden. Je hoeft je hier dus ook niet schuldig over te voelen. Het belangrijkste is dat het jou helpt om te kunnen herstellen, ongeacht wat anderen daar mogelijk van vinden.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Schuldgevoel loslaten: 3 tips

Je schuldgevoel loslaten is belangrijk omdat je schuldig voelen veel energie kost en je ook continu kan bezig houden. Juist nu heb je tijd nodig om te ontspannen, om los te komen van piekergedachten en tot jezelf te komen. Onderstaande tips kunnen je helpen om schuldgevoel te verwerken.

1. Schrijf alles van je af

Schuldgevoel loslaten kun je doen door alles van je af te schrijven. Tegelijkertijd ondersteunt dit je verwerkingsproces omdat je door middel van schrijven alles los kunt laten. Schrijf over schuldgevoelens in je relatie, schuldgevoel tegenover je werk, vrienden of jezelf; schrijf alles maar van je af.

Als je het moeilijk vindt om keuzes voor jezelf te maken, maak dan een lijstje met wat het je oplevert als je het wél doet.

2. Vergeef jezelf

Je ervaart schuldgevoelens in je relatie, schuldgevoel omdat je niet op je werk kunt komen, minder in het huishouden kunt doen of sociale contacten niet goed kunt onderhouden. In plaats van het jezelf kwalijk te nemen dat het nu even allemaal anders is, mag je jezelf vergeven. Het is oké dat je even niet kunt werken of andere taken kunt verrichten. Je hebt een burn-out, het enige wat je nu hoeft te doen is goed voor jezelf zorgen. Daarbij is jezelf vergeven gezond en helpt het je om stress te verminderen.

3. Je houdt nooit iedereen tevreden

Je hoeft niet iedereen tevreden te houden, dat gaat namelijk niet. Je voelt je schuldig tegenover je werkgever, omdat je nu niet kunt doen wat er van jou werd verwacht, maar dat wil niet zeggen dat je maar over je grenzen moet gaan om je werkgever tegemoet te komen. Je mág iemand teleurstellen omdat je voor jezelf kiest. Onthoud dat jij de belangrijkste persoon bent in jouw leven en dat het aan jou is om jezelf tevreden te houden. Verwachtingen en meningen van anderen mag je wat meer los te laten.

Voor jezelf kiezen zonder schuldgevoel

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Schuldgevoel loslaten? Een burn-out coach kan je helpen

Heb je een burn-out en daardoor last van schuldgevoelens in een relatie, tegenover je werkgever en collega’s, vrienden of jezelf? Je bent niet de enige! Weet dat het mogelijk is om hieraan te werken zodat je voor jezelf kunt kiezen zonder schuldgevoel. Een burn-out coach kan je de juiste ondersteuning bieden in dit proces en helpt jou om van je burn-out te herstellen. Doordat jij sterker in je schoenen komt te staan en zelfvertrouwen en eigenwaarde opbouwt, zal het uiteindelijk makkelijker worden om keuzes te maken die voor jou het beste zijn, zonder je schuldig te voelen tegenover wie dan ook.

Neem gerust vrijblijvend contact met ons op om te onderzoeken wat we voor je kunnen betekenen.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven