De zomervakantie, kerstvakantie en alle andere schoolvakanties worden door kinderen vaak met veel enthousiasme verwelkomd. Voor ouders ligt dat soms anders. Schoolvakanties betekenen vaak een periode waarin routines veranderen en de balans tussen werk en gezin onder druk kan komen te staan. Vooral als beide ouders werken, kan het een uitdaging zijn om alles soepel te laten verlopen. Hoe kun je als gezin genieten van de vrije tijd zonder dat het leidt tot extra stress?
Wanneer de scholen sluiten, stopt (in de meeste gevallen) niet automatisch het werk. Veel ouders hebben geen zes weken zomervakantie of zelfs maar een paar weken vrij tijdens andere vakanties. Dit betekent dat ouders andere opvang moeten regelen of dat er een andere manier gevonden moet worden om werk en gezin te combineren. Ouders die parttime werken, kunnen misschien flexibel(er) hun uren schuiven, maar dat is niet altijd een oplossing. Werkgevers verwachten vaak een bepaalde beschikbaarheid en niet ieder beroep biedt de mogelijkheid om vanuit huis te werken.
Daarnaast is er de sociale druk. Kinderen willen afspreken met vriendjes, uitstapjes maken en soms zelf ook op vakantie gaan. Voor ouders kan het lastig zijn om aan deze verwachtingen te voldoen, zeker als het budget of de beschikbare vrije tijd beperkt is. En dan is er nog een mogelijk schuldgevoel. Tijd voor werk betekent minder tijd met de kinderen, wat kan leiden tot het gevoel dat je tekortschiet als ouder.
Flexibiliteit is de sleutel, maar die is niet altijd makkelijk te vinden. Sommige ouders lossen het op door vakantiedagen slim te spreiden, zodat er altijd iemand thuis is. Anderen schakelen opa’s en oma’s in of ruilen opvangdagen met andere ouders. Voor gezinnen zonder deze mogelijkheden kan het vinden van een oplossing ingewikkeld zijn.
Een optie die steeds vaker voorkomt, is thuiswerken tijdens schoolvakanties. Dit klinkt ideaal, maar vraagt wel discipline en een duidelijke planning. Kinderen begrijpen niet altijd dat een ouder wel thuis is, maar niet beschikbaar. Duidelijke afspraken over werkuren en pauzes kunnen helpen, net als activiteiten waarbij kinderen zichzelf kunnen vermaken zonder constant aandacht te vragen.
Voor ouders die niet thuis kunnen werken, bieden buitenschoolse opvang en vakantiekampen mogelijk een uitkomst. Dit zorgt niet alleen voor opvang, maar geeft kinderen ook de kans om nieuwe ervaringen op te doen. Sportkampen, creatieve workshops of natuurexpedities kunnen een leuke invulling zijn van de vakantiedagen en voorkomen dat kinderen zich vervelen.
Naast praktische uitdagingen kunnen schoolvakanties ook invloed hebben op de gezinsdynamiek. In de hectiek van het dagelijkse leven is er vaak minder tijd om echt met elkaar te verbinden. Vakanties kunnen een kans zijn om daar verandering in te brengen, al vraagt dat wel om bewuste keuzes. Samen tijd doorbrengen betekent niet per se een verre reis maken of grote activiteiten plannen. Een simpele picknick in het park of een middag samen iets lekkers bakken kunnen al voor mooie herinneringen zorgen.
Aan de andere kant kan de constante aanwezigheid van gezinsleden ook spanningen opleveren. Kinderen die elkaar de hele dag zien, krijgen vaak sneller ruzie. Ouders die proberen werk en opvang te combineren, kunnen zich gestrest voelen. Een goede balans tussen gezamenlijke en individuele tijd kan helpen om de schoolvakanties leuk en ontspannen te houden.
Om schoolvakanties minder stressvol te maken, is voorbereiding belangrijk. Dit betekent niet dat elke dag volgepland moet worden, maar een globale structuur kan helpen. Dagen waarop ouders moeten werken kunnen bijvoorbeeld afgewisseld worden met dagen waarop er tijd is voor gezamenlijke activiteiten. Het helpt ook om verwachtingen bij te stellen. Niet elke schoolvakantie hoeft spectaculair te zijn, zolang er ruimte is voor ontspanning en samenzijn.
Voor werkende ouders is het daarnaast goed om te kijken naar creatieve oplossingen. Misschien kan een werkgever tijdelijk flexibelere uren toestaan of is er een collega met wie je werkuren kunt ruilen. Soms biedt een lokale sportclub of culturele instelling korte activiteiten aan die een paar uur per dag invullen.
Daarnaast valt er mogelijk met andere ouders een rooster te maken, waarbij jij de ene dag met meerdere kinderen bent en de andere ouders op de andere dagen. Dit vraagt natuurlijk wel goede communicatie en het duidelijk afstemmen van de verwachtingen. Door werk, zorg en ontspanning op een haalbare manier te combineren, kan een vakantieperiode voor het hele gezin prettig verlopen.
Peuters die naar de peuterspeelzaal gaan, kleuters in groep één en twee: die kunnen zichzelf lang niet altijd goed vermaken of afspraken over werk begrijpen. Schoolvakanties kunnen dan echt uitdagend zijn voor de ouders. Ze noemen die eerste paar jaren ook niet voor niets tropenjaren! Ik kan er inmiddels over meepraten en het vraagt echt veel planning en voorbereiding vooraf.
Persoonlijk ben ik fan van de slogan ‘it takes a village to raise a child’. Nu ben ik zelf minder dan een jaar geleden verhuisd naar een woonplaats waar we nog geen sociale contacten hadden, dus dat heeft tijd nodig. Wij merken dan ook hoe uitdagend het is om als gezinnetje alle ballen in de lucht te houden. En zéker tijdens de schoolvakanties! Hulp vragen blijft essentieel. Als je (nog) geen mensen om je heen hebt die daarin kunnen ondersteunen, kan het ook werken om een betaalde oppas te zoeken. Die huren wij dan enkele dagen per week in tijdens de schoolvakanties. Het is niet ideaal, maar op die manier krijgen wij het rond met zo mind mogelijk stress.
Op de dagen dat ik dan niet werk, gaan we iets leuks doen. Met kleine kinderen is ‘iets leuks’ ook al een ochtendje naar de kinderboerderij. Of – wat wij recentelijk deden – meehelpen tijdens vrijwilligersdagen op een stuk land. Lekker in de buitenlucht aan de slag. Er zijn vaak meerdere kinderen die zich met elkaar kunnen vermaken. Die kleine peuters en kleuters voelen zich hartstikke trots als ze met een (kinder)kruiwagen mee mogen doen. Meerdere vliegen in één klap, al zeg ik het zelf!
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606