Zoeken

Zoeken sluiten

Schilderen op nummer tegen stress

donderdag 17 november 2022

Wanneer je last hebt van chronische stress of in een burn-out zit kan het voordelig zijn als je een hobby hebt. Je gedachten verzetten door middel van een ontspannende bezigheid heeft een positieve effect op je herstel. Dit geldt vooral voor activiteiten waar je je creativiteit in kwijt kunt. Tekenen of schilderen is daar één van. Helaas heeft niet iedereen het talent om te kunnen tekenen. In dit geval zal het uitoefenen hiervan eerder frustratie opleveren dan de zo nodige afleiding. Daar is een oplossing voor: Schilderen op nummer.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat is schilderen op nummer?

Schilderen op nummer wordt soms gezien als ‘schilderen voor dummy’s’ maar niks is minder waar. Deze vorm van creatieve ontspanning heeft een zeer positief effect op het verlagen van je stress. Je kunt het vergelijken met het inkleuren van een kleurplaat maar dan met acrylverf. Je kunt kiezen voor simpele tekeningen maar je kunt ook zeer complexe schilderijen maken. Een pakket bestaat uit een canvas met genummerde vakjes, klein potjes met verf en een aantal kwasten van verschillende grootte. De potjes verf zijn genummerd en komt overeen met de nummers op het canvas. Het enige wat jij nog hoeft te doen is, onder het genot van een warme kop thee, ontspannen je schilderij in te kleuren.

Schilderen op nummer schilderij

Schilderen op nummer ontspant

Naast dat schilderen op nummer ontzettend leuk is om te doen brengt het je meer dan alleen een mooi schilderij. Doordat je even niet bezig hoeft te zijn met dagelijkse zorgen kom je letterlijk tot ontspanning. Niet alleen geestelijk maar ook fysiek. Het is bewezen dat je spierspanning verlaagd, je bloeddruk zakt en zelfs gewrichtspijn kan verminderen. Doordat je je toch redelijk moet concentreren komt zelfs je hartslag tot rust en ga je rustiger ademhalen. Nog leuker is het uiteindelijke resultaat. Of je nu wel of niet kan tekenen, er komt hoe dan ook een prachtig schilderij tevoorschijn.

Creativiteit vermindert stress

Stress kan er voor zorgen dat je creativiteit belemmerd wordt maar door creatief te doen verminder je stress. Een lastige contradictie want wanneer je veel stress hebt is toch al moeilijk te ontspannen terwijl dit juist nu belangrijk is. De wetenschap heeft aangetoond dat creatief bezig zijn daadwerkelijk een positieve uitwerking heeft op je stresslevels. Maar omdat je geestelijk al overbelast bent kan het soms moeilijk zijn iets creatiefs te bedenken. Ook als je wel een groot tekentalent hebt. Door te schilderen op nummer wordt het ontwerp al uit handen genomen. Door dit pijnpunt, van iets moeten verzinnen, bij jezelf weg te nemen kun je direct beginnen met schilderen.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Schilderen op nummer kan je nieuwe hobby zijn

Wanneer je altijd al een keer hebt willen schilderen maar het tekentalent van een tweejarige hebt kan het soms knap lastig daadwerkelijk te gaan schilderen. Je hebt er misschien al vaker aan gedacht om te gaan schilderen maar je kwam niet veel verder dan een het aanschaffen van een klein canvas en wat verf. Het lukt je niet daadwerkelijk te beginnen aan jouw kunstwerk. Niks om je voor te schamen want het is zelfs voor de beste tekenaar lastig om een begin te maken. Schilderen op nummer kan het begin zijn van een nieuwe hobby. Doordat je de handvatten aangereikt krijgt op het canvas zelf hoef je alleen nog maar je kwast nat te maken en te starten.

Schilderen op nummer schilderij maken

Meditatie maar dan schilderen

Tijdens het mediteren probeer je in het hier en nu te blijven. Je concentreert je op je ademhaling en de zoekt de leegte op. Het klinkt misschien een beetje vreemd maar schilderen op nummer heeft een soortgelijke uitwerking. Jezelf volledig losmaken van je drukke leven en alle aandacht leggen op je schilderij. Het verlaagt niet alleen je stress op dat moment maar ook voor de rest van de dag. En indien je dit met regelmaat doet verbeter je je geheugen, verminder je depressie en angstklachten, voel je minder negatieve gevoelens, verwerk je onbewust bepaalde herinneringen beter en kun je beter je emoties reguleren. Dit is iets wat je kunt trainen. Naarmate de tijd verstrijkt zal je merken dat je geestelijk steeds stabieler wordt.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat zijn de voordelen?

Om de effecten van schilderen op nummer kracht bij te zetten zal ik een opsomming maken van een aantal voordelen.

  • Het verbetert je fijne motoriek. Hoe moeilijker het schilderij, hoe kleine de in te vullen rastertjes zijn. Goed om je motoriek en precisie te oefenen.
  • Het vergroot je concentratievermogen op een subtiele manier. De concentratie die je nodig hebt de vakjes netjes te schilderen train je onbewust je concentratievermogen en je vermogen je te focussen. Meteen een goede training om focus te houden.
  • De reden van dit blog: schilderen op nummer is goed om stress te verlagen. Wanneer je lijdt aan spanningen, depressie of in een burn-out zit is dit een goede activiteit om je stressklachten tegen te gaan.
  • Doordat je stress verlaagt zal het er ook voor zorgen dat je opgebouwde spierspanning vermindert. Dit geldt voor hoofdpijn, gewrichtspijn of andere fysieke ongemakken.
  • En als laatst, maar zeker niet onbelangrijk, het is goed voor je zelfvertrouwen. Je hoeft niet te kunnen tekenen om een prachtig schilderij te maken. Zodra je het eindresultaat ziet is dat een goede boost, en bevestiging, van je talent.

Schilderen op nummer creatief

Samen met een coach je creativiteit ontdekken

Het hebben van veel stress is niet bepaald bevorderlijk om ook direct je creativiteit te ontdekken. Een pakket in huis te halen om te schilderen op nummer en er uiteindelijk niet aan beginnen is zonde. Samen met een professionele coach kun je gaan ontdekken waar jouw creativiteit ligt. Wat is hetgeen waardoor je niet aan die creatieve reis begint? Misschien lukt het je niet om die eerste stap te zetten of vind je het nog te spannend zomaar aan iets nieuws te beginnen. Je coach ondersteunt jou door middel van wandelcoaching naar wat meer innerlijke rust en zelfinzicht om zo vol vertrouwen te kunnen starten aan jouw schilderij op nummer.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven