Zoeken

Zoeken sluiten

Schilderen op nummer: Een zelfportret tegen stress

woensdag 9 augustus 2023

In een wereld waar constante stress en druk de norm lijken te zijn, zoeken velen naar effectieve manieren om te ontspannen en innerlijke rust te vinden. Een van de onverwachte en boeiende methoden die de laatste tijd steeds populairder wordt, is schilderen op nummer. Dit creatieve proces biedt niet alleen een kans om de artistieke kant van jezelf te ontdekken, maar kan ook een stressverlagende werking hebben. In deze blog gaan we dieper in op waarom schilderen op nummer een uitstekende manier is om je hoofd tot rust te krijgen en hoe het creëren van een schilderij van je eigen foto een mooie stap is in je persoonlijke ontwikkeling.

Schilderen op nummer in het kort
Stap voor stap naar stressverlichting
Een zelfportret schilderen
Welke foto kies je hiervoor uit?
Conclusie: Een zelfportret schilderen verlaagt stress
Wanneer een zelfportret schilderen niet genoeg is

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Schilderen op nummer in het kort

Schilderen op nummer is een activiteit die steeds populairder wordt, en dat is niet zonder reden. Het concept is eenvoudig maar doeltreffend: een afbeelding wordt opgedeeld in genummerde vlakken die overeenkomen met bepaalde kleuren. Door de genummerde vakken te matchen met de juiste kleuren verf, ontstaat er geleidelijk een prachtig kunstwerk. Deze gestructureerde aanpak biedt een gevoel van richting en controle, wat op zichzelf al stressverlagend kan werken. En om het nog iets persoonlijker te maken, is er nu ook de mogelijkheid om een schilderij te laten maken van jouw foto.

Verpotten in allerlei kleuren. Schilderen is een fijne uitlaatklep.

De mentale voordelen

Schilderen op nummer gaat verder dan alleen het maken van een kunstwerk. Het heeft tal van therapeutische voordelen die direct bijdragen aan stressverlichting. Eén van deze voordelen is de focus die je hiervoor nodig hebt. Wanneer je bezig bent met het matchen van kleuren en het vullen van genummerde ruimtes, wordt je geest vanzelf afgeleid van zorgen en negatieve gedachten. Dit fenomeen staat bekend als ‘flow’, waarbij je volledig opgaat in de taak en tijdelijk de stressvolle wereld om je heen vergeet.

Stap voor stap naar stressverlichting

Het proces van schilderen op nummer kan worden opgesplitst in verschillende stappen. Dit zorgt niet alleen voor een gestructureerde aanpak van je schilderij, maar draagt ook bij aan een gevoel van prestatie en zelfvertrouwen. Het kiezen van een geschikt plaatje, het voorbereiden van je schilderbenodigdheden, en het geleidelijk invullen van de genummerde vakjes, geeft een gevoel van controle en vooruitgang. Iets wat veel mensen tegenwoordig niet goed overzien in het dagelijks leven. Door dit mee te nemen in je dagelijkse planning sla je twee vliegen in één klap: Je zorgt voor voldoende creativiteit tussen de dagelijkse beslommeringen door, en door je ergens anders op te richten geef je je brein rust waardoor je focus en concentratie verbetert.

Een persoon houdt kwasten vast en zijn handen zitten onder het verf. Schilderen hoeft niet netjes en mag gerust een kliederboel worden.

Mindfulness en meditatie

Schilderen op nummer werkt ook als een vorm van mindfulness en meditatie. Het is een kans om in het moment te zijn, je gedachten te kalmeren en je te concentreren op het schilderen zonder afgeleid te worden door externe factoren. Dit kan helpen om spanningen in je lichaam te verminderen en je geest tot rust te brengen, wat op zijn beurt bijdraagt aan het verminderen van stress.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Een zelfportret schilderen

Schilderen op nummer gaat nog een stap als we spreken over mentale voordelen wanneer je ervoor kiest om een schilderij te maken van je eigen foto. Naast dat het iets persoonlijks is, komt er ook een unieke emotionele ervaring bij kijken. Je kan het zien als een zoektocht naar jezelf en bekend worden met alle unieke eigenschappen die je gezicht bezit. De verbinding die je hebt met een zelfportret is uniek. Het kan je kracht geven en op sommige momenten troost bieden, vooral wanneer je een periode veel stress hebt. Juist wanneer je het lastig vindt om naar je eigenbeeld te kijken is dit een sterke oefening om jezelf te leren kennen en tot zelfacceptatie te komen.

Welke foto kies je hiervoor uit?

Misschien wel de moeilijkste opgave van het maken van een zelfportret: Het kiezen van een foto. Schilderen op nummer kent geen grenzen en geen maximaal aantal vakjes. Je kan het zo makkelijk of moeilijk maken als dat jij zelf wil. Kies een foto waar jij alleen op staat om op die manier volledig in verbinding te blijven met jezelf. Probeer een foto te kiezen waar jij blij van wordt. Heb je misschien een foto in gedachten van een speciaal moment? Of is het die ene foto waar je de grootste glimlach ooit geeft? Maak dit schilderij speciaal voor jou en jou alleen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Vind je het voor een eerste schilderij nog wat ongemakkelijk om enkel een foto van jezelf te kiezen? Pak dan een foto van een ander moment waar jij gelukkig van wordt. Dit kan een herinnering zijn van een gelukkig moment, een geliefde, een mooie plek, of misschien een huisdier. De verbinding tussen het creëren van kunst en persoonlijke emoties versterkt het positieve effect op je gemoedstoestand. Het geeft je niet alleen een kans om je creativiteit te uiten, maar ook om emotionele uitlating te vinden via het portret.

Conclusie: Een zelfportret schilderen verlaagt stress

In een wereld waar stress en spanning overal lijken te zijn, is het vinden van gezonde uitlaatkleppen een noodzaak. Het schilderen van een zelfportret geeft niet alleen een creatieve uitlaatklep, het is goed voor je zelfbeeld, je zelfvertrouwen en creëert een vorm van zelfreflectie door je bewust te worden van jouw evenbeeld. Verdwalen in de wereld van kleuren en penseelstreken kan een uniek kunstwerk creëren dat niet alleen visueel aantrekkelijk is, maar ook emotioneel verrijkend. Dus waarom wachten? Grijp je penselen, kies een schilderen op nummer met je eigen foto, en begin aan een reis naar stressverlichting door de kunst van schilderen op nummer.

De van Gogh op de foto is misschien wel de meest bekende zelfportret die ooit geschilderd is.

Wanneer een zelfportret schilderen niet genoeg is

Door te starten met het maken van een zelfportret door middel van schilderen op nummer, heb je een flinke eerste stap gezet om te werken aan je stressklachten. Maar helaas is dit soms niet genoeg en heb je wat extra hulp nodig om rust en stabiliteit terug te krijgen in je leven. Door je nieuwe hobby te combineren met wandelcoaching met een professionele coach, krijg je net dat extra duwtje in de rug om terug te komen in verbinding met jezelf. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven