Steeds meer mensen raken bekend met stressklachten, hebben zelf een burn-out ervaren of kennen iemand in de omgeving die hiermee te maken heeft gehad. We ervaren alsmaar meer druk vanuit het dagelijkse leven, krijgen steeds meer uitdagingen op het werk te verduren of hebben moeite met de eindeloze stroom aan informatie die we krijgen te verwerken. Wanneer je in een periode leeft met veel spanningen wil je het vaak alleen oplossen. Echter, de realiteit is dat je veel meer bereikt door samen te werken. Samenwerken is een essentieel instrument geworden om stress te verminderen en sneller te herstellen van een burn-out. Dit geldt zowel voor je privéleven als op de werkvloer. In dit blog spreken we over het belang van samenwerken vanuit professioneel als persoonlijk oogpunt.
Er zijn tal van redenen waarom je in je privéleven met stress te maken kan krijgen. Denk hierbij aan (familie)relaties, geldzorgen, verwachtingen van anderen en je persoonlijke ontwikkeling. Vaak denken we dat we er alleen voor staan, maar in dergelijke situaties kan samenwerken met je naasten een krachtig middel zijn om stress te verminderen. Naast het verminderen van spanningen, vergroot je ook je veerkracht. Wat zijn de voordelen van samenwerken?
Samenwerken met familie en vrienden kan emotionele steun bieden. Dit is essentieel om stress te verminderen. Het delen van je problemen en zorgen kan een gevoel van geruststelling, verbondenheid en herkenning geven. De last die je draagt wordt hierdoor minder zwaar. Soms kan het zijn dat iemand je niet honderd procent begrijpt, ze kunnen wel begrip tonen voor de situatie. Dit maakt het allemaal net minder eenzaam.
Door te samenwerken kun je ook praktische hulp krijgen bij bijvoorbeeld de dagelijkse taken. Een burn-out kan ervoor zorgen dat je moeite hebt je huishouden te doen. Het zal je verbazen hoeveel mensen je willen helpen door even snel een stofzuiger door je huis te halen of een wasje te vouwen. Dit kan alleen als je open staat voor hulp.
Samen iets ondernemen. Lijkt als een hele opgave, vooral in een burn-out. Maar even een kleine wandeling maken en je hart luchten kan een groot verschil maken in je herstel. Het is hierin wel belangrijk van tevoren je grenzen bespreekbaar te maken. Tijdens een burn-out kan het erg lastig zijn jezelf ertoe te zetten iets te gaan doen. Door dit duidelijk aan te geven en eerlijk te zijn wanneer je bijvoorbeeld weer naar huis wilt, houd je de verwachtingen bij de ander laag.
Stress komt natuurlijk niet alleen voor in de privésfeer. Sterker nog, stress en burn-out zijn de meest voorkomende gezondheidsproblemen op de werkvloer. In 2020 hadden 1,3 miljoen werkenden last van burn-outklachten. Dit komt voornamelijk door een te hoge werkdruk, (te) veel deadlines, conflicten met collega’s en het gemis van steun vanuit de leidinggevenden. Samenwerken voor een team kan een cruciaal verschil maken tussen het wel of niet volledig ontwikkelen van een burn-out. Hieronder vind je een drietal redenen waarom dit samenwerken zo belangrijk is.
Eén team, één taak. Zo zou het wel moeten gaan wanneer je in teamverband werkt. Een goede samenwerking bestaat uit het goed verdelen van de werkdruk en de taken zo efficiënt mogelijk uit te voeren. Samenwerken kan ervoor zorgen dat ieder teamlid zijn of haar sterke punten kan benutten en zwakke punten aan kan laten vullen door een collega. We hebben allemaal talent. Door dit samen te voegen krijg je een zo optimaal mogelijk functionerend team. Dit vermindert op zijn beurt weer stress en de kans op een burn-out.
Samenwerken op de werkvloer bevordert het gevoel dat je je gehoord en gesteund voelt. Dit geldt niet alleen voor de teamleden onderling, maar ook voor de leidinggevenden is het belangrijk open te staan om steun te geven. Het gevoel van saamhorigheid vergroot hierdoor, je voelt je betrokken bij het proces en is goed voor het welzijn van het team.
Open en effectieve communicatie is een zeer belangrijk onderdeel om stressklachten zoveel mogelijk te voorkomen. Maar niet alleen het voorkomen, ook het opmerken van een overmaat aan stress kan een dreigende burn-out naar voren brengen. Praat open over problemen, behoeften en verwachtingen om zo (dreigende) conflicten op te lossen en misverstanden te voorkomen.
Ook al leef je thuis in een andere wereld dan op je werk, uiteindelijk smelt je privéleven samen met je leven op de werkvloer. Gaat het thuis niet goed, dan neem je dat mee naar je werk en andersom. Samenwerken gaat dus niet alleen over goed omgaan met de mensen om je heen, maar ook je twee verschillende werelden moeten op enig manier met elkaar samenwerken.
Samenwerken is niet alleen belangrijk als het om je collega’s gaat, je werkgever is minstens zo belangrijk. Al is het alleen al om je werk- en privébalans gezond te houden. We hebben allemaal wel eens een periode dat het thuis niet zo lekker gaat. Zorg voor open en eerlijke communicatie. Misschien kun je tijdelijk wat andere uren gaan werken of kan je soms vanuit huis werken. Sommige werkgevers hebben een ondersteuningssysteem geïmplementeerd om het werk voor iedereen zo comfortabel mogelijk te maken.
Heb jij op de werkvloer een ondersteuningssysteem? Maak daar dan zeker gebruik van wanneer je het nodig hebt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan programma’s die zij aanbiedt omtrent stressmanagement en welzijn. Vaak is hier een budget per werknemer voor ingesteld. Is er bij jou op de werkvloer nog geen ondersteuningssysteem? Misschien is het een idee dit in te brengen bij je leidinggevende.
Samenwerken is delen. Hieronder valt ook het delen van verantwoordelijkheden, zowel thuis als op de werkvloer. Door samen te werken aan preventie, erkenning en behandeling van stress, kunnen we samen een gezondere en veerkrachtige samenleving creëren.
Het kan zijn dat je al dusdanig lang met bepaalde stressklachten rondloopt dat je het gevoel hebt het alleen te moeten doen. Of je bent vanuit jezelf niet iemand die om hulp durft te vragen. Toch is het belangrijk het belang van samenwerken in te zien. Je hoeft het niet alleen te doen en vaak staan er meer mensen voor je klaar dan je in eerste instantie dacht. Voel je jezelf teveel en wil je je omgeving niet belasten? Dan kan die hulp ook via een professionele coach komen. Door emotionele steun te krijgen, wat praktische hulp in te schakelen en leren hoe je open kan communiceren, werk je samen aan het drastisch verminderen van je stressklachten. Wil je meer weten? Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606