Zoeken

Zoeken sluiten

Saboterende gedachten

vrijdag 30 december 2022

Saboterende gedachten ondermijnen je op een dusdanige manier dat je niet het leven leidt dat je zou wensen. Ze houden je vast op plekken waar je eigenlijk niet wilt zijn. Vaak zijn saboterende gedachten echter zo ingesleten, dat je het niet door hebt dat ze er zijn. Het zijn gedachten die al zo lang door je hoofd gaan, dat je ze voor waar aanneemt. Niets is echter minder waar! Saboterende gedachten maken je het leven zuur.

Waar komen saboterende gedachten vandaan?

Saboterende gedachten hebben we vaak overgehouden uit onze jeugd. We zijn copingmechanismen gaan inzetten om met moeilijke en onzekere situaties om te kunnen gaan. Een kind dat zich verlaten voelt (ook al is dit niet daadwerkelijk zo), zal de pijn van het alleen zijn niet graag willen voelen. Het gaat bijvoorbeeld duimen als zelftroost. Ook kan het zijn dat het kind denkbeeldige vriendjes verzint om het gevoel van verlatenheid te doen verminderen.

In een onstabiele gezinssituatie kan het zijn dat gevoelens van verlatenheid extra worden aangewakkerd. Het kind zal van alles doen om liefde en aandacht te krijgen. Als het dat niet krijgt, of niet voldoende, dan kan het zijn dat het kind in zelfkritiek vervalt. Er moet wel iets mis zijn met hém, want anders zouden zijn ouders of verzorgers hem toch wel liefde en aandacht geven! Op deze manier kunnen negatieve gedachten over het zelf ontstaan. Het worden al snel saboterende gedachten als je je gedrag gaat aanpassen aan deze negatieve gedachten over jezelf. En dat doen we allemaal: gedrag volgt namelijk onze gedachten.

Zelfreflectie

Hoe herken je saboterende gedachten? Voor de grap kun je eens een dag letten op de gedachten die voorbij komen. Dit klinkt makkelijker dan het lijkt, want je zult waarschijnlijk moeite hebben eraan te denken! Je kunt reminders voor jezelf maken door bijvoorbeeld een wekkertje te zetten. Schrijf alle gedachten die je hebt over jezelf of jouw situatie eens op. Kijk aan het eind van de dag naar je lijstje. Wat valt je op? Zijn het er erg veel, of valt het mee? Zijn ze vooral negatief, neutraal, of positief?

Kijk daarna nog eens goed naar je lijstje. In hoeverre hebben deze gedachten invloed op je gedrag? Bepalen ze of je wel of niet iets durft te zeggen op je werk? Hebben ze invloed op in hoeverre je voor jezelf opkomt? Zorgen ze ervoor dat je gaat pleasen, of dat je juist je eigen hart volgt?

Saboterende gedachten ombuigen

Door zelfinzicht kun je aan de slag met je saboterende gedachten. Pas als je je ervan bewust bent, kun je er namelijk iets aan doen. Als je tot de conclusie komt dat je gedachten hebt die je saboteren, wat kun je er dan mee? Vraag jezelf allereerst af of ze de waarheid zijn. Stel dat je de overtuiging hebt dat je niets waard bent. Je gelooft dat je liefde en waardering moet verdienen door op alle gebieden op je tenen te lopen. Daardoor probeer je altijd te voldoen aan de verwachtingen van de mensen om je heen. Je maakt het jezelf op deze manier erg moeilijk. En waarom eigenlijk? Want is die gedachte wel waar, of is het een saboterende gedachte?

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Ik durf vrij zeker te zeggen dat het een saboterende gedachte is. Ik geloof er namelijk niet in dat er mensen zijn die niets waard zijn. Je bent namelijk niet wat je presteert. Je bent wie je bent,en ieder mens is uniek. Alleen dáárom ben je het al waard. Bovendien: jij bent het net zo waard als ieder ander om een prettig leven te leiden.

Geloof je er zelf in?

Het kan echter moeilijk zijn om wat ik hierboven zeg over jezelf te geloven. Zeker als je al jaren de overtuiging hebt dat je niets waard bent, dan is die overtuiging niet ineens als sneeuw voor de zon vertrokken als je een blog als deze leest. Mocht je hier moeite mee hebben, schroom dan niet om hulp in te schakelen.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Onze coaches staan uiteraard voor je klaar om samen te kijken naar jouw saboterende gedachten en oefeningen te doen om die langzaam maar zeker om te buigen naar positievere én ware gedachten. Bovendien: wij coachen altijd in de natuur. In de natuur is er geen plek voor saboterende gedachten. Bomen, planten en dieren doen daar niet aan, want waarom zouden ze? Voor ons mensen kan het ook heel bevrijdend werken om ons bewust in de natuur te begeven en het gebrek aan oordeel te ervaren dat het bos, park, strand, de duinen of een andere plek ons kan geven.

Zelf aan de slag gaan met saboterende gedachten

Je kunt natuurlijk ook zelf al aan de slag gaan. Als je negatieve gedachten over jezelf hebt, dan kun je de mensen om je heen eens vragen om jouw positieve eigenschappen eens te benoemen. Het kan heel spannend zijn om dit te vragen, want je weet niet wat je kunt verwachten als antwoord. Het is vaak ook echter heel verhelderend.

Daarnaast zijn er ook vast dingen waar je trots op bent. Al zijn het kleine dingen, dat maakt niet uit. Mensen die bijvoorbeeld herstellen van een zware depressie mogen trots zijn dat ze de deur uit zijn gestapt om een korte wandeling in de buitenlucht te maken. Na weken of zelfs maanden binnen te hebben gezeten is dat een enorme stap! Vergelijk jezelf dus ook niet met anderen, maar vergelijk jezelf met jezelf een week, maand of jaar geleden. Wat heb je allemaal gedaan, bereikt, of behaald in de tussentijd?

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Mild naar jezelf zijn

Saboterende gedachten kunnen heel hardnekkig zijn, dus het kan wat tijd kosten om daadwerkelijk trots te kunnen zijn op jezelf. Wees ook hierin mild naar jezelf. Geef jezelf tijd en ruimte om wat liever voor jezelf te zijn. En praat ook eens met anderen over je saboterende gedachten. Je bent namelijk niet de enige die hiermee rond loopt! Veel mensen zullen het herkennen en alleen al weten dat je niet de enige bent, kan al wat verlichting geven. Het kan je namelijk ook eenzaam doen voelen als je eenmaal bewust bent van hoeveel negatieve gedachten je over jezelf hebt.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven