Rust vinden in jezelf is een kunst! We leven in een maatschappij waar het tempo hoog ligt. Als je niet oppast word je meegenomen in de stroom en kan het aan gaan voelen of het leven je overkomt. Dit in tegenstelling tot het leven voluit leven vanuit jouw eigen kompas! Het is dan ook niet verwonderlijk dat burn-out wel volksziekte nummer één wordt genoemd. Mensen vallen uit, omdat het tempo te hoog ligt, de werkdruk te groot, het verantwoordelijkheidsgevoel overweldigend. Hoe kun je dit voorkomen? Rust vinden in jezelf zou wel eens de oplossing kunnen zijn.
Als het in de buitenwereld namelijk druk en gehaast is kun je door rust te vinden in jezelf een ankerpunt creëren waar je telkens naartoe kunt om op te laden. Maar hoe doe je dat, rust vinden in jezelf als de wereld maar door blijft gaan?
Rust vinden in jezelf en gezond egoïsme
Het vraagt om commitment, prioriteiten stellen en bewuste keuzes maken. De eerste stap is de belangrijkste stap: om rust te vinden in jezelf moet je jezelf op de eerste plaats zetten. Dat is niet egoïstisch. Velen zijn daar bang voor, maar bekijk het eens zo: als jij anderen op de eerste plaats zet en dus niet goed voor jezelf zorgt, dan val je op een gegeven moment om. Je energie is op, het is chaos in je hoofd en je lijf werkt niet meer mee. Wie heeft daar nou wat aan? Jij hebt er niks aan (het is erg vervelend kan ik je uit persoonlijke ervaring vertellen), maar de mensen om je heen ook niet. Rust vinden in jezelf is dus niet alleen goed voor jou, maar ook voor je medemensen!
Jij op de eerste plaats dus. Hoe ziet dat eruit? Het is goed om te weten waar jij van oplaadt. Wat maakt je blij? Wanneer kom jij tot rust? En wanneer krijg je een flinke dosis positieve energie? En niet onbelangrijk: wat vind jij belangrijk in het leven? Wat zijn je waarden en waar kom jij je bed voor uit? Het kan wat tijd kosten om hier achter te komen. En het is ook niet statisch, maar het beweegt met je mee wanneer jij door het leven gaat. Jij verandert, dus ook je waarden, doelen en idealen zullen met je mee veranderen.
Zelfonderzoek
Rust in jezelf vinden begint bij zelfonderzoek. Eerlijk zelfonderzoek. Dat kan confronterend zijn, want je ziet ook dingen van jezelf die je minder leuk vindt. Dit worden ook wel je schaduwkanten genoemd: de delen van jezelf die je liever in de schaduw zet. Ze naar het licht brengen kan spannend zijn, want wat krijg je dan allemaal te zien? Erger nog: wat krijgen anderen dan allemaal van jou te zien? Dit kan heel kwetsbaar voelen. Maar om rust te vinden in jezelf, is het belangrijk dat jij een veilige plek bent voor jezelf. Als je geen veilige plek bent, waarom zou je er dan heen gaan om rust te vinden?
De plek wordt pas veilig als alle delen er mogen zijn. Als alles erkend mag worden en niets weggestopt hoeft te worden onder het tapijt. Je kunt er dan vertoeven met een niet-veroordelende blik. Je kunt er zijn, met alles wat je bent. Fijne eigenschappen en minder fijne eigenschappen. Donker en licht. Rust vinden in jezelf is levenswerk. Je ‘hebt’ dat niet even in een maandje voor elkaar.
Rust vinden in jezelf door je aandacht naar binnen te richten
Ken uzelve. Als je jezelf dus beter hebt leren kennen (en daar kun je een leven lang mee door blijven gaan) en je vindt het prettig om in je eigen gezelschap te verkeren, wat dan? Rust vinden in jezelf gaat het makkelijkst door je naar binnen te richten. Dit kan met meditatie. Zeker als je als aandachtspunt een lichamelijke gewaarwording neemt, dan richt je je op jouw lichaam en laat je alles daarbuiten even voor wat het is. Je kunt je ademhaling als focus nemen. Je kunt ook een bodyscan doen, waarbij je langzaam met je aandacht langs heel je lichaam gaat.
Nog even dit over meditatie…
Meditatie betekent niet dat je tien, vijftien of twintig minuten op een kussentje zit en aan niets denkt. Het doel van meditatie is juist gewaarworden wat er is. Als dat gedachten zijn, dan merk je die op. Als dat gevoelens zijn, dan merk je die op. En paradoxaal genoeg zul je dan juist rustiger worden. Je zult rust vinden in jezelf als je niet meer vecht tegen datgene wat er is (bijvoorbeeld een druk hoofd). Kun je tien minuten in stilte zijn met jezelf? Mét je drukke hoofd, dat constant allerlei gedachten rond laat gaan? Of schiet je in de zelfveroordeling? Heb je het idee dat je ‘slecht’ bent in mediteren en doe je het daarom maar niet? Zoek je daarom maar afleiding middels je telefoon?
Door de smartphone erbij te pakken belemmer je het rust vinden in jezelf. Je keert je dan namelijk juist naar buiten toe. Afleiding is verslavend, dus het kan aantrekkelijker voelen om je telefoon erbij te pakken dan te gaan mediteren. Toch loont het om het mediteren steeds weer te doen. Al is het maar vijf minuten per dag. Als je een jaar lang vijf minuten per dag zou mediteren zou je jezelf al een waardevol geschenk geven. Hoeveel schermtijd heb je per dag? Wat levert je uiteindelijk meer rust en vervulling op? Je weet het antwoord best.
Rust vinden in jezelf met een beetje hulp
Weten en doen kunnen nogal tegenstrijdige dingen zijn. Maar door je aandacht steeds naar buiten te keren, wordt rust vinden in jezelf een onbereikbaar doel. Je hebt intrinsieke motivatie nodig om steeds weer je aandacht naar binnen te richten. Want op een gegeven moment, dan vind je die rust in jezelf. Dan weet je hoe het voelt om op te kunnen laden bij je eigen bron. En dan keer je er zonder al te veel moeite telkens weer naar terug. Maar daar is wel oefening voor nodig. En – helaas – in onze drukke wereld, veel discipline. Heb je daar gebrek aan? Probeer dan hulp te vragen. Vraag een vriend om samen te gaan oefenen met rust vinden in jezelf. Of zoek een coach om samen te kijken naar belemmerende patronen. Want waarom zou je niet doen wat je wel wilt en wel doen wat je niet wilt?