Onlangs schreef ik een blog over wat voor invloed licht heeft op je dagelijks leven en welzijn. Fel blauw of wit licht houd je alert, en zacht rood licht kan juist helpen om te ontspannen en je lichaam voor te bereiden op de nacht. Dat rode licht wil ik in dit blog uitgebreid bespreken.
We leven in een wereld waarin (beeld)schermen, felle lampen en kunstmatige verlichting onze dagen en nachten omringen. Hierdoor kan het bewust kiezen voor zacht rood licht een simpele, maar effectieve manier zijn om stress te verlagen en beter te kunnen slapen. Ik neem je mee in de wetenschap achter rood licht, waarom het werkt als natuurlijke ontspanning en hoe je het eenvoudig in je avondroute kunt integreren.
Licht heeft een directe invloed op ons circadiaanse ritme. Dit is de biologische klok die bepaalt wanneer we ons wakker of slaperig voelen. Dit ritme wordt grotendeels aangestuurd door het hormoon melatonine dat vooral in de avond wordt aangemaakt zodat je slaperig wordt. Fel wit of fel blauw licht (zoals dat van LED-lampen, smartphones en televisies) onderdrukken de aanmaak van melatonine, waardoor je lichaam kan denken dat het nog dag is. Dit leidt weer tot slaapproblemen, vermoeidheid en een verhoogde reactie op stress.
Rood licht werkt anders. Neurowetenschappers van het Nederlandse Herseninstituut hebben ontdekt dat rood licht helpt te ontspannen en makkelijker in slaap te komen. En zoals we weten is een gezond slaapritme essentieel om stressklachten te verminderen of goed te herstellen van een burn-out. Ook laat onderzoek zien dat rood licht invloed heeft op de mitochondriën in onze cellen. Dat is zeg maar de energiefabriek van ons lichaam. Het ondersteunt spierherstel, ontspanning en het vermindert stress. Hoewel en nog veel meer onderzoek nodig is om alle effecten van rood licht volledig te begrijpen, is het duidelijk dat rood licht een veilige en natuurlijke manier is om de overgang naar slaap makkelijker te maken, zonder de nadelen van fel kunstlicht
Ons lichaam reageert sterk op bronnen van licht. Overdag helpt het natuurlijke licht buiten, daglicht, om wakker en alert te blijven, maar zodra de zon ondergaat, heeft ons brein een signaaltje nodig dat het tijd is om te ontspannen om zo naar slaap toe te werken.
Fel licht, vooral met veel wit en blauw, onderdrukt het signaaltje om te ontspannen (aanmaak melatonine) en houdt je hersenen in actieve staat. Dit is ook precies de reden waarom het af is geraden om vlak voor het slapen nog naar je scherm van je telefoon te staren of tv te kijken. Rood licht heeft daarentegen een heel ander effect:
Met andere woorden: terwijl blauw of wit licht je hersenen laat denken dat het nog midden op de dag is, helpt rood licht je lichaam om in de avond stand te komen.
Rood licht is de afgelopen jaren steeds populairder geworden als ontspanningsmiddel. Hierdoor zijn er ook een aantal misverstanden ontstaan. Een grote verwarring is het verschil tussen rood licht en infrarood licht.
Zacht rood licht heeft een zichtbare rode gloed en wordt gebruikt voor verlichting, ontspanning en het verbeteren van de slaap. Dit is het soort licht wat je veilig in je slaapkamer kunt gebruiken zonder dat je slaapritme wordt verstoord.
Daarentegen is infrarood licht niet zichtbaar en wordt dit vaak gebruikt voor therapeutische doeleinden. Denk aan pijnbestrijding en spierherstel. Infrarood Licht dringt diep door in de huid en wordt bijvoorbeeld toegepast tijdens fysiotherapie of in een infraroodsauna. Het heeft dus ook een ontspannen werking, maar heeft niet dezelfde werking op de aanmaak van melatonine als dat zichtbaar rood licht wel heeft.
Een ander misverstand is dat alle warme lichtbronnen hetzelfde effect hebben. Er zijn mensen die denken dat warm oranje of warm geel licht net zo effectief is als rood licht. Echter, deze kleuren bevatten nog steeds kleine hoeveelheden blauw of wit licht en kunnen dus alsnog een negatief effect hebben op de kwaliteit van je slaap. Om optimaal te profiteren van de voordelen van rood licht, is het belangrijk om te kiezen voor een specifieke rood lichtlamp en niet een gedimde warme gloeilamp.
Stress zorgt ervoor dat je lichaam in een verhoogde staat van alertheid blijft. Je hartslag is hoger, je spieren zijn gespannen en je zenuwstelsel blijft actief. Rood licht helpt om dit proces te vertragen en om te keren, en draagt bij aan ontspanning. Het stimuleert een natuurlijke avond routine, waardoor je lichaam eerder in de ruststand komt. Daarnaast bevordert het de ontspanning op cellulair niveau. Als laatste zorgt het voor een diepere slaap door de ondersteuning van natuurlijke melatonineproductie.
Door bewust rood licht te integreren in je avondroutine, geef je je lichaam een signaaltje dat de dag voorbij is en het tijd is om te herstellen van de chaos die de dag kan brengen.
Het fijne aan rood licht is dat het niet moeilijk is om het te integreren in je dagelijkse gewoontes. Sterker nog, het is erg makkelijk om het een onderdeel van je leven te maken. Gebruik heel simpel een roodkleurige nachtlamp in plaats van een gewone witte lamp. Zet felle verlichting na zonsondergang uit en vervang ze door warme lichtbronnen waar veel rood in zit. Gebruik rood licht wanneer je bewust kiest voor ontspanning, zoals tijdens meditatie of het lezen van een boek. En het belangrijkste: vermijd beeldschermen vlak voordat je gaat slapen of gebruik een blauwlichtfilter op je telefoon of laptop. Tegenwoordig bestaan er ook brillen met een blauwlichtfilter in de glazen.
Soms zijn kleine aanpassingen, zoals het gebruik van rood licht, niet genoeg om chronische stress of slaapproblemen te verminderen of op te lossen. Als je merkt dat je moeite blijft houden om in de avond te ontspannen, of je nachtrust niet voldoende wil verbeteren, kan ondersteuning van een professionele coach je helpen om structurele veranderingen aan te brengen die wél werken.
Om de mogelijkheden hiervoor te bespreken kan je vrijblijvend contact met ons opnemen.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606