Zoeken

Zoeken sluiten
"Het is onzin, zegt het verstand. Het is belachelijk, zegt de trots. Het is onmogelijk, zegt de ervaring. Het is wat het is, zegt de liefde."
Erich Fried
Uitval door stress is in de afgelopen 5 jaar, 8 keer zo hoog geworden.
Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ria, 65 jaar – Burn-out

Recent was sprake van een moeizaam fusietraject, waar na 5 jaar de stekker uit werd getrokken. In dit proces liep mijn frustratie op. Het voelde als een energielek. Voor het eerst maakte ik mee dat directe collega’s andere (soms verborgen) agenda’s hadden. Ik voelde machtsspelletjes en irritaties. Na 46 jaar werken was er, in een werkoverleg, ‘ineens’ bij mij een knak. Met fysieke en psychische klachten haakte ik af. Dit was onthutsend. De huisarts stelde diagnose burn-out.

Ik was te lang doorgegaan, had vooral geluisterd naar de strenge interne criticus: eerst moeten en dan pas genieten. Ik had lichamelijke signalen genegeerd. Doorbijten, inschikken, ploeteren. Te weinig ruimte gemaakt voor bijtanken, creativiteit, voor relaxen en genieten van het leven. Ik worstelde met mijn gevoel van eigenwaarde dat sterk afhankelijk was van werk: prestaties, productiviteit, nuttig zijn en dingen doen die er (met name voor anderen) toe doen. Van verschillende kanten werd mij dringend geadviseerd om met iemand te gaan praten.

Buiten zijn en bewegen voelde goed. Ik kwam daarom uit bij Noortje. In mijn efficiënte en sterk analytische ‘harnas’ trof ik haar bij de Kralingse Plas. Ik wilde meteen aan de slag. Liep gehaast, zonder oog voor de omgeving naast Noortje. Ik dacht: verhaal vertellen, gegevens ordenen, vragen formuleren en doorpakken. Ik wilde zo snel mogelijk de controle over mijn leven terug en weer aan het werk. Niet dat ‘gedoe’ met bespreken van ervaringen uit mijn jeugd, familierelaties, patronen en geschiedenis. Noortje liet zich niet meetrekken in mijn haast. Zij liet me ademhalen, naar de natuur kijken en luisteren. Zij bracht mij tot het inzicht dat ik met mijn analytische focus afstand had gecreëerd van mijn gevoel. Het werd me duidelijk dat ik op een doodlopende weg zat. 

Er moest iets veranderen. Noortje bevroeg mij op vele manieren en over diverse aspecten en zo ontdekte ik mijn patronen. Ook groeide het besef dat snappen hoe het zit niet genoeg is om te veranderen. Het wandelen in het bos en langs het water gaf mij ruimte. In het wandelen met Noortje dienden natuurlijke metaforen zich vanzelf aan en dit maakte het voor mij makkelijker om moeilijke, ongrijpbare gedachtenkronkels toe te laten en verhelderende inzichten te ontvangen.

Ik heb met Noortjes aanpak geleerd dichter bij mezelf te komen, ik durf te reflecteren op emoties, durf te ‘niksen’. Mooi is het om te beseffen dat ik inmiddels grotendeels de invloed van mijn interne criticus heb genormaliseerd en dat ik leer mezelf toe te staan om te leven naar persoonlijke waarden.

 

 

Wat is stress

Stress is een normaal lichamelijk verschijnsel dat optreedt wanneer het lichaam reageert op een uitdaging of bedreiging. Het kan een kortstondige reactie zijn, zoals de "fight-or-flight" reflex die optreedt wanneer we ons in een gevaarlijke situatie bevinden, of het kan een langdurige aandoening zijn die ontstaat wanneer we onder druk staan en niet in staat zijn om te ontspannen. Stress kan alledaags voorkomen en wordt vaak veroorzaakt door werk-, school- of familieproblemen. Soms is stress ook een reactie op een traumatische gebeurtenis, zoals het verlies van een geliefde of het meemaken van een aangrijpende gebeurtenis. Symptomen van stress kunnen fysiek, emotioneel, cognitief en gedragsmatig zijn.

Wat is een burn-out?

De term burn-out hoor je vaak, maar wat is het nou eigenlijk? Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen overspanning, depressie, oververmoeidheid en burn-out? Wij hebben het voor je op een rij gezet én vertellen hoe je van een burn-out kunt herstellen of hoe je een burn-out kunt voorkomen.

Waarom kiezen voor wandelcoaching?

Als experts op het gebied van begeleiding bij stress kiezen wij bewust voor coachen in de buitenlucht. Dit is misschien niet de meest traditionele manier van therapie, toch kiezen we hier bewust voor! Wij zetten graag op een rijtje wat wandelcoaching is, welke onderzoeken bewijzen dat het de beste vorm van therapie is en wat jij er van mag verwachten in de praktijk.

Heb ik een burn-out?

Dat is de vraag die je misschien jezelf aan het stellen bent. In onze gratis burn-out test krijg je in 50 vragen antwoord op de vraag over hoe het nu daadwerkelijk met jouw stressniveau is gesteld. Ook verschaft het jou meteen duidelijkheid over de symtomen die jij ervaart in jouw dagelijkse leven. Deze burn-out test duurt ongeveer 5 minuten.
Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

In 4 eenvoudige stappen aan de slag met Liberi

  1. Vul het contact formulier in of neem telefonisch contact met ons op.
  2. Wij nemen binnen 24 uur contact met je op.
  3. Samen met jou inventariseren we jouw coachingsbehoefte.
  4. Maak vrijblijvend kennis met jouw coach.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven