Zoeken

Zoeken sluiten

Restless legs

vrijdag 15 juli 2022

Restless legs of rusteloze benen kan een vervelend aanwezige, automatische beweging zijn. Naast dat het voor jou een onaangenaam gevoel is, kan het voor je omgeving ook een onprettige ervaring zijn. Denk er maar eens aan als iemand continu met een pen zit te klikken zonder dat diegene dat door heeft. Zo werkt dat ook met rusteloze benen. Hoe krijg je eigenlijk rusteloze benen? En wat is de connectie met stress? In dit blog gaan we de diepte in.

natuur-Restless-legs

Officieel syndroom.

Restless legs is een officieel syndroom, ook wel het ‘Rusteloze benen syndroom’ of ‘RLS’ genoemd. Rusteloze benen syndroom is een drang om de benen steeds te blijven bewegen. Hoewel de aandoening in de regelmaat een medische oorzaak heeft, kan het overgaan in een sensorische tic. Je lichaam is zo gewend geraakt aan de beweging dat je het gevoel hebt dat je iets mist zodra je been stilstaat. Over het algemeen hebben mensen in de avond en nacht meer last van deze kwaal dan overdag. Ook al is er geen medicijn tegen RLS, en in sommige gevallen ook niet te genezen, is het wel mogelijk de klachten aanzienlijk te verminderen.

Symptomen RLS.

Indien je last hebt van rusteloze benen ondervind je vaak de volgende symptomen:

 • Een vervelend gevoel in de benen, tintelingen of kriebels.
 • Gevoel van onrust in je benen. Je moet je been bewegen anders gaat het gevoel niet weg (sensorische tic).
 • Moeite met stil liggen in bed. Dit veroorzaakt vermoeidheid en slapeloosheid.
 • Bovenstaande symptomen spelen vooral in de avond en nacht op.
 • Langdurig stilzitten is lastig. Lange reizen, bioscoopbezoek of eten in een restaurant triggert je onrustige benen.
 • ADHD kan het gevoel van ‘moeten bewegen’ uiten in het steeds op en neer bewegen van één of beide benen.
Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Oorzaak rusteloze benen.

Er zijn verschillende aandoeningen die rusteloze benen kunnen veroorzaken. Hiervan zijn er een aantal medisch en daarom is het belangrijk deze eerst uit te sluiten bij een arts voordat je zelf aan de slag gaat met deze stoornis.

Naast bovenstaande medische aandoeningen zijn er ook mildere oorzaken die RLS kan uitlokken.

 • Zwangerschap. Indien je RLS ontwikkelt in je zwangerschap, verdwijnt deze stoornis vaak weer nadat je bevallen bent.
 • Bloedarmoede.
 • Vitaminetekort.
 • Medicijngebruik (medicijnen die gebruikt worden tegen depressie kan RLS aanwakkeren).
 • Erfelijkheid.
 • Stress en burn-out.

 Ook is er een nauw verband met een aantal leefgewoonten die restless legs kan versterken.

Vanzelfsprekend is het, of je nu wel of geen last hebt van rusteloze benen, bovenstaande gewoonten zoveel mogelijk te beperken.

stopmetroken-Restless-legs

Restless legs en stress.

RLS veroorzaakt stress en stress veroorzaakt RLS. Het is een vicieuze cirkel die elkaar blijft versterken. Je zal merken dat je restless legs syndrome verergert indien je meer last hebt van stress dan normaal, zoals in een burn-out. Deze stress kan ook extern veroorzaakt worden. Als je steeds wordt verteld dat je onrustig doet met je benen, en dat een ander daar last van heeft, creëert dat nog meer stress doordat je je bewust wordt van andermans irritatie. Iets wat je op dit moment niet kan gebruiken. Intern kan je het zien als een soort uitlaatklep. Door de stress ervaar je een alsmaar durend onrustig gevoel en dat moet er op een gegeven moment uit. Bijvoorbeeld door een automatische beweging met je been of benen te maken. Een zogenoemde afgifte van jouw geest op je lichaam.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Medicijnen en rusteloze benen.

Er is een mogelijkheid de symptomen van RLS te behandelen, of te verminderen, met medicijnen. Natuurlijk is het goed dat het bestaat, echter is het niet de oplossing. Dit zou betekenen dat je de rest van je leven medicijnen moet slikken om van je restless legs af te komen en er is geen enkel medicijn die op korte of lange termijn geen bijwerkingen geeft. Wanneer je RLS ernstige vormen aangenomen heeft krijg je vaak Rotigotine, Pramipexol en Ropinirol voorgeschreven. Van deze medicijnen kun je misselijk worden, hoofdpijn krijgen of vermoeid zijn. Helaas kunnen deze preparaten op langere termijn je rusteloze benen verergeren.

In sommige gevallen wordt slaapmedicatie voorgeschreven. Je slaapt hierdoor wel beter maar het rusteloze gevoel in je benen niet.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wandel je benen tot rust.

Een van de gezondere methodes om restless legs te verminderen is bewegen en dan met de voorkeur op wandelen. Je zou bijvoorbeeld aan de slag kunnen gaan met wandelcoaching. Een coach kan jou helpen een schema op te stellen om zo dagelijks tot je lichaamsbeweging te komen met de focus op het bewegen van je benen. Indien je op dit moment nog geen vast ritme hebt in bewegen, het advies is ca 15-60 minuten per dag, bouw je dit geleidelijk aan op. Een kort rondje wordt, naarmate de weken vorderen, een lange ronde. Loop niet direct te hard van stapel, jouw lichaam moet nog wennen aan het op gang komen van regelmatig wandelen. Het is zonde als je de motivatie verliest omdat je last blijft houden van spierpijn. Je hoeft niet direct 5 kilometer te wandelen. Kleine stappen zijn ook stappen.

wandelen-Restless-legs

Rust in je burn-out.

Naast het wandelen kun je met diezelfde coach werken aan je stress- en burn-outklachten. Je zal merken dat wanneer je stressmomenten verminderen, je restless legs syndrome ook aanzienlijk reduceert. Wanneer je klachten ernstig zijn kun je eventueel aan de slag gaan met ACT of cognitieve gedragstherapie. Dit in combinatie met mindfulness en je wandelschema is een bewezen effectieve manier om je rust terug te krijgen in je hoofd en lijf.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven