Zoeken

Zoeken sluiten

Relaxen om te ontstressen, hoe doe je dat?

dinsdag 27 juni 2023

We zoeken ontspanning door ons bijvoorbeeld te richten op een hobby, een dagje uit te gaan of simpelweg niets te doen. Ontspanning zoeken betekent niet direct dat je je dan ook ontspannen voelt. Er is een verschil tussen bewust kiezen voor ontspanning en daadwerkelijk relaxen. Je kan uren doorbrengen in een spa, maar als je hoofd vol zit met zorgen kom je er niet bepaald relaxt vandaan. Je lichaam is misschien wel tot rust gekomen, maar je geest totaal niet. En toch is weten hoe je moet relaxen essentieel voor het verlagen van stress. Weet jij hoe je echt kan relaxen? Of ben je nog zoekende wat voor jou werkt? Lees er alles over in dit blog, inclusief relaxtips.

Waarom relaxen?
Effecten van oprechte ontspanning
Relaxen hoeft geen uren te duren
Plan je ontspannen moment
Manieren om te relaxen
Oprecht leren ontspannen

Waarom relaxen?

Je kan nog zo lang uitgekeken hebben naar die welverdiende vakantie, maar echt relaxen voor en tijdens je vakantie is een heel ander verhaal. Vanaf het moment dat je je koffer pakt begint voor jou de stress. Eventueel heb je kinderen die meegaan en we weten allemaal dat dit nog net dat beetje extra stress geeft om zeker te weten dat je alles wel meehebt. Het risico lopen om z’n lievelingsknuffel te vergeten is geen optie. En dan hebben we het nog niet over de reis zelf en op de bestemming zijn. Want welk moment pak je dan om echt te relaxen? Wanneer je niet goed weet waar jij echt relaxt van wordt, dan kom je waarschijnlijk met meer stress terug dan dat je heen ging.

Je koffer inpakken voor een welverdiende vakantie. Uiteindelijk vinden de meesten het alsnog lastig om te relaxen

En zo kunnen we nog tal van voorbeelden noemen waar je bewust kiest voor ontspanning, maar je dit eigenlijk niet krijgt. Daarnaast zijn we tegenwoordig nogal gericht op het nuttig blijven. Stilstand kunnen we steeds moeilijker accepteren en we plannen het liefst iedere minuut van de dag vol met een activiteit. Is het niet omdat je je anders niet nuttig voelt, dan is het wel om de onrust in je lichaam en geest niet toe te laten. Maar die onrust is er niet voor niets en soms is het een signaal om alles even los te laten en te relaxen.

Effecten van oprechte ontspanning

We benoemden het in de inleiding al even kort: Oprecht relaxen zorgt voor stressverlaging. Iets wat we allemaal goed kunnen gebruiken met het drukke leven wat we tegenwoordig hebben. Hierom is het belangrijk een gezonde balans te hebben tussen actief ondernemen en bewuste ontspanning krijgen. Wat zijn de positieve effecten van tijdig relaxen?

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Relaxen hoeft geen uren te duren

Het leven is in sommige periodes drukker dan het andere. Dan lijkt het wel alsof er geen tijd is om te relaxen. Dit komt voornamelijk omdat de opdracht om tijdig te zorgen voor ontspanning soms groter wordt gemaakt dan het eigenlijk is. Je hoeft niet meteen een weekend weg te boeken voor een citytrip of een dag door te brengen in een spa. Relaxen kan ook 5 minuten mediteren zijn, of een kwartier te tijd nemen een kop kruidenthee te drinken. Denk bijvoorbeeld ook aan ademhalingsoefeningen of het luisteren naar je favoriete liedje. Maak jouw ontspanningsmoment zo makkelijk mogelijk voor jezelf. Vooral wanneer je een drukke werkdag op kantoor hebt. Loop een rondje om het gebouw om zo even te ontsnappen aan de chaos van de werkvloer.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Plan je ontspannen moment

Een moment pakken om te relaxen is soms makkelijker gezegd dan gedaan. En lukt het jou wel soms een moment oprechte ontspanning te vinden, dan is de kans groot dat je dit alsnog te weinig doet. Een enkele keer in de maand een wandeling maken in de natuur is niet genoeg om ook daadwerkelijk te ontladen en te ontstressen. Hierom is het raadzaam je relaxmomenten te plannen in je agenda. In het begin zal dit een beetje onwennig aanvoelen want ga jezelf maar eens verplichten op dit moment te ontspannen, maar naarmate de tijd vordert wordt het steeds makkelijker. Plan je relaxmoment op een tijdstip waarvan je weet dat je niet al te veel stress hebt. Doe dit bijvoorbeeld niet vijf minuten voordat je de deur uit moet.

Een dame drinkt een kop koffie en kiest er bewust voor een moment te relaxen

Manieren om te relaxen

Het is al even snel voorbij gekomen: Relaxen kan op tal van verschillende manier, maar wordt veelal groter gemaakt dan nodig is. Hieronder vind je een aantal gangbare manieren om kort, en soms ook lang, te relaxen.

Ga in de zon zitten

Hiervoor hoef je niet meteen een dure vakantie naar een warm land te boeken. Een minuut of tien genieten van de Hollandse zon is genoeg om te ontspannen. Zonlicht, of ze nou aanwezig schijnt of achter de wolken is verstopt, werkt stress verlagend en zorgt voor een natuurlijke aanmaak van vitamine D. Ga je langer dan dertig minuten relaxen in de zon? Vergeet je dan niet in te smeren.

Een man ligt op het strand te relaxen in de zon en te genieten van wat de natuur hem brengt.

Maak een wandeling

Je hoort het geregeld voorbij komen: Even een ‘ommetje’ maken. Iedere dag 30 minuten wandelen is al genoeg om effectief te relaxen. Probeer iedere keer een ander rondje te wandelen om weer nieuwe omgevingen te ontdekken. Het strand of het bos zijn hiervoor uitermate geschikt.

Zet je brein aan het werk

Klinkt redelijk tegenstrijdig: Relaxen door je brein aan het werk te zetten. We bedoelen dan ook niet het voorbereiden van je volgende vergadering of het maken van een dagplanning. Pak er een kruiswoordpuzzel of zweedse puzzel bij. Doordat je je aandacht hebt op het vinden en bedenken van de antwoorden, kan je brein op andere gebieden ontspannen.

Kijk een comedy

Of gewoon korte filmpjes via YouTube. Lachen is gezond en verlaagt stress.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Borstel je haar

Dit is misschien wel het laatste wat je zou bedenken om te relaxen. Maar het is bewezen dat steeds dezelfde beweging maken een kalmerende werking heeft. Hierom kan het kammen van je haren ingezet worden als snelle ontspanning.

Zoals bovenstaand zijn er nog tal van manieren waarop jij kort en snel kan relaxen om weer in verbinding te komen met jezelf.

Oprecht leren ontspannen

Ik kan me voorstellen dat je na het lezen van dit blog toe bent aan een moment van rust en ontspanning. Alleen weet je op dit moment niet waar je moet beginnen. Hoe leer je relaxen en wat past bij jou? Samen met een professionele coach van Liberi ga je op zoek naar hetgeen waar jij relaxt van wordt. Misschien is wandelcoaching wel iets voor jou of vind je meer ontspanning tijdens het mediteren. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven