Zoeken

Zoeken sluiten

De relatie met je lichaam verbeteren

maandag 20 april 2020

Relatie met je lichaam verbeteren: Grenzen aangeven & leren voelen

Grenzen aangeven en goed kunnen voelen wat je lichaam nodig heeft kan lastig zijn als je veel stress ervaart. Stress kan ervoor zorgen dat je alsmaar door wil gaan en continu je grenzen overgaat. Daarbij ga je de signalen van je lichaam negeren waardoor je geen goede relatie hebt met je lichaam en het steeds weer overvraagt. In deze blog wil ik meer delen over de relatie met je lichaam en het belang van goed kunnen voelen. Dit is namelijk een essentieel onderdeel als je wilt herstellen van stress of een burn-out.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Grenzen aangeven

Het aangeven van grenzen is heel belangrijk. Op deze manier kun jij jezelf namelijk beschermen en blijf je dicht bij jezelf. Grenzen zijn persoonlijk en gebaseerd op wat voor jou goed voelt en wat je lichamelijk aankunt. Veel stress kan ervoor zorgen dat je grenzen vervagen doordat je er steeds weer overheen gaat. Je doet dingen die van je gevraagd worden zonder bij jezelf stil te staan of het haalbaar is. Hierbij leg je jezelf hoge eisen op en vind dat je daaraan moet voldoen, ongeacht hoe je je voelt. Je gaat maar door en door en door en loopt continu op je tenen. Tot het moment dat het niet meer gaat omdat je jezelf zo hebt uitgeput dat je in een burn-out beland.

Het kan zijn dat je daardoor niet meer weet waar jouw grenzen eigenlijk liggen. Wat hierbij helpt is om goed naar je lichaam te luisteren, je intuïtie te volgen, dicht bij jezelf te blijven en alleen dat te doen wat ook echt bij je past. Maar hoe doe je dat?

De relatie met je lichaam en het belang van goed kunnen voelen

Om een goede relatie met je lichaam op te bouwen is het van groot belang om echt te leren voelen. En dat kan nog wel eens lastig zijn als je jezelf zo overbelast hebt en signalen hebt genegeerd

leren voelen

Leren voelen kun je oefenen door bij alles wat je wilt doen of wat van jou gevraagd wordt eerst even stil te staan bij wat dit met je doet.

  • Voelt het zwaar om te doen of juist niet?
  • Wil je dit vanuit jezelf of omdat je denkt dat anderen dit verwachten?
  • Ben je bang om de ander teleur te stellen als je nee zegt?
  • Heb je er de energie voor of kun je beter je rust nemen?
  • Wat voelt op dit moment voor jou het beste?

Door eerst even stil te staan, te voelen wat juist voelt en te luisteren naar je lichaam kun je leren om de juiste keuzes te maken.

Als het zwaar voelt, als je iets wilt doen omdat je denkt dat de ander het verwacht, als je oververmoeid bent; doe het dan niet of bedenk een alternatief wat beter bij je past. Iets niet doen terwijl je lange tijd hebt doorgeraasd kan onwennig zijn, maar juist door dit wel te doen wordt nee zeggen – en dus je grenzen aangeven – steeds wat makkelijker.

Het helpt je de relatie met je lichaam verbeteren

Misschien ben je boos, verdrietig of teleurgesteld in jezelf en je lichaam. Boos dat je zo weinig energie hebt en niet optimaal kunt functioneren. Verdrietig omdat het allemaal zo confronterend is. Teleurgesteld omdat je niet stil wilt staan en een gevoel van falen ervaart. Het is logisch dat deze gevoelens ontstaan en ze mogen er ook zijn.

Belangrijk is alleen wel om te realiseren dat je lichaam deze signalen geeft om jou te beschermen. Moe worden, hoofdpijn krijgen, geïrriteerd raken of een zwaar gevoel in je maag zijn voorbeelden van lichamelijke signalen die jou iets willen vertellen. Het is niet zomaar dat deze signalen worden gegeven. Tegelijkertijd geldt dit ook voor energie krijgen, enthousiast raken en een licht gevoel in je lichaam. Dit laat je juist zien dat iets wél bij je past.

Door de signalen van je lichaam serieus te nemen en er wat mee te doen kun je de relatie met je lichaam verbeteren. Je komt weer meer in contact met jezelf, met je normen en waarden, je grenzen. Het brengt je dichter bij wie je echt bent, wat je echt wilt en wat het beste bij jou past.

Je lichaam geeft de signalen niet om jou een naar gevoel te geven, maar om je te helpen, te ondersteunen en te waarschuwen dat het nu even genoeg is of dat iets niet bij je past. Of juist om je te laten inzien dat iets wel volledig aansluit bij wie jij bent en wat je wilt. Door te leren voelen kom je dichter bij jezelf.

Jouw lichaam is niet de vijand

Door samen te werken met je lichaam zul je het vertrouwen in jezelf weer wat meer terug krijgen. Chronische stress of een burn-out kan er namelijk voor zorgen dat je dit vertrouwen volledig verliest. Je weet niet meer wat je aankunt, hoe je lichaam zal reageren of wat haalbaar is. Door te oefenen met grenzen aangeven en de relatie met je lichaam te verbeteren zul je tot meer basisvertrouwen komen. Je leert daardoor namelijk wat je aankunt, wat bij je past en wat lichaamssignalen je eigenlijk willen vertellen. Hierdoor kun je het vertrouwen in je lichaam vergroten en samenwerken in plaats van alsmaar weerstand bieden.

grenzen aangeven

Het heeft tijd nodig om dit vertrouwen weer op te bouwen, maar onmogelijk is het zeker niet. Door opnieuw te leren waar je grenzen liggen en lichamelijke signalen leert zien als bescherming zul je zoetjesaan het vertrouwen in je lichaam terugkrijgen omdat je gaat merken dat hoe jij reageert op de signalen, invloed heeft op hoe jij je voelt. Bied je weerstand? Dan zullen de signalen sterker worden en zul je meer last ervaren. Luister je ernaar en doe je wat voor je lichaam het beste is? Dan zullen de klachten juist afnemen.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Wat zijn je wensen en behoeften?

Wat je wilt, wat je kunt en wie jij in de kern bent kan vervagen door een burn-out. Je raakt jezelf even volledig kwijt maar het mooie is dat je jezelf beter dan ooit terug zult vinden (al is dat moeilijk te geloven als je  op dit moment veel stress ervaart).

Authenticiteit staat in mijn werk als coach centraal. Samen met jou gaan we kijken naar wie jij ten diepste bent, of je leeft zoals je je voelt of wat je wenst, welke patronen ervoor zorgen dat je uit angst of stress leeft en hoe dit doorbroken kan worden.

Het is namelijk belangrijk om te kunnen achterhalen wat jouw wensen en behoeften zijn. Zodat je leert leven vanuit wie jij echt bent, je passie ontdekt en in iedere situatie heel dicht bij jezelf kunt blijven omdat jij weet wat het beste bij je past.

Ik help je om inzicht te krijgen in patronen, verband te leggen met het ontstaan ervan, te leren herkennen wat je voelt en wat je behoeften zijn. Tijdens wandelcoaching help ik je bij het concreet doorbreken van inefficiënte patronen. Op deze manier zul je gaan zien wie jij echt bent, zal de relatie met je lichaam verbeteren, weet je waar jouw grenzen liggen en wat je lichaam met signalen duidelijk wilt maken.

Ben je klaar om de stap te zetten? Ik help je graag om weer in verbinding te komen met je lichaam, te leren voelen en in balans kunt komen. Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking met mij of een andere burn-out coach uit ons team

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven