Zoeken

Zoeken sluiten

Regeldagen bij een baby: Wat zijn het en hoe ga je ermee om?

woensdag 28 augustus 2024

Voor iedereen die zelf ouder is of de zorg heeft (gehad) over een pasgeboren baby, is het duidelijk dat die kleine wondertjes razendsnel snel groeien en ontwikkelen. Voor je het weet begint je baby geluidjes te maken, beginnen ze zich bewust te worden van hun omgeving en herkennen ze de personen die voor hen belangrijk zijn. Die ontwikkelingen lijken zich willekeurig af te spelen, maar onderzoek wijst uit dat dit allemaal gebeurt in fases. Deze fases overlappen elkaar. Tijdens deze overlap kan je baby een aantal dagen wat onrustig of huilerig zijn. Tegenwoordig noemen we deze dagen ook wel regeldagen. Deze dagen zijn niet alleen voor de baby onrustig en vervelend, de moeder of verzorger kan deze dagen veel stress geven.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat zijn de regeldagen precies, wanneer doen deze zich voor en wat kan je hiervan verwachten? In dit blog bespreken we uitgebreid wat regeldagen zijn en hoe je dit voor jezelf het beste op kunt vangen.

Wat zijn regeldagen?

In het eerste jaar zijn er verschillende fases waar je baby doorheen gaat. Sommige van deze fases komen bij iedere baby rond dezelfde periode voor. Je baby heeft meer honger dan anders en wil dan vaker drinken. Het lijkt wel alsof je baby aan het bulken is. Deze periodes worden regeldagen genoemd. Dit komt doordat deze dagen vaak samenvallen met een groeispurt of een ontwikkelingssprong. Je baby regelt zijn of haar behoefte aan voeding een aantal dagen op een intensievere manier om zo meer energie binnen te krijgen voor deze groei.

Regeldagen met een baby kunnen zeer intensief zijn.

Tijdens regeldagen wil je baby niet alleen vaker gevoed worden, maar is hij ook onrustiger, huilt hij vaker en slaapt hij slechter. Dit is niet alleen erg intensief en vermoeiend voor de baby, ook als ouder of verzorger zijn deze dagen zeer vermoeiend. Vooral wanneer je niet begrijpt wat er aan de hand is, kan het erg onzeker aanvoelen. Ouders die de fles geven maken zich vaker zorgen of de baby niet te veel voeding binnen krijgt tijdens deze dagen.

Regeldagen worden soms nog wel eens verwisseld met sprongetjes. Ondanks dat deze twee op elkaar lijken, zijn het twee verschillende onderwerpen.

Het verschil met sprongetjes

Tijdens een regeldag of regeldagen groeit je baby vooral fysiek. Het zijn kleine groeispurten die voor de baby erg intensief en ongemakkelijk kunnen zijn. Een sprongetje lijkt soms qua symptomen op elkaar, maar hierin maakt je baby een grote mentale sprong naar de volgende fase. Van de een op andere dag hebben ze plots meer aandacht voor wat er om hen heen gebeurt, beginnen ze zich bewuster te worden van hun omgeving of weten ze de mensen om hen heen beter te onderscheiden. Dit is een mentale ‘sprong’ en valt dus niet onder de regeldagen. Wel kan een sprongetje en een regeldag overlappen waardoor het lastig is te bepalen waardoor je baby nu daadwerkelijk onrustig is.

Wanneer komen regeldagen voor?

Regeldagen komen alleen het eerste levensjaar van je baby voor. Er staat geen datum in steen gebeiteld wanneer het bij jouw baby gebeurt, maar over het algemeen kun je onderstaande leeftijden aanhouden. Wat belangrijk is om te weten: Regeldagen bereken je vanaf de uitgerekende datum en niet vanaf de datum dat je baby is geboren.

10 dagen: De eerste keer dat je geconfronteerd wordt met regeldagen en ook direct de meest intensieve. Dit komt doordat je veelal niet weet wat er nu eigenlijk aan de hand is en je zelf ook nog aan het herstellen bent van de geboorte van je kind.

3 weken: De rust is na de eerste regeldagen redelijk teruggekeerd. Je denkt eindelijk een beetje ritme te krijgen en je baby is van de een op andere dag zeer onrustig en wil weer veel gevoed worden.

6 weken: Deze regeldagen zijn wederom intensief omdat je gemaakte ritme weer voor een paar dagen flink verstoord wordt.

Een baby wil aanzienlijk meer gevoed worden tijdens regeldagen.

3 maanden: Ook hier maakt je baby een flinke groeispurt. Ineens past hij dat leuke setje kleding niet meer en sta je de kleding lade om te wisselen naar een grotere maat.

6 maanden: Rond deze periode heeft je baby misschien al een paar keer een hap vaste voeding gehad om te oefenen. Maar ook nu vraagt je baby om meer melk dan anders. Onthoud dat borst- of flesvoeding in deze periode nog steeds leidend zijn en vaste voeding nog niet belangrijk is. Geef tijdens regeldagen extra melkvoeding, geen vaste voeding.

9 maanden: Fysiek en mentaal groeit je baby nu nog sneller dan anders. Ook hier kom je regeldagen tegen.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Vergeet niet dat iedere baby anders is en de regeldagen bij jouw baby eerder of late voor kunnen komen.

Wat doen regeldagen met de moeder?

Het is niet alleen voor een baby een periode vol groei en ontwikkeling, voor de moeder zijn deze periodes net zo intensief. Dit is zowel fysiek als emotioneel. Je baby wil meer vastgehouden worden en vraagt continu om de veilige aandacht van zijn moeder. Het is dus niet vreemd dat je je soms uitgeput of opgebrand voelt. Slaapgebrek, emotionele uitputting of lichamelijke vermoeidheid zijn veel voorkomende symptomen. Het is ook heel normaal dat je je onzeker voelt tijdens deze periodes. Je maakt je zorgen of er misschien iets mis is met je baby of dat jij iets verkeerd doet. Begrijp dat deze zorgen normaal zijn, maar neem contact op met een arts indien je twijfelt.

Hoe ga je als moeder met stress om?

Voel je niet schuldig als je je gestrest voelt. Hieronder vind je tips hoe je met stress door regeldagen om kunt gaan:

Je baby dragen in een draagdoek kan helpen beter met de regeldagen om te gaan.

Probeer positief te blijven

Herinner jezelf eraan dat regeldagen een teken zijn dat je baby zich ontwikkelt en groeit. Hoe lastig deze dagen ook zijn, het is een positief signaal dat je baby ontwikkelt zoals er ongeveer van hem verwacht wordt.

Las pauzes in

Dit klinkt als een utopie, want hoe neem je een pauze als je baby veel huilt. Maar juist tijdens regeldagen is het belangrijk om even een paar minuten aan je eigen gemoedstoestand te denken. Een huilende baby kan voor veel frustratie zorgen. Over het algemeen is het advies om je baby niet te laten huilen, maar een paar minuten huilen wordt je baby niet slechter van. Leg je baby in zijn bedje en loop even van hem weg als het je te veel wordt. Adem even goed in en uit voordat je teruggaat naar je baby.

Blijf praten en zoek steun

Blijf praten met de mensen in je omgeving. Betrek je partner bij je zorgen of schakel hulp in van je netwerk. Niemand zal je veroordelen omdat het je even te veel wordt. Een gezond mens begrijpt hoe intensief het is om voor een baby te zorgen.

Zelfzorg en ik-tijd

Hoe onmogelijk het ook lijkt, ook tijdens het eerste jaar van je baby is het zeer belangrijk aandacht te houden voor zelfzorg. Tijd voor jezelf maken zorgt ervoor dat je, ook al is het maar kort, op kunt laden en kan ontspannen. Dit hoeft niet heel ingewikkeld te zijn. Een boek lezen of een kort blokje om kan al voor nodige ontspanning zorgen. Zorg ervoor dat je ook daadwerkelijk even uit de radar van je baby bent zodat je echt even uit de zorgmodus kunt stappen. In de nabijheid van je baby blijven helpt niet om te ontspannen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Schakel professionele hulp in

De stress kan je altijd te veel worden. Vooral met een baby in huis is dit niets om je voor te schamen. Het is eerder een uitzondering als je baby vanaf dag 1 altijd slaapt en bijna nooit huilt. Tel dan je zegeningen. In iedere andere situatie is het niet vreemd om professionele hulp in te schakelen wanneer je het lastig vindt om met stress om te gaan, ook als dit regeldagen betreft. In de eerste weken na de bevalling kun je je verloskundige nog bellen. Daarna kun je bijvoorbeeld denken aan het inschakelen van een professionele coach. Het is in jouw belang dat jij zo ontspannen mogelijk voor de baby kan zorgen. Een stressvrije moeder is een stressvrije baby. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Veelgestelde vragen

In het eerste jaar zijn er verschillende fases waar je baby doorheen gaat. Sommige van deze fases komen bij iedere baby rond dezelfde periode voor. Je baby heeft meer honger dan anders en wil dan vaker drinken. Het lijkt wel alsof je baby aan het bulken is. Deze periodes worden regeldagen genoemd.
Tijdens een regeldag of regeldagen groeit je baby vooral fysiek. Het zijn kleine groeispurten die voor de baby erg intensief en ongemakkelijk kunnen zijn. Een sprongetje lijkt soms qua symptomen op elkaar, maar hierin maakt je baby een grote mentale sprong naar de volgende fase. Van de een op andere dag hebben ze plots meer aandacht voor wat er om hen heen gebeurt, beginnen ze zich bewuster te worden van hun omgeving of weten ze de mensen om hen heen beter te onderscheiden. Dit is een mentale ‘sprong’ en valt dus niet onder de regeldagen.
Regeldagen komen alleen het eerste levensjaar van je baby voor: 10 dagen, 3 weken, 6 weken, 3 maanden, 6 maanden, 9 maanden
Het is niet alleen voor een baby een periode vol groei en ontwikkeling, voor de moeder zijn deze periodes net zo intensief. Dit is zowel fysiek als emotioneel. Je baby wil meer vastgehouden worden en vraagt continu om de veilige aandacht van zijn moeder. Het is dus niet vreemd dat je je soms uitgeput of opgebrand voelt. Slaapgebrek, emotionele uitputting of lichamelijke vermoeidheid zijn veel voorkomende symptomen.
- Probeer positief te blijven - Las pauzes in - Blijf praten en zoek steun - Zorg voor zelfzorg en tijd voor jezelf - Schakel desnoods professionele hulp in

Bronvermelding:

Je bent onlangs tot de ontdekking gekomen dat je zwanger bent. Weet jij al rond welke datum jij jouw wondertje kunt verwachten?

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven