Zoeken

Zoeken sluiten

Rechtvaardigheidsgevoel en onrecht

woensdag 22 februari 2023

Heb jij snel door wanneer een proces niet eerlijk verloopt? Of signaleer jij het eerder dan een ander wanneer niet iedereen dezelfde kansen krijgt en spreek jij je daarover uit? Dan heb je een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Je kunt slecht tegen onrecht en spreekt je daar ook over uit. Maar wanneer jou onrecht wordt aangedaan vind je dat waarschijnlijk wat lastiger. Juist door je scherpe rechtvaardigheidsgevoel wil je de ander ook geen onrecht aandoen. Ook wanneer je zeker weten in je recht staat zit het alsnog in jouw aard alles zo netjes mogelijk te laten verlopen. Het gevolg is dat anderen over je grenzen heen gaan en jij niet alles zegt wat er gezegd moet worden. Herken jij jezelf hierin? Lees dan vooral dit blog.

rechtvaardigheidsgevoel inzicht

Onrecht en rechtvaardigheidsgevoel

We kennen allemaal wel iemand in onze omgeving die een groot rechtvaardigheidsgevoel heeft. Diegene komt over als betrouwbaar, eerlijk en recht door zee. Als je een afgewogen mening van iemand wil horen stap je al snel naar diegene toe voor advies. Indien jij diegene bent komt dit je bekend voor. Je zal namelijk niet meepraten met wat de vrager van je wil horen maar je geeft je eerlijke en oprechte mening zonder iemand te veroordelen. Naast dat dit je sterkste competentie is, is het ook je grootste valkuil. Zo kan het zijn dat je overvraagd wordt maar ook betrokken wordt in situaties waar je eigenlijk niets mee te maken wil hebben.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Hoe herken je een sterk rechtvaardigheidsgevoel?

 • De meest voor de hand liggend: Je stoort je meer dan anderen aan onrecht en je kan het ook niet loslaten wanneer het zich voordoet.
 • Je hebt een uitgesproken mening. Maar je kan je mening ook goed bijstellen wanneer er nieuwe info voordoet die belangrijk is voor de situatie.
 • Je kan prima voor jezelf opkomen en bent communicatief erg sterk.
 • Je bent direct en recht door zee.
 • Wanneer je onrecht ziet gebeuren ben jij de eerste die hier wat van durft te zeggen. Vooral wanneer dit gebeurt bij iemand die kwetsbaar is en cognitief niet zo sterk is als anderen.
 • Je bent geen meeprater. Wanneer iemand laat merken jou niet aardig te vinden om je oprechte mening, waar ze vaak zelf om hebben gevraagd, lig je daar niet snel wakker van.
 • Je hebt meer zelfinzicht dan gemiddeld. Dit betekent dat je toe durft te geven wanneer je het mist hebt wanneer iemand met andere feitelijke informatie komt. Je durft je excuus aan te bieden als je fout zit en kan dit ook goed uitleggen.

rechtvaardigheidsgevoel eerlijk zijn

Je valkuilen:

Vertrouwen

Zelf ben je eerlijk en oprecht maar dat verwacht je ook van de mensen om je heen. Het is een feit dat we onze eigen kwaliteiten en eigenschappen spiegelen aan anderen. Het spreekwoord, wat eigenlijk alleen negatief wordt gebruikt maar in deze gebruiken we het positief, zegt het al: ‘Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten.’ Daar hebben we dan ook meteen de kern van de verschillende valkuilen te pakken. Want hoe graag we ook willen dat iedereen betrouwbaar is, is dit helaas niet de realiteit. We durven bijna met zekerheid te zeggen dat je al meerdere malen gekwetst bent door iemand in je omgeving omdat je verwacht dat iedereen hetzelfde rechtvaardigheidsgevoel heeft als dat jij hebt. Ondanks dat jouw vertrouwen al meerdere malen geschaad is, blijf je geloven in het goede en eerlijke van de mensen om je heen.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Betrokkenheid

Niet alleen je vertrouwen in de mens maar ook je betrokkenheid is een valkuil waar je scherp op moet blijven. Je rechtvaardigheidsgevoel is dusdanig groot dat je onrecht slecht kunt accepteren, eveneens als het personen betreft die niet dichtbij je staan. Je hebt de neiging op te komen voor wildvreemden, ook als je maar 1 kant van het verhaal hebt vernomen. Zoals eerder gezegd is niet iedereen even eerlijk en we maken allemaal wel eens een inschattingsfout. Zo bemoei je je misschien met een situatie waarvan achteraf bleek dat je niet de juiste informatie had. Schadelijk voor je vertrouwen in de mens maar het kan je ook in de problemen brengen. Dit terwijl jij alleen maar goede intenties had.

Rechtvaardigheidsgevoel en irritaties

Je rechtvaardigheidsgevoel bestaat niet alleen als competentie of valkuil maar brengt ook wat irritaties met zich mee. Omdat je niet tegen onrecht kunt, en onrecht kan heel breed genomen worden, irriteer jij je al redelijk snel aan bepaald gedrag van anderen. Welke van onderstaande irritaties herken jij?

 • Liegen is bij jou niet bespreekbaar. Wat de situatie ook is.
 • Iemand die met alle winden mee waait. Je neemt zo’n iemand niet snel in vertrouwen.
 • Personen die roddelen. Vooral wanneer het niet face to face besproken wordt. Ook wel schijnheilig gedrag genoemd.
 • Pestgedrag. Je zal hier ook niet snel aan meedoen en je spreekt je hierover uit wanneer dit gebeurt waar jij bij bent.
 • Mensen met hoogmoed. Je hebt een uitstekende radar om in te schatten of iemand zich beter voordoet dan dat hij of zij is. Ook dit is een vorm van onrecht.
 • Iemand die al-tijd aardig doet tegen iedereen. Er bestaan mensen die zo zijn van karakter maar ze zijn schaars. Jij prikt zo door iemand heen wanneer de vriendelijkheid niet oprecht is.
Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Rechtvaardigheidsgevoel en stress

Jij hebt een groot rechtvaardigheidsgevoel qua karakter. Je wordt hiermee geboren of niet. Als je slecht tegen onrecht kunt dan kan dit veel stress geven wanneer je niks tegen dit onrecht kan doen. Hierom is het belangrijk balans te krijgen, en houden, in wie je jouw sterke competentie gunt. Denk er maar eens over na: Welke 3 personen in je leven kom je graag voor op? Noemde jij jouw eigen naam ook bij die drie personen? Niet? Dan wordt het tijd dat jij jezelf in dit rijtje gaat plaatsen.

Alsmaar strijden voor andermans recht gaat ongetwijfeld eindigen in een burn-out. Het grootste onrecht wat jij jezelf aan kunt doen is niet voor jezelf opkomen. Jouw eigenwaarde is net zo veel waard als dat van anderen. In jouw leven is dat zelfs meer waard. Kom voor jouw grenzen op net zoals je opkomt voor die van een ander. Je verdient die zelfrespect en zelfliefde.

rechtvaardigheidsgevoel vertrouwen

Balans creëren samen met een coach

Alles in het leven draait om balans en in verbinding staan met jezelf. Je kan nog zo goed voor anderen opkomen omdat je rechtvaardigheidsgevoel dat van jou eist, maar als je diezelfde energie niet in jezelf steekt raak je je evenwicht kwijt. Liberi biedt verschillende professionele coaches met allemaal hun eigen specialiteit. Wil je misschien iets meer leren loslaten? Of leren dat je niet de hele wereld kan redden? Zoek je manieren om jouw eigen grenzen te bewaken en toch nog op te komen voor onrecht? Neem vrijblijvend contact met ons op en wij kijken samen met jou hoe jij jouw doelen kunt bereiken.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven