Zoeken

Zoeken sluiten

Psychosomatische klachten door stress

donderdag 25 augustus 2022

Langdurige lichamelijke klachten hebben een grote invloed op je geestelijke gesteldheid. Je ervaart meer stress en er is een grotere kans op een burn-out. Wanneer je klachten lang aanhouden kan het zelfs zijn dat je in een depressie belandt. Maar wist je ook dat stress of een depressie ook lichamelijke klachten kan veroorzaken? We spreken dan over psychosomatische klachten. De spanning die je dagelijks ervaart in je hoofd wordt afgegeven op je lichaam. Hoe langer je psychische overbelasting duurt, hoe erger je fysieke problemen worden.

Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat zijn psychosomatische klachten?

Psychosomatische klachten zijn fysieke problemen niet die niet of niet voldoende verklaard kunnen worden door een lichamelijk aandoening. In de regelmaat zijn dit klachten die veroorzaakt worden door psychische problemen zoals overmatig stress, burn-out, depressie of langdurige rouw. Ongeveer 25-30% van de mensen bezoekt de huisarts met medisch onverklaarbare klachten. 70% hiervan identificeert zich als vrouw. Wat opvalt is dat psychosomatische klachten vaker gezien wordt in de lagere sociale klasse, migranten en in ontwikkelingslanden. Dit verklaart gedeeltelijk de samenhang met stress en spanningen. Indien je last van psychosomatische hebt klachten beginnen deze in de meeste gevallen rond de puberteit.

mentaal-psychosomatische-klachten

Hoe ontwikkel je deze klachten?

Je hebt het vast een keer meegemaakt: Je zit niet lekker in je vel en krijgt vage klachten zoals buikpijn, hoofdpijn of spierpijn. Deze ongemakken komen vaak doordat je mentaal niet fit bent. Wanneer dit maar een dag duurt spreken we nog niet officieel van psychosomatische klachten. De klachten zijn vaak langdurig en ernstig. De fysieke problemen zijn dusdanig dat het je dagelijks leven flink beperkt. Het kan zijn dat je klachten houdt na een opgelopen blessure terwijl deze medisch al genezen had moeten zijn. Dan wordt er ook wel gesproken over SOLK. Ook SOLK valt onder de noemer psychosomatisch klachten. Dit is zodra het letsel medisch gezien genezen is maar je belemmerende lichamelijke klachten overhoudt.

Een depressie of burn-out kunnen ook psychosomatische klachten veroorzaken. Hier hoef je niet eerst fysiek letsel voor op te lopen. Deze vorm van lichamelijke klachten onderscheidt zich van SOLK, waar dit wel het geval is. Wanneer je mentale disbalans de spanningen of sombere gedachten niet meer kan verwerken is er nog maar één uitweg. Je brein is overbelast en creëert lichamelijke pijnklachten om zo de druk van de ketel te halen. Jij erkent deze klachten vanzelfsprekend als fysiek ongemak en komt zo onbewust tot een compromis met je hersenen. Hierdoor verergeren de symptomen juist. Jouw acceptatie dat deze ongemakken echte lichamelijke problemen zijn voeden de psychosomatische klachten en vergroten zo het probleem.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Psychosomatische klachten komen vaker voor dan gedacht.

Psychosomatisch klachten komen vaker voor dan je denkt. Wanneer je veel last hebt van hoofdpijn is de kans reëel dat deze komen door stress en spanningen. Onderzoeken bij een arts geeft geen medische verklaring en je gaat zonder diagnose huiswaarts. Frustrerend want jij voelt de pijn toch echt. Je kan je zelfs niet serieus genomen voelen wat weer resulteert in nog meer stress. De arts heeft waarschijnlijk al met je gesproken over eventuele psychische klachten. Misschien ben je het hier niet mee eens en zit je nog in de ontkenning van een burn-out of depressie. Toch is het verstandig bij jezelf ten rade te gaan wanneer er geen medische verklaring is voor je klachten.

rugpijn-psychosomatische-klachten

Veel voorkomende klachten.

Voor iedereen is het ervaren van psychosomatische klachten weer anders. Waar de een maar een aantal van meest voorkomende klachten ondervindt, kan de ander ze niet meer op twee handen tellen.

Veel voorkomende klachten:

Omgaan met psychosomatische klachten.

Erover blijven praten is belangrijk om te begrijpen hoe psychosomatische klachten ontwikkelen. Een professionele coach kan je beter inzicht geven hoe psychische instabiliteit effect heeft op je lichaam. Hier is het van belang dat je tot acceptatie komt van je stress- en spanningsproblemen. Ook het niet willen erkennen van een eventuele depressie gaat je niet helpen de psychosomatische klachten te verminderen. Je alsmaar blijven verzetten tegen je mentale problemen kan grote gevolgen hebben voor je sociale leven. Terugtrekken uit je omgeving, ziekteverzuim en verminderde levenslust zijn reële consequenties van het blijven negeren van je psychische overbelasting.

Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Erkennen is ervaren.

Zodra je lichamelijke problemen ontwikkelt door psychosomatische klachten is het niet vreemd dat je hier aandacht op legt. Daarentegen kun je er ook teveel aandacht op leggen. Wanneer je steeds maar blijft herhalen dat je hoofdpijn hebt, wordt jouw hoofdpijn alsmaar heviger. Je komt in een negatieve spiraal van psychische en lichamelijke klachten terecht. Deze cirkel blijft zich continu herhalen en heeft geen positieve invloed op je herstel.

wandelcoaching-psychosomatische-klachten

Kun je zelf wat doen?

Bewustwording en de psychosomatische klachten objectief benaderen is de eerste stap naar het verminderen van de fysieke problemen. Hier ga je niet alleen aan de slag met je lichamelijke pijn maar juist met je mentale problemen. Stress vermijden, je burn-out behandelen en je depressie stap voor stap aanpakken zal snel resulteren in het verminderen van je psychosomatische klachten. Soms is daar hulp van een coach bij nodig. Als je klachten al langere periode duren kan cognitieve gedragstherapie een goede uitkomst zijn. Het regelmatig invullen van G-schema’s geven vaak een duidelijk inzicht wanneer de klachten het ergst zijn en welke emoties daar bij horen. Een coach adviseert regelmatig een combinatie van behandelingen om psychosomatische klachten te verminderen. In beweging blijven is een belangrijk onderdeel van de behandeling en wandelcoaching biedt dan ook veel uitkomst. Zo houd je lichaam en geest op een gezonde manier in beweging.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven