Zoeken

Zoeken sluiten

Psychomotorische therapie

woensdag 17 maart 2021

Psychomotorische therapie is een bekende vaktherapie, die inmiddels erkend is binnen de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ). In de therapie wordt het lichaam ingezet om inzichten en ervaringen op te doen die helpend zijn en die je overtuigingen in positieve zin kunnen veranderen. Want mensen zijn niet slechts denkende wezens; we hebben een lichaam en ons innerlijk leven vindt op allerlei manieren zijn weg in en door ons lichaam. Hierbij kun je denken aan lichaamstaal, fysieke spanningen en je lichaamsbeleving. Via je lichaam kun je je gedachtes beïnvloeden. Hoe dat precies werkt, en voor wie psychomotorische therapie geschikt is, lees je hieronder.

Online cursus
49.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat is psychomotorische therapie?

Psychomotorische therapie (PMT) is een behandelvorm voor mensen met psychosociale of psychische problematiek, waarbij op methodische wijze gebruikgemaakt wordt van werkvormen gericht op lichaamsbeleving en het handelen in bewegingssituaties. Het doel van de therapie is uiteraard het wegnemen of verminderen van de problematiek. De therapeut gaat met de cliënt ervaringsgericht te werk, door bewegingsvormen en lichaamsgerichte interventies aan te bieden. Dat gebeurt vaak in een gymzaal.

Sinds 1995 erkent de Nederlandse overheid psychomotorische therapie als beroep in de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ). Als psychomotorisch therapeut kun je lid worden van De Nederlandse Vereniging voor Psychomotorische Therapie (NVPMT), die de belangen van haar leden behartigt.

wat is psychomotorische therapie

Voor wie is psychomotorische therapie geschikt?

De psychomotorische therapie kent een aantal voordelen. De ingang tot verandering is het lijf, en niet de gedachtes. Mensen die ‘vastzitten’ in hun gedachtes kunnen baat hebben bij PMT therapie. Dat kan bijvoorbeeld gelden voor hoogbegaafde mensen. Ook zijn er mensen met een grote affiniteit voor bewegen. PMT therapie kan voor hen een veilige ingang zijn om met zichzelf aan de slag te gaan.

Kinderen kunnen uiteraard ook baat hebben bij psychomotorische therapie. Want een 1-op-1 gesprek met een psycholoog kan voor een kind nogal ongemakkelijk of onwennig zijn. Tijdens PMT therapie mag een kind spelen en zich uiten. Dat kan bij een psycholoog  uiteraard ook, maar tijdens de psychomotorische therapie neemt het een centralere positie in.

Enkele voorbeelden van problemen die geschikt zijn voor PMT therapie, oftewel waar de PMT therapie een gunstig effect zou kunnen hebben:

Tijdens de PMT therapie kun je met deze zaken gaan oefenen. Eerst worden ze zichtbaar gemaakt, en daarna kun je aan de slag met je ervaring door andere bewegingen uit te proberen.

psychomotorische therapie stress

Evidence based therapie?

Is de psychomotorische therapie evidence based? In de GGZ is er de roep om evidence based behandelen, oftewel interventies toepassen die daadwerkelijk bewezen zijn. Binnen de psychomotorische therapie zijn er diverse kleinschalige onderzoeken uitgevoerd. De therapie put uit bewezen inzichten uit de filosofie, bewegingswetenschappen, gezondheidspsychologie, geneeskunde en sociale psychologie, maar dat maakt de therapie nog niet evidence based. We mogen ons ook best afvragen of dat het doel moet zijn. Moet een therapie werkelijk meetbaar effectief zijn? Is dat altijd mogelijk, of durven we ook te erkennen dat niet alles meetbaar is? Het zijn vooral de therapieën die systematisch te werk gaan die gemakkelijk te ‘bewijzen’ zijn. Een goed voorbeeld is de cognitieve gedragstherapie. Mijns inziens wil dat dan niet meteen zeggen dat meer cliëntgerichte (vrijere) therapieën niet effectief zouden zijn.

Een specifieke psychomotorische interventie die goed onderzocht is, is running therapie voor depressie. Deze interventie is inmiddels evidence based bevonden. Dat heeft wederom iets te maken met het systematische karakter: het is niet ingewikkeld om een heel duidelijk plan aan te bieden en die te volgen. Het is mooi dat de kracht van hardlopen (in een steunende groep) op deze manier is aangetoond.

Online cursus
49.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Psychomotorische therapie oefeningen

Er zijn veel PMT oefeningen ontwikkeld. Een bekend voorbeeld is de cliënt vragen om zich achterover te laten vallen, waar hij of zij door de therapeut zal worden opgevangen. De psychomotorisch therapeut observeert hoe de cliënt zich gedraagt voor, tijdens en na de oefening. Zo laten sommige cliënten zich niet écht vallen; ze brengen eerst hun billen naar achteren en gaan als het ware heel voorzichtig zitten. Wat wil dat zeggen? Vindt deze persoon het moeilijk om de controle uit handen te geven? Op basis van fysieke sensaties kan de cliënt hierop reflecteren. Vervolgens kunnen therapeut en cliënt de oefening herhalen, en oefenen met ander gedrag. De therapeut probeert zo objectief mogelijk te delen wat hij ziet.

Het bijzondere van psychomotorische therapie is dat je vrij snel kunt zien wie iemand werkelijk is. Je lichaam en je gedrag liegen niet. Ogenschijnlijk simpele oefeningen zoals basketballen, badmintonnen, dansen en voetballen kunnen al tot inzichten leiden. Hoe fanatiek is iemand? Wat gebeurt er wanneer het niet lukt?

Zelf volgde ik aan de Vrije Universiteit Amsterdam de minor psychomotorische therapie. Ik weet nog goed dat ik tijdens het praktijkdeel voor de groep werd geroepen. De docent ging mij in rondjes draaien terwijl ik mijn ogen dicht had. Wat plotseling opviel, was dat ik al begon met draaien voordat de docent mijn schouders aanraakte. Dit deelde ze lachend met mij. Dat gaf mij het belangrijke inzicht dat ik graag zelf de controle behoud en daardoor vaak meer doe dan nodig is. Jaren later kan ik deze ervaring nog steeds terughalen. Dat is de kracht van PMT therapie.

pmt therapie

Psychomotorische therapie bij stress en burn-out

Een belangrijke tak binnen de psychomotorische therapie is het werken aan lichaamsbeleving en het doen van ontspanningsoefeningen. Hier wordt onder andere mindfulness toegepast. Ook kunnen judo, boksen en zwaardvechten ingezet worden om spanning los te laten. Uit onderzoek blijkt wel dat iets als boksen waarschijnlijk niet de beste manier is om van je woede af te komen. Het kan werken als olie op het vuur.

Psychomotorische therapie is geschikt bij burn-out, omdat het voor je herstel belangrijk is om te leren luisteren naar je lichaam. Je lichaam geeft namelijk in real time aan hoe je je werkelijk voelt en waar je grens ligt. Tijdens de PMT therapie kun je onderzoeken wat je nodig hebt om de spanning te verlagen. De therapeut kan je bijvoorbeeld vragen op een balansbal te gaan staan, en vervolgens allerlei balletjes naar je toe gooien die je moet vangen. Misschien ben jij perfectionistisch en loopt de spanning ongemerkt erg op. Voelde je de spanningssignalen, of voelde je pas achteraf dat je aan het streven was? Kan het ook anders? Kun je vertragen of relativeren?

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Conclusie

Psychomotorische therapie is een ervaringsgerichte therapievorm. De therapeut zorgt voor leersituaties waarin jij kunt oefenen met nieuw gedrag. Ben je enthousiast? Onze burn-out coach Tom Kienhuis is psychomotorisch therapeut. Hij gaat graag een keer met je wandelen in het bos, waar je voor jou relevante oefeningen kunt ervaren. Onze coaches werken overigens allemaal ervaringsgericht.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven