Zoeken

Zoeken sluiten

Principieel zijn

woensdag 8 maart 2023

We bezitten allemaal normen en waarden die weer samengaan met onze principes. Over het algemeen komen we voor onszelf op als iemand anders voorbij gaat aan deze grenswaarden. En dat is ook je goed recht. Principieel zijn is iets wat vanuit jouw karakter komt en als sterke competentie gezien kan worden. Daar tegenover kun je ook té principieel zijn, dan wordt het je valkuil. Je staat niet open voor andere meningen of werkwijze en dit kan tal van redenen hebben. In dit blog gaan we dieper in over wat principieel zijn is, wat als je té principieel bent en wat de relatie is met stress.

principieel opkomen

Wat is principieel?

Principes zijn overtuigingen waar jij een basis in hebt gevonden om naar te leven. In het Latijn betekent het woord principe ‘voor de prins’ en kan hiermee direct in verband worden gezet met regels en wetten. Wij gebruiken dit woord nu om aan te geven wat onze eigen overtuigingen zijn. Deze zijn voor iedereen persoonlijk.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Iedereen is principieel over zijn eigen morele wetten en regels. Zo kun je bijvoorbeeld gelovig zijn opgevoed en uit principe niet op zondag naar een winkel gaan. Of je kiest er principieel voor geen vlees te eten omdat je je niet aansluit bij het dierenleed wat daarbij komt kijken. Misschien reis jij verre reizen alleen met de trein omdat een vliegreis teveel uitstoot veroorzaakt. Je principe is op dat moment je voetafdruk klein te houden. Nog een voorbeeld is dat je uit principe niet met familie of vrienden in een bedrijf wil samenwerken om een harde grens tussen werk en privé te houden.

Mate van principieel zijn

Hoe principieel je bent hangt ook weer af van wie je bent, wat je hebt meegemaakt en hoe je bent opgevoed. Waar de één niet wil buigen in z’n principes, schuift een ander ze al snel aan de kant. Van beide kanten valt wat te zeggen. Wanneer je absoluut, op geen enkele manier, wil afwijken van jouw principes zegt dat wat over je zelfverzekerdheid en besluitvaardigheid. Anderen zien jou als betrouwbaar, eerlijk en zorgvuldig. Ook al is niet iedereen het altijd met je eens, ze zullen beamen dat jij staat voor wat je zegt. Iemand die niet met alle winden meewaait. Als iemand z’n eigen principes snel laat varen voor andermans overtuiging wordt diegene als onzeker gezien. Je hebt moeite om voor jezelf op te komen.

principieel activistisch

Je moet soms sterk in je schoenen staan

Er bestaan gangbare principes die over het algemeen door veel mensen worden gedeeld. Zoals bijvoorbeeld niet roken vlakbij iemand die zwanger is of in de buurt van kinderen. Er zullen tegenwoordig nog maar weinig personen zijn die zich hier niet in kunnen vinden. Maar principieel zijn over een onderwerp waar de grote meerderheid zich (nog) niet bij aansluit vraagt er soms om sterk in je schoenen te staan. Je collega’s beperken zich niet alleen tot een vrijdagmiddagborrel maar maken er een dagelijkse gewoonte van. Jij drinkt geen alcohol doordeweeks en wil dit ook niet gaan doen. Op zo’n moment houd jij principieel vast aan waar jij voor staat. Hoe vaak je collega’s ook zeggen dat het saai is dat je niet meedoet of dat 1 drankje geen kwaad kan.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Wanneer principieel zijn vervelend wordt

Laten we voorop stellen dat het heel sterk is als jij je vast weet te houden aan alle principes die je hebt. Er zijn zoveel persoonlijke overtuigingen over eindeloos veel onderwerpen dat het tegenwoordig best knap is als je overtuigend principieel bent. Maar niet iedereen kan dit evenveel waarderen. Indien jij zo’n sterk persoon bent die z’n principes goed weet uit te spreken, dan weten de personen in je omgeving al lang en breed deze zijn. Op de familie-barbecue voor de zoveelste keer een spreekbeurt houden over waarom ze geen vlees moeten eten kan gegeven moment irritatie opwekken. Dit werkt natuurlijk twee kanten op. Die ene oom die jou voor de honderdste keer vertelt dat we ‘nu eenmaal vleeseters’ zijn werkt niet bepaald mee om de sfeer goed te houden en geeft verder geen inhoud aan het gesprek.

Té principieel zijn

De uitgesproken principes die we hierboven noemen zijn twee voorbeelden van té principieel zijn. Wij zijn de laatste die jou gaan vertellen dat je je principes niet uit moet spreken, in tegendeel zelfs. Echter is het wel van belang ruimte te houden voor andermans opvattingen en ideeën. We zijn allemaal individuen die allen de ruimte moeten hebben uit te komen voor z’n principes. Heel goed als je je hard maakt voor jouw principes. Echter, wanneer je merkt dat het je stress geeft omdat andermans overtuiging jou bij voorbaat al irriteert is het verstandig een stapje terug te doen. Niet in je principes, want die heb je prima op orde, maar in hoe graag jij jouw principes over wil brengen op anderen. Laten we vooral in gesprek blijven.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Blijf bij jezelf

Het beste advies wat wij kunnen geven, als je merkt dat de stress en spanningen je soms teveel worden, is bij jezelf te blijven. Iemand die jaren gebukt ging onder een cannabisverslaving zal uit principe geen joint voor iemand anders halen in de coffeeshop. Door bij jezelf te blijven en je bewust te zijn dat jij degene bent die verslavingsgevoelig is, en niet de ander, hoef je niet voorbij jouw eigen principes te gaan. Je geeft aan dat je dit principieel niet kunt doen en laat zo de ruimte over voor de ander hier zelf een keuze in te maken. Zonder dat je hier een oordeel aan hangt. We zijn snel geneigd om onze eigen overtuigingen te spiegelen aan wat een ander doet.

principieel naast elkaar staan

Loslaten is bevrijdend

Met loslaten bedoelen we niet dat je je principes over boord moet gooien. We bedoelen hiermee dat het hebben van balans over jouw principes en die van een ander accepteren, aanzienlijk minder stress geeft. Misschien lig je wel avonden te piekeren omdat je het lastig vindt om met andermans overtuigingen om te gaan. Heb jij moeite om die ruimte open te laten voor anderen? Dan kan een professionele coach uitkomst bieden. Een behandeling zal zich niet richten op welke principes jij hebt, want die zijn voor jou persoonlijk. Het zal zich richten op zelfinzicht, loslaten en stressvermindering. Vooral wandelcoaching is een bekende behandelmethode om te leren hoe je loslaat. Neem gerust vrijblijvend contact op en kijk wat Liberi voor jou kan betekenen.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven