Je zwangerschap verliep perfect en eigenlijk had je weinig te klagen. De laatste weken leek iedere dag wel een maand, maar eindelijk is dan het moment daar. Je wolk van een baby wordt geboren en nu breekt de gelukkigste tijd van je leven aan. Of eigenlijk, daar ging je wel vanuit. Maar waarom voelt het dan niet zo? En hoezo lukt het niet om te genieten van deze periode? Waar je op dit moment de gelukkigste persoon ter wereld zou moeten zijn, ervaar je louter leegte, verdriet, twijfel en extreme vermoeidheid. Hoort dit erbij, of is er toch iets anders aan de hand? In de blog bespreken we het hebben van een postpartum depressie.
Wat is een postpartum depressie?
Verschil postnatale depressie en burn-out
Oorzaken postpartum depressie
Onbegrip van buitenaf
Wanneer bel je een professional?
Een coach kan je helpen
Een postpartum depressie is een langer periode van ernstige somberheid die zich veelal binnen zes maanden na de bevalling ontwikkelt. Er wordt vaak gedacht dat dit direct na de bevalling begint, maar dat zijn uitzonderingen op de regel. Soms ontstaat een dergelijke depressie pas wanneer iemand stopt met het geven van borstvoeding of weer aan het werk gaat. Ongeveer 10% van de vrouwen krijgen hiermee te maken. In de volksmond wordt veelal gesproken over een postnatale depressie in plaats van een postpartum. Echter, het woord ‘postnataal’ refereert naar de gezondheid van de baby en ‘postpartum’ over het welzijn van de moeder.
Een postpartum depressie beperkt zich overigens niet alleen tot moeders die zijn bevallen. Er zijn ook situaties bekend van vaders met deze vorm van neerslachtigheid en van ouders die een kind hebben geadopteerd.
Naast een postpartum depressie bestaat er ook een prepartum depressie. Dit noemen ze ook wel een zwangerschapsdepressie. Deze vorm van ernstige neerslachtigheid ervaar je tijdens je zwangerschap in plaats van na je bevalling. Het lukt je niet om met plezier uit te kijken naar de komst van je baby. Ook deze vorm van extreme somberheid kan iedereen overkomen en verdwijnt veelal snel nadat je bevallen bent. Er heerst nogal een taboe op de prepartum depressie. Maatschappelijke druk vertelt je dat je moet genieten van je zwangerschap, vooral wanneer je zonder fysieke ongemakken zwanger mag zijn. Hierdoor durven aanstaande moeders niet altijd even open te zijn over hun gevoelens. Indien je (ernstige) somberheid ervaart tijdens je zwangerschap, weet dan dat je dit altijd kan bespreken met je verloskundige of medisch specialist.
Bijna iedere ouder herkent de vermoeidheid die komt kijken bij het hebben van een baby. Zelf zijn we al jaren gewend aan een bepaald ritme, maar een baby wordt zonder ritme geboren. Vooral in het begin kan dit een uitputtingsslag zijn want jij moet je aanpassen aan zijn ritme en niet andersom. Daarnaast gaat het leven buiten zorgen voor je kind om gewoon door. Dit kan een dusdanig aanslag zijn op je mentale gezondheid dat je in een burn-out terecht kan komen. Omdat in deze situatie een burn-out en depressie erg op elkaar kunnen lijken, krijg je nog weleens een diagnose postpartum depressie terwijl je eigenlijk simpelweg opgebrand bent. Dit is het verschil tussen een (postpartum) depressie en een burn-out:
Tijdens een burn-out is het je energiepijl die je tegenhoudt iets te ondernemen. Je hebt nog wel de behoefte leuke dingen te doen, maar je hebt er gewoonweg geen puf meer voor. Met een depressie haal je geen plezier meer uit de dingen die je doet, terwijl je er misschien wel de energie voor zou hebben.
Een specifieke oorzaak voor het ontwikkelen van een postpartum depressie staat niet in steen gebeiteld. Werkelijk iedere ouder kan hiermee te maken krijgen. Wel zijn er een aantal risicofactoren die de kans op extreme neerslachtigheid na de bevalling kunnen vergroten. Indien je voor je zwangerschap al kampte met depressie of een dysthyme stoornis, is de kans dat je een dergelijke depressie ontwikkelt 25%. Wanneer je eerder een postpartum depressie hebt doorgemaakt is dat percentage zelfs 40%. Ook aandoeningen zoals bipolaire stoornis of borderlinepersoonlijkheidsstoornis vergroten het risico. Soms wordt een postpartum depressie getriggerd door een bevallingstrauma zoals met een spoedbevalling (onverwachte keizersnede), relatieproblemen of een verstoorde hormoonhuishouding.
Zelfs wanneer je niet bekend bent met voorgaande factoren, is het belangrijk aandacht te houden voor je geestelijke gesteldheid. Een kind krijgen, op welke manier dan ook, is topsport. Vooral de eerste maanden zijn loodzwaar. Zorg goed voor jezelf.
Alsof een postpartum depressie niet lastig genoeg is, heb je vaak te maken met onbegrip van buitenaf. De ongevraagde adviezen vliegen je om de oren, waarvan de meest gehoorde: ‘Het hoort er nu eenmaal bij.’ Misschien wel de grootste dooddoener die er bestaat want het kost veel moed je uit te spreken over je neerslachtige gemoedstoestand. Als dit dan gebagatelliseerd wordt, en er indirect wordt gezegd dat het wel meevalt, kan dit een trigger zijn in een nog dieper dal te vallen. Het maakt je aan het twijfelen en je gaat je afvragen of je wel een goede ouder bent. Deze extra stress is niet iets wat je nu kunt gebruiken. Hoe goed iemand het ook bedoelt, als je een postpartum depressie vermoedt, neem contact op met een professional.
Wanneer je bevallen bent is het normaal dat je in de eerste week emotioneel ontregeld bent. Huilbuien komen regelmatig voor en worden kraamtranen genoemd. Indien je kraamzorg ontvangt, is dit iets waar je kraamverzorgster veelal naar vraagt. Dit is geen reden om de dokter te bellen. Je moet vanaf nu voor een baby zorgen, je lichaam gaat melk produceren, eerste onzekerheden ontstaan, veelal ervaar je nu pas wat onvoorwaardelijke liefde is, met andere woorden: Er gebeurt dusdanig veel in je lichaam en hoofd dat je even de tijd nodig hebt om te stabiliseren.
De volgende symptomen zijn signalen om contact op te nemen met een specialist:
Het is belangrijk om te weten dat een verloskundige er niet alleen is voor en tijdens de bevalling. Nadat je bevallen bent kun je nog enige periode terecht bij je voedvrouw voor hulpvragen. Ook als je een postpartum depressie vermoedt.
Zoals eerder aangegeven kan een postpartum depressie iedereen overkomen. Indien je niet bekend bent met depressieve gevoelens kan dit als een schok komen, maar je ook flink aan het twijfelen brengen of het wel echt een depressie is. Vooraan staat dat je in deze situatie altijd eerst contact zoekt met je huisarts, medisch specialist of verloskundige. Als je bekend bent met neerslachtige gevoelens is een goede voorbereiding soms het halve werk. Tijdens je zwangerschap kun je samen met een professionele coach alvast voorbereiding treffen om de signalen eerder te herkennen. Bijvoorbeeld door te starten met wandelcoaching. Zo houd je je lichaam voldoende in beweging tijdens je zwangerschap en blijft je hoofd in beweging na de bevalling. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606